Pandelică de la ANPC bun de plată. Protecţia Consumatorilor intră în luptă cu propriul şef
Magistraţii clujeni l-au sancţionat joi în mod definitiv, pe şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor cu o amendă zilnică, pentru neaplicarea unei decizii judecătoreşti, care obligau ANPC reîncadrarea clujeanului Radu Mircea, pe funcţia de conducere a filialei ardelene. Pandelică are şi alte performanţe de invidiat, fiind în câteva litigii ale Autorităţii de ambele părţi ale baricadei.
Şeful ANPC va trebui să pătească 2 la sută din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la bugetul de stat. Pe de altă parte, reclamantul va primi şi el câte 100 de lei zilnic până la repunerea în funcţie.
“Aplică pârâtului P A N P C. o amendă de 2% din salariul minim brut pe economie, pe zi de intârziere, până la executarea obligaţiei de reintegrare intr-o funcţie de conducere prevăzută de art.7 din HG nr.700/2012, conform dispoziţiilor sentinţei civile pronunţată de Tribunalul Cluj, definitivă prin Decizia civilă a Curţii de Apel Cluj. Amenda se va face venit la bugetul de stat. Acordă reclamantului, in condiţiile art. 906 alin.2 Cod procedură civilă, penalităţi de 100 lei calculate pe zi de intârziere, incepând cu data comunicării prezentei incheieri”.
Radu Mircea a fost destituit de la conducerea OPC Cluj în urmă cu 3 ani, după ce Agenţia Naţionale de Integritate l-a declarat ca fiind în conflict de interese. Instanţa de juecată a anulat ordinul de demitere după doi ani, dar ANPC a ignorat decizia instanţei.
Nu este singura problemă a lui Pandelică. Pe rolul instanţelor de judecată mai are litigii în care apare şi de partea Autorităţii, ca şi ordonator de credite, dar şi de partea adversă, ca şi urmărit pentru prejudicii aduse instituţiei, alături de alţi foşti conducători ai ANPC.
Marcel Bogdan Pandelică are un parcurs profesional impresionant. Inginerul economist cu studii de politică şi diplomaţie a lucrat ca: reprezentant național la Organizația de cercetare piață din Paris, divizia Europa de Est (1992-1994); director general al Mentor Trading, Pitești (1994-2000); director comercial la Romulux SA, Târgoviște (2000-2001); consultant management la Mentor Trading, Pitești (2001-2009); director general la Erste Automobile, Pitești (2004—ianuarie 2009); președinte al Autorității Naționale a Protecției Consumatorilor, București (ianuarie-septembrie 2009); consilier local — președinte Consiliu Buget Finanțe (iunie 2000-martie 2009); consultant management în cadrul Consiliului Județean Argeș (februarie 2010 — mai 2011); vicepreședinte al Autorității Naționale a Protecției Consumatorilor, București (mai 2012 — august 2013); subsecretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, departamentul pentru energie (septembrie 2013 — martie 2014).
Mihai Bacalu