Roboţi separaţi de inventatori şi studenţi de orgolii locale
Două evenimente din zona tehnicii de vârf, Târgul Internaţionala Tehnic şi Salonul Pro Invent se desfăşoară şi în acest an separat la Cluj, în complexul Expo Transilvania, respectiv Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice. Profesorul Radu Munteanu, preşedintele Senatului Politehnicii, iniţiatorul Salonului de Inventică, promite chiar de la microfon, să reunească pe viitor cele două evenimente.
Distinsul profesor Radu Munteanu, iniţiatorul Salonului de Inventică a transformat într-un pamflet situaţia regretabilă în care au ajuns separate cele două manifestări, arătându-se preocupat de rezolvarea acestei stări de lucruri.
TIT XXV
Expo Transilvania găzduieşte în pavilionul din cartierul Mărăşti, până vineri, Târgul Internaţional Tehnic, aflat la ediţia aniversară cu numărul 25.
Daca editia 2016 a Targului International Tehnic s-a bucurat de succes, materializat in participarea a 60 de companii din Romania, Elvetia, Austria, Germania si Ungaria care au prezentat cele mai noi si performante produse, tehnologii sau servicii care apartin domeniului tehnic, T.I.T.2017, doreste sa continue traditia celor 25 de ani de existenta a acestui eveniment expozitional.
Iata cateva noutati care au putut fi vazute si testate la T.I.T. 2016:
– covorasele antioboseala de la Werksitz
– Sisteme electrice si pneumatice pentru insurubare-asamblare manuala, semi-automata si automata
– Celula robotizata Denso cu alimentator EYEFEEDER ( acest produs este foarte interesant si unic la nivel global, momentan patentat si produs de catre o singura firma din Romania
– celula robotizata de sudare si una de manipulare. Acestea vor putea fi vazute in standul firmei Inno Robotics din Cluj-Napoca.
Desfasurat in perioada 21-24 martie, targul va gazdui companii de top din tara si strainatate specializate in:
masini unelte, strunguri, masini de frezat, de gaurit, scule de prelucrare prin aschiere, masini de debitat, sisteme de bavurare, roboti industriali, mese de sudura, mese hidraulice, scule, port scule, menghine, pompe hidraulice, instrumente de masura si control, rulmenti, scule de mana si multe altele.
Pro Invent XV
Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii “Pro Invent” de la Cluj-Napoca, ajuns la cea de a XV-a sa ediţie, se va desfășura în perioada 22-24 martie 2017, la Complexul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Bd. Muncii nr. 103-105.
Salonul “Pro Invent” este organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale și a Ministerului Cercetării şi Inovării.
Salonul “Pro Invent” 2017 reuneşte peste 50 de entități participante, cu peste 400 de lucrări, reprezentând universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate, constituind un prilej de întâlnire cu potenţialii utilizatori şi cu publicul larg interesați de inventică și inovație.
Parteneri:
Academia de Ştiinţe Tehnice din România – Filiala Cluj
Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci
Agenţia de Proprietate Intelectualã a Republicii Moldova
Forumul Inventatorilor Români
Institutul Naţional de Inventică Iaşi
Tematica Salonului “Pro Invent”: materiale, procese și produse inovative (energie, mediu. sănătate, agricultură, resurse, etc).
Prezentările grafice însoțite de machete, prototipuri, produse finite, de serie, prezentări video, precum și a datelor privind impactul social, financiar al lucrării, se vor bucura de aprecierea expresă a unui juriu competent care va premia, in final, o serie de lucrări remarcabile participante la salon.
Premiile Salonului “Pro Invent” 2017:
*Marele Premiu al Salonului “Pro Invent”
*Marele Premiu al Juriului, Salonul “Pro Invent”
*Marele Premiu al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca “Pro Invent”
*Premiile Speciale ale Salonului “Pro Invent”
*Premiul “Opera OMNIA”
*Placheta “IN MEMORIAM”
*Medalia de aur
*Medalia de argint
*Diplome de excelență
*Premii oferite de entitatile participante
Juriul Salonului “Pro Invent” 2017:
Preşedinte
– Prof. univ. dr. ing. Dr.H.C.mult. Radu Munteanu, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Secretar al Comisiei de jurizare
– Prof. univ. dr. ing. Cornel Ciupan, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Membri
– Prof. univ. dr.ing. Valerian Dorogan, Universitatea Tehnică a Moldovei
– Prof. univ. dr. ing. Dorica Botău, Universitatea de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I” din Timișoara
– Prof. niv. dr. ing. Sergiu Nedevschi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
– Prof. univ. dr. ing. Mihai Țițu, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu
– Prof. univ. dr. ing. Dan Silviu Mândru, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
– Prof. univ. dr. Ioana Neagoe, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
– Dr. ing. Camelia Marinescu, Ministerul Cercetării și Inovării
– Prof. univ. dr. ing. Carmen Socaciu, Universitatea de Stiinţe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
– Prof. dr. fiz. Wilhelm Kappel, INCD pentru Inginerie Electricã ICPE-CA București
– Prof. univ. dr.ing. Niculae Eugen Seghedin, Institutul Naţional de Inventică Iaşi
– Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, Universitatea”Ștefan cel Mare” din Suceava
– Prof. univ. dr. ing. Niculae Marinescu, Universitatea Politehnica București
– Șef lucrări dr. ing. Dan-Cristian Vodnar, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj–Napoca
– Prof. dr. ing. Dumitru Doru Palade, director I.N.C.D.M.T.M.
– Prof. univ. dr. ing. Daniela Tarniță, Universitatea din Craiova
Secretariat tehnic:
– Șef lucrări dr. ing. Mihai Steopan, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
– Șef lucrări dr. ing. Emanuela Pop, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
– Șef lucrări dr. ing. Ovidiu Prodan, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Observație
In condițiile de participare la Salonul “Pro Invent” este subliniată remarca că sunt acceptate doar lucrările brevetate (în ultimii cinci ani) sau în curs de brevetare (cu documentația depusă), care nu au mai fost premiate la edițiile anterioare ale salonului.
Scurt istoric
Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii “Pro Invent” este înregistrat ca marcă la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci), titular fiind Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și având certificatul cu numãrul 100.000.
Salonul a debutat în primăvara anului 2002 la Complexul Expo – Transilvania din Cluj-Napoca, România, când, în cadrul Târgului Internaţional “Foresta“, au fost expuse 30 de invenţii din domeniile: materiale de construcţii, telefonie mobilă, epurarea apei, criogenie. Expoziţia, o premierã pentru clujeni, s-a bucurat de un real interes din partea vizitatorilor.
Ediţiile care au urmat s-au desfăşurat în cadrul Târgului Internaţional Tehnic în Complexul Expo – Transilvania din Cluj-Napoca.
Începând din anul 2014, salonul este organizat în exclusivitate de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în Complexul Bulevardul Muncii, sub patronajul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice având ca parteneri Academia de Stiinţe Tehnice – Filiala Cluj, Agenţia de Proprietate Intelectualã a Republicii Moldova, Forumul Inventatorilor Români, Institutul Naţional de Inventicã Iaşi, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
Fiecare ediţie în parte a adus valoare prin invenţiile prezentate, domeniile abordate, entităţile participante (universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, asociaţii profesionale, firme, persone fizice etc.).
Impresiile participanţilor, interesul de care s-a bucurat din partea vizitatorilor de specialitate şi a presei, au consacrat Salonul Internaţinal al Cercetării, Inovării şi Inventicii “Pro Invent” de la Cluj-Napoca, drept o manifestare de referinţã în viaţa inventicii româneşti, o formă eficientă de mai bună cunoaştere, apreciere şi stimulare a celor ce s-au distins prin creativitate.
Salonul “Pro Invent” de la Cluj-Napoca a fost şi doreşte să rămânã un loc distinct de întâlnire al inventatorilor şi invenţiilor cu oameni de afaceri, intreprinzători interesaţi sã punã în practică rezultatele cercetării, inovării şi creativităţii româneşti.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este singura universitate din Europa care organizează un salon de inventică.