Baroul Cluj îi arată unui jurnalist cum să ceară scuze publice avocaţilor calomniaţi
Conducerea Baroului Cluj i-a recomandat administratorului site-ului Clujust, Alin Golban, să ceară scuze publice avocaţilor, după materiale pubicate despre aceştia, interprend într-o manieră proprie, adunarea generală în care s-a decis întreruperea colaborării cu el.
„Mesaj pentru câțiva avocați mici (nu la înălțime) și frustrați”, înlăturat ulterior din conținutul site-ului, precum și a materialului din 12 martie 2017 de pe același site – „Prin minciună și manipulare, doi avocați au stricat Adunarea Generală a Baroului Cluj”,
Pentru atitudinea sa arogantă faţă de avocaţi, faţă de un judecător şi faţă de colegii de breaslă, Golban a fost exclus din APPC, Asociaţia Profesioniştior din Presa Clujeană, pentru 6 luni, cu posibilitatea de reînscriere.
Decizia APPC
APPC consideră că în această perioadă dificilă pentru presă, caracterizată de pierderea credibilității jurnaliștilor, de criza financiară în care se află de ani buni mass-media românești și de proliferarea știrilor false, breasla are o singură soluție pentru a supraviețui: creșterea gradului de profesionalism și respectarea deontologiei jurnalistice.
În acest context, APPC a decis să ia în discuție cazul colegului Alin Golban, jurnalist și administrator al site-ului Clujust.ro.
1. Conducerea APPC a constatat că Alin Golban recidivează după ce în 2015 a fost suspendat timp de trei luni de pe forumul Asociației, din cauză că a scris un pamflet foarte dur la adresa unui coleg de breaslă („Fecalu, fantoma mizerabilă de la Tribunalul Cluj”) și a continuat jignirea acestuia pe forumul Asociației. În ciuda recomandărilor conducerii APPC, articolul a rămas pe siteul Clujust.ro, Alin Golban susținând că este un pamflet care nu s-a referit la Mihai Bacalu.
În urmă cu câteva zile, Alin Golban a continuat să-și jignească colegul pe forumul Asociației, inclusiv cu apelativul „Fecalule” – recunoscând, indirect, faptul că pamfletul scris în 2015 se referea la Mihai Bacalu. Chiar și după ce s-a atras atenția pe formulul Asociației asupra limbajului folosit, Alin Golban a continuat să-l insulte pe Mihai Bacalu scriind într-un mail „dați-i niste pastile”.
Considerăm că forumul Asociației este un loc unde putem să dezbatem în contradictoriu orice problemă și să ne criticăm colegii, cu condiția să folosim un limbaj decent
2. Conducerea APPC apreciază că Alin Golban a avut un comportament incompatibil cu cel al unui membru al Asociației, în raport cu anumiți reprezentanți ai sistemului de Justiție. Această afirmație are la bază articole de presă, discuții din spațiul public şi de pe reţelele sociale care l-au avut drept subiect pe jurnalist, fiind accesibile publicului larg. În acelaşi timp comportamentul lui Alin Golban a făcut obiectul şi a două sesizări pe adresa asociaţiei: din partea avocatului Dan Chertes, având la bază articolele şi discuţiile amintite şi care reclamă o abordare tendenţioasă şi nedeontologică din partea jurnalistului, respectiv o sesizare a unui judecător – retrasă ulterior, care a exemplificat ameninţări lansate de jurnalist la adresa sa.
Facem precizarea că APPC nu este arbitru al niciunei unei lupte şi nici un vehicul prin care cineva să îşi urmărească un interes personal, ci ne interesează doar respectarea profesionalismului şi a deontologiei jurnalistice de către membrii asociaţiei.
Astfel, retragerea plângerii judecătorului amintit (al cărui nume nu îl amintim, pentru a-i respecta decizia în acest sens) nu face mai puţin scuzabilă, din punctul nostru de vedere, gravitatea actului jurnalistului Alin Golban de a ameninţa un judecător.
Totodată considerăm regretabil că s-a ajuns în situaţia în care la Adunarea Generală a Baroului Cluj colegul nostru a devenit principalul subiect de dezbatere și nu pentru faptul că ar fi scris o super anchetă, ci pentru un editorial în care i-a jignit pe unii avocați care au postat „comentarii răutăcioase” la anumite articole de pe Clujust.
Conducerea APPC apreciază că aceste comportamente ale lui Alin Golban încalcă articolul 11 din Statutul APPC care se referă la scopurile și obiectivele APPC. Mai exact este vorba despre aliniatul care se referă la „crearea unui mediu profesional de colaborare, comunicare, informare, atat între membrii APPC, cât și cu alte persoane fizice și/sau juridice cu interese similare”.
Suntem conştienţi de provocările cu care se confruntă jurnaliştii atunci când îşi concep şi realizează articolele, mai ales când sunt şi administratori ai unei instituții de presă, şi îl felicităm pe această cale pe colegul nostru pentru munca depusă şi textele prin care s-a făcut remarcat în sens pozitiv.
În acelaşi timp, APPC atrage atenția asupra riscului folosirii unei publicații și a calității de jurnalist pentru reglări de conturi și interese personale, lucru care nu face decât să submineze și mai mult credibilitatea breslei. Libertatea editorială pe care o au jurnaliștii trebuie să fie însoţită obligatoriu de reponsabilitatea față de cititori.
În final, facem precizarea că măsura disciplinară adoptată nu are rolul de a „pune la zid” o persoană, ci de a trage un semnal de alarmă atunci când există pericolul unor derapaje profesionale la care toţi suntem expuşi. Scopul deciziei este de a evita pe viitor astfel de derapaje şi de a oferi exemple de bune practici tuturor membrilor asociaţiei.
Având în vedere cele arătate și articolul 30 al Statutului APPC care prevede atribuțiile principale ale Colegiului de Conducere al Asociației, CC al APPC decide:
Excluderea lui Alin Golban din APPC începând de astăzi. CC al APPC consideră că o excludere pe perioadă nedeterminată ar fi o măsură excesivă și stabilește o perioadă de 6 luni după care Alin Golban se va putea reînscrie în APPC.
Măsura propusă iniţial de membrii CC-ului a fost cea de suspendare pentru o durată de 6 luni a lui Alin Golban. Potrivit Statutului asociaţiei, acest lucru este posibil doar prin convocarea prealabilă a AGA, ceea ce CC a considerat că nu se impune, în condiţiile în care a existat unanimitate în cadrul Consiliului de conducere cu privire la măsura care urmează să fie adoptată. Statutul prevede ca CC-ul poate sancționa direct un membru doar cu măsura excluderii.
Suspendarea de pe forumul asociaţiei a jurnalistului se va produce în 24 de ore de la pronunţarea hotărârii, adică marţi, 21 martie 2017, ora 17.
Considerăm că în această perioadă se pot purta discuții pe marginea deciziei luate și invităm colegii la dezbateri civilizate.
Conducerea APPC
Luni, 20 martie 2017
Decizia Baroului Cluj
Ca urmare a materialelor de presă apărute în site-ul Clujust.ro la data de 9 martie 2017 – „Mesaj pentru câțiva avocați mici (nu la înălțime) și frustrați”, înlăturat ulterior din conținutul site-ului, precum și a materialului din 12 martie 2017 de pe același site – „Prin minciună și manipulare, doi avocați au stricat Adunarea Generală a Baroului Cluj”, existent pe site la data prezentului comunicat, precum și a materialelor publicate în mediul online (pagina de Facebook a aceluiași site) prin care au fost nominalizați avocați sub apelativul „mici și frustrați”, Baroul Cluj prin intermediul Consiliului dorește să transmită următoarea poziție publică:
Cele două materiale publicate, precum și materialele apărute pe pagina de Facebook a site-ului Clujust.ro sunt de natură a aduce atingere reputației profesionale a avocaților Bortoș Cristian-Ieronim, Chertes Dan-Sebastian, Vomir Bizo Daniela, Morar Mihaela Letiția, Mazzolini Stanca Elena, Budușan Diana Elena și Bodea Ildiko, toți avocați în Baroul Cluj. De asemenea, materialele indicate sunt de natură să aducă atingere reputației profesionale a Baroului Cluj.
Cu referire la conținutul materialului din 12 martie 2017, ținem să precizăm că ordinea de zi a Adunării Generale ordinare a avocaților din Baroul Cluj a fost completată în mod legal, prin votul avocaților prezenți, în cunoștință de cauză, ca urmare a prezentării prealabile a memoriului către Adunarea Generală prin care se solicita încetarea parteneriatului Baroului Cluj cu site-ul Clujust.ro datorită atacului acestuia la adresa mai multor avocați. Memoriul a fost semnat de mai bine de 80 de avocați, care cunoșteau conținutul acestuia precum și premisa lui, deoarece problema Clujust.ro apăruse în mediul online cu o zi înainte de Adunarea Generală, fiind urmărită de mulți avocați.
Votul de aprobare a punctelor conținute în memoriul pus în discuția Adunării Generale a fost dat după o a doua prezentare detaliată a situației care a generat respectivul memoriu, precum și ca urmare a dezbaterilor de către avocați a problemei, prin luări de cuvânt. Prin urmare, votul de încetare a colaborării dintre Baroul Cluj și siteul Clujust.ro a fost dat în cunoștință de cauză și nu prin „minciună și manipulare”.
Baroul Cluj respectă libertatea de exprimare a presei și consideră că aceasta este indispensabilă unui stat de drept și unei democrații reale. În aceeași măsură consideră criticarea unui articol din conținutul site-ului unui jurnalist ca fiind reflectarea aceluiași drept la libertate de exprimare (individuală), la care orice publicație online, blog, site de știri, opinii sau analize trebuie să se supună, într-o societate democratică. Din acest motiv, orice atac al unui astfel de site la persoanele care își exprimă dezaprobarea sau dezacordul privind conținutul acestuia apare ca fiind disproporționat în raport cu dreptul la liberă exprimare al jurnalistului. În măsura în care un astfel de atac al site-ului se face la adresa unui grup de avocați această atitudine este de natură a aduce atingere reputației profesionale a acestora precum și a corpului profesional din care aceștia fac parte, în ansamblul său.
Nu în ultimul rând, considerăm că un început de reparație morală raportat la atingerea mai sus amintită adusă avocaților și corpului profesional al acestora ar trebui să se reflecte în înlăturarea tuturor materialelor denigratoare și în prezentarea de scuze publice față de toți cei mai sus amintiți nominal și față de Baroul Cluj
Aprilie 2017