Studenţii germani şi români au schimbat impresii urbane
Expoziția cu vederi fotografice din Dortmund și Cluj-Napoca a fost inaugurată vineri seara la Muzeul de Artă, în prezenţa şefului Centrul Cultural German- Goethe Zentrum, Ingo Tegge şi a studenţilot germani şi români care au lucrat la proiect.
Nu au scăpat de lentila necruţătoare a aparatului de fotografiat atât clădirile vechi ale Clujului, cât şi aspecte neplăcute, pe care municipalitatea nu are nicio şansă să le corecteze, cum ar fi migraţia zilnică a ciorilor de la cimitir la groapa de gunoi, clădirile comuniste, unele nici astăzi terminate, ori defrişările săbatice, în beneficiul dezvoltatorilor imobiliari
Evenimentul a avut loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30), în data de 24 februarie 2017, cu începere de la ora 18:00, în prezența celor doi curatori, Andrei Budescu (lector universitar, Departamentul de Fotografie al UAD, Cluj-Napoca) și Timo Klos (lector universitar, Departamentul de Fotografie al TU, Dortmund), a comisarului de expoziție, Alexandra Sârbu (Muzeul de Artă Cluj-Napoca), și a directorului Centrului Cultural German, Ingo Tegge, coordonator al proiectului.
Studenții de la Arte Vizuale din Cluj-Napoca și Dortmund își surprind orașele prin lentila aparatului foto și le prezintă publicului clujean într-o expoziție de vederi fotografice, generoasă și captivantă, deschisă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Expoziția „Poșta aeriană”, organizată de Centrul Cultural German, este deschisă vizitatorilor din 24 februarie până în 19 martie. Clujul se arată din cele mai tainice și neobișnuite unghiuri: pereți colorați de artiști stradali, străzi întunecate acoperite de ploaie, locații abandonate, umbre, muchii și unghere ale vieții urbane sau, pur și simplu, viața locuitorilor. În dialog fotografic cu colegii lor din Dortmund, studenții își proiectează propriile impresii asupra orașului.
Proiectul „Poșta aeriană”, început în februarie 2016, este o colaborare între Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Dortmund. În cadrul a două seminarii de fotografie partenere, studenții au fotografiat orașul lor și și-au trimis fotografiile sub formă de cărți poștale, alături de câteva cuvinte descriptive. Aceștia au trebuit să urmeze motive precum “idyll”, “metamorphosis” sau “earthlings” și să răspundă vederilor primite de la colegii din cealaltă țară. Prin cele 16 teme provocatoare se conturează un portret dinamic – în oglindă – al celor două spații urbane.
Expoziția, formată din mai multe sute de vederi foto, este rezultatul acestui proiect unic. „Proiectul «Poșta aeriană» reușește exact ceea ce își propune Centrul Cultural German în misiunea sa: să inițieze și să susțină dialogul între artiștii din Cluj-Napoca și Germania, să prezinte noi perspective și să apropie pe plan cultural locuri îndepărtate. Prin cărțile poștale se creează o relație complexă între Dortmund și Cluj-Napoca: ies la iveală diferențele, dar mai ales asemănările dintre aceste orașe europene”, a declarat directorul Centrului Cultural German, Ingo Tegge.
O parte din cărțile poștale se pot vedea online pe www.posta-aeriana.ro.