Avocat trimis după gratii pentru că nu a dat banii găsiţi înapoi firmei maghiare
Magistraţii au dispus săptămâna trecută, încarcerarea avocatului clujean Ion Gabriel Velica, angajat într-o firmă din Luxemburg, pe o perioadă de 3 luni, din cauza nerespectării unei decizii judecătoreşti. Velica a refuzat să restituie banii unei firme maghiare, ajunşi în contul său dintr-o eroare.
Firma SC BACHL HOSZIGETELOANYAG – GYARTO KFT UNGARIA a reclamat la Curtea de Apel Cluj, în urmă cu 3 ani, însuşirea de către avocat a sumei de 34.000 de euro. Banii fuseseră expediaţi din eroare, într-un cont inactiv, deţinut în baza de date a societăţii. Deşi maghiarii au anunţat imediat avocatul de eroare, acesta a luat banii şi a închis contul.
Pentru că a refuzat să ramburseze banii, magistraţii Curţii de Apel Cluj l-au condamnat la pedeapsa de 3 luni cu suspendare condiţionată, obligându-l să restituie suma datorată.
Solutia pe scurt: Condamnă pe inculpatul V.I.G., pentru comiterea infracţiunii de însuşire a bunului găsit prev. de art. 216 VCp cu aplicarea art.5 NCp la pedeapsa de 3 luni închisoare. În conformitate cu prevederile art.81,82 VCp dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate prin prezenta pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 3 luni. Atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art.83 VCp. Admite acţiunea civilă formulată de către partea civilă şi, conform art.397 Cop raportat la art.25 alin.1 Cop, dispune obligarea inculpatului, în solidar cu partea responsabilă civilmente Cabinet avocat Velica Ion Gabriel, la plata despăgubirilor în cuantum de 34.130,27 euro-sau echivalentul în lei la data plăţii + dobânda legală începând cu data de 6.08.2013 şi până la zi. Menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin încheierea din data de 05.01.2015 a Curţii de Apel Cluj. Obligă inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente la plata cheltuielilor judiciare avansate de către partea civilă în sumă de 6.980 lei. Obligă inculpatul, conform art.274 alin.1,3 Cpp în solidar cu partea responsabilă civilmente la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 1.600 lei.
După excluderea din Barou, Velica a apărut ca expert într-o firmă din Luxemburg. Nici aici nu a dat semne că ar înţelege gravitatea situaţiei sale.
Reprezentanţii firmei maghiare au revenit anul trecut, cerând revocarea suspendării sentinţei, după ce avocatul a ignorat obligaţia de a restituii banii. Judecătorii Curţii de Apel Cluj au respins cererea, dar la Înalta Curte s-a pronunţat o decizie diferită, avocatul fiind trimis la închisoare.
Detalii soluţie: Admite contestaţia formulată de partea civilă SC BACHL HOSZIGETELOANYAG-GYARTO KFT SRL împotriva sentinţei penale nr.189 din data de 17 noiembrie 2017 a Curţii de Apel Cluj, Secţia Penală şi de Minori. Desfiinţează sentinţa contestată, reţine cauza spre rejudecare şi în fond: În temeiul art. 841 C.penal revocă suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 3 luni închisoare aplicată inculpatului Velica Ion Gabriel ( …), prin sentinţa penală nr.327 din data de 20 octombrie 2015 a Curţii de Apel Cluj, pronunţată în dosarul nr.1069/33/2014 şi dispune executarea acesteia în regim de detenţie. Interzice inculpatului Velica Ion Gabriel exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a şi lit.b Cod penal, în condiţiile şi pe durata prevăzută de art.71 alin.2 Cod penal. Dispune emiterea de forme de executare în baza prezentei decizii. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă.