Episcopul Florentin invită credincioşii la imaginarea umilinţei mamei lui Cristos
În mesajul transmis presei marţi, la Sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu a rezumat conţinutul Scrisorii Pastorale adresate şi în acest an, de Crăciun, „persoanelor consacrate, iubiților creștini greco-catolici şi tuturor credincioșilor creștini, de Dumnezeu iubitori”. Scrisoarea a fost transmisă preoţilor şi va fi prezentată de către aceştia în biserici, la Sfânta Liturghie din ziua Sărbătorii Naşterii Domnului.
În cadrul conferinţei de presă, PS Florentin a explicat că mesajul pastoral din acest an propune „câteva gânduri de Crăciun, plecând de la Dumnezeul iubitor de oameni, încercând să vedem pe acest Dumnezeu care s-a aplecat asupra oamenilor și s-a umilit pe sine atât de mult, încât a acceptat să îmbrace haina unui trup uman, să vină într-o peșteră întunecoasă și friguroasă, şi, an de an, să petreacă alături de oameni până la ceasul rânduit, în care, pentru oameni s-a umilit pe Sine înălţându-se pe lemnul Crucii, și apoi, conducând în bucuria divină și natura umană.
Putem rezuma misterul aceste sărbători în Dumnezeul care a îmbrăcat haina noastră, pentru a ne îmbrăca pe noi cu haina divinității sale. Un Dumnezeu care a dorit să vină printre oameni, să se facă asemenea nouă, oamenilor, întru toate, în afară de păcat.
Dumnezeu a pătruns în omenire prin încuviințarea Preasfintei Fecioare Maria, aceea care a răspuns Arhanghelului Gabriel cu bucurie: „Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău”. Astfel Dumnezeu s-a făcut trup. Pentru aceasta însă, a fost nevoie de fidelitatea și ascultarea Mariei, aceea care a dorit să rămână fidelă angajamentului asumat față de Dumnezeu, dar și față de logodnicul Iosif. Alături de ea, Iosif este surprins de vestea faptului că Maria este însărcinată și se gândește să o părăsească în ascuns, asumându-și umilirea. Și el dorește să rămână fidel angajamentelor luate și prin intervenția îngerului în vis, Iosif va rămâne alături de Maria, o va lua la casa lui. Vedem astfel cum astfel, umilirea acceptată conduce la demnitatea recuperată.
În a treia parte a mesajului pastoral, „Oameni ai lui Dumnezeu”, ne-am oprit mai mult asupra Mariei și asupra lui Iosif, care merg înspre Bethlehem, pe un drum lung pe care îl parcurg, un drum obositor de câteva zile, dar acceptând aceste umiliri, ei de fapt împlinesc cuvântul Profetului Miheia. Ajungând la Bethlehem, nu găsesc niciun loc pentru a petrece noaptea, nici un adăpost, pentru că oamenii se adunaseră în Bethlehem pentru recensământ. De aceea, sunt conduși spre un staul de animale”.
Preasfinția Sa invită „să încercăm o clipă să ne închipuim umilirea acestei mame, care trebuie să aducă pe lume pe Fiul ei care este și Fiul lui Dumnezeu, într-o peșteră. Nu s-a găsit un alt loc pentru venirea lui Dumnezeu pe pământ, decât o peșteră întunecoasă, friguroasă și o iesle cu paie. Acceptând și această umilire, vedem cum providența divină lucrează, pentru că, altfel, ar fi fost foarte greu de identificat de către păstori și apoi de magi, dacă ei ar fi fost găzduiți într-un han aglomerat, sau într-o casă, sau în alt loc. Așa însă, separați de lume, acolo, pe câmpul păstorilor, au putut fi imediat găsiți de păstori, și apoi, după câțiva ani, și de magi.
Încheiem acest mesaj pastoral punctat la fiecare moment cu exemple din momentele umilirilor Episcopilor noștri din detenție sub regimul comunist, pentru a vedea cum au petrecut și ei Crăciunul, acolo, în închisoare. Așa cum Dumnezeu a venit în închisoarea unui trup, așa au petrecut și Episcopii, călugării, călugărițele și mulți credincioși un timp al detenției pentru credință, cu credință și rămânând fideli în ascultarea credinței față de Dumnezeu. Aceste umiliri însă, le-au dobândit și o mare demnitate creștinească. Sperăm cât de curând ca Biserica Catolică să îi ridice la demnitatea sfintelor altare.
În încheiere, ne reamintim că și în acest an Dumnezeu «s-a făcut om pentru mine, Hristos se naște pentru mine, Cristos dorește să-i fac loc în viața mea, să-i ofer un timp și un loc». De aceea, vă invit să găsim în casele noastre un loc unde să putem așeza o icoană, o lumânare spre rugăciune, și un timp pe care să-l oferim cu bucurie lui Dumnezeu, pentru ca El să poată renaște în sufletele noastre.
Suntem într-un an deosebit, în anul Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia. Sub semnul unirii între natura divină și natura umană prin Nașterea lui Dumnezeu ca și om, trăim această sărbătoare a unității între oameni și între români, gândindu-ne la actul de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 și ascultând din nou vocea Cardinalului Iuliu Hossu de mai târziu, care, așa cum știm, rostea acele frumoase cuvinte: «De-acum înainte, o singură țară, România, una și nedespărțită, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului său».
«Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace între oameni». Iubiți credincioși, aceasta este și urarea pe care dorim să v-o transmitem la aceste sfinte sărbători, să putem trăi aceste sărbători cu bucurie sufletească, iar în inimi pacea să domnească, la mulți ani și binecuvântare arhierească! Amin”.
Biroul de presă
al Episcopiei de Cluj-Gherla