MUZICA INSTANTELOR

Top Menu

  • Editorial
  • Cultura
  • Monden
  • Sport
  • Contact
  • REVISTA

Main Menu

  • Actualitate
  • Politica
  • Economic
  • Administratie
  • Social
  • Justitie
  • Educatie
  • Medicina
  • MICA PUBLICITATE
  • Editorial
  • Cultura
  • Monden
  • Sport
  • Contact
  • REVISTA

logo

Header Banner

MUZICA INSTANTELOR

  • Actualitate
  • Politica
  • Economic
  • Administratie
  • Social
  • Justitie
  • Educatie
  • Medicina
  • MICA PUBLICITATE
  • Fumoasa și bestia

  • Messiah

  • Duel pe autostradă

  • Am fost 16

  • Morocănoșii

Cultura
Home›Cultura›Cine cântă deseară la Cluj? Clasic în Biserică sau Modern la Casa Universitarilor, cu bomba de la Hiroshima

Cine cântă deseară la Cluj? Clasic în Biserică sau Modern la Casa Universitarilor, cu bomba de la Hiroshima

By muzicainstantelo
04/28/2017
2291
0
Share:

Clujenii pot asculta vineri seara un recital de lieduri cu artişti de marcă ai Operei, la Biserica Reformată şi concertul de închidere a Festivalului Cluj Modern, la Casa Universitarilor.

Recital extraordinar de lieduri de Mahler cu acces gratuit

  • Florin Estefan, Hector Lopez (Foto arhivă Nicu Cherciu) și David Crescenzi le propun melomanilor clujeni un recital extraordinar de lieduri compuse de Gustav Mahler
  • Evenimentul are loc vineri seară, de la ora 20.00, la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu, iar accesul este gratuit

Tenorul Hector Lopez și baritonul Florin Estefan, acompaniați la pian de maestrul David Crescenzi, invită clujenii la un recital extraordinar de lieduri Gustav Mahler. Evenimentul muzical are loc mâine, vineri, 28 aprilie, de la ora 20.00, la Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 16, iar intrarea este gratuită.

„Prin acest eveniment muzical dorim să aducem mai aproape de clujeni o parte a creației lui Mahler mai rar întâlnită pe scenă – liedurile, în care compozitorul austriac a integrat teme legate de problemele fundamentale ale destinului uman, dovedind o capacitate extraordinară în a recepta sensurile poeziei”, spune Florin Estefan.

Programul include serii diverse de lieduri din creația compozitorului austriac reprezentant al romantismului târziu, atât inspirate din texte populare germane, cât și pe versuri proprii. În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Gabriel Banciu, Președintele Senatului Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, va face o introducere a programului muzical care va fi interpretat.

Despre muzicieni:

Baritonul Florin Estefan a absolvit cursurile Facultății de Muzică din Oradea și cursurile de masterat la Cardiff International Academy of Voice, unde l-a avut ca profesor de canto pe celebrul tenor Dennis O’Neill. Anul trecut a devenit doctor în muzică al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și tot în 2016 a câștigat titlul de „Cel mai bun solist liric” la Gala Premiilor Operelor Naționale, pentru rolul Evgheni Oneghin. A câștigat premii la numeroase competiții internaționale și a interpretat roluri principale pe scene din România, Grecia, Austria, Italia, Belgia, Cehia, Irlanda, Japonia, SUA, Australia și Marea Britanie. Repertoriul său include atât lucrări de operă, cât și vocal simfonice, semnate de Beethoven, Haydn, Mozart, Rossini, Verdi, Puccini, Ceaikovski, Donizetti, Orff și alții. Din 2015 este directorul general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Tenorul Hector Lopez și-a început studiile de violoncel, saxofon, dirijat și canto la Conservatorul Național de Muzică din Mexico City, apoi, în calitate de câștigător al competiției naționale de canto „Carlo Morelli”, a beneficiat de o bursă la Portland Opera Performance Institute, perfecționându-se la Accademia Teatro alla Scala. De-a lungul carierei sale artistice, a cântat pe scene din Mexic, SUA, Spania și Italia, iar în ultimii ani a colaborat cu Opera Națională București, Teatrul național de operă și balet „Maria Bieșu” din Chișinău, Opera na Zamku din Szczecin (Polonia), Filarmonica „George Enescu”, Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Repertoriul său este amplu și variat din punct de vedere stilistic, incluzând roluri importante în opere semnate de Bizet, Puccini, Verdi, Donizetti, Gounod, Ceaikovski, Berlioz, Haydn.

Pianist și dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. A colaborat cu Teatrul Operei din Cairo, teatrul „Carlo Felice” din Genova, teatrul „St. Carlo” din Napoli, Bergisch Symphoniker Orchestra din Koln, operele din Timișoara, București, Iași și Brașov, iar din 2008 este dirijor oaspete al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Din 2014 este directorul artistic și dirijor permanent la Cairo Opera House din Egipt.

Final de Cluj Modern

Concert vocal-simfonic în cadrul festivalului Cluj Modern

Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 28 aprilie, la concertul vocal-simfonic dirijat de Tiberiu Soare, eveniment ce închide cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Cluj Modern cu lucrări în primă audiţie absolută.

Pe scena Colegiului Academic, alături de orchestra filarmonicii clujene, vor urca violonistul Kristóf Tóth, pentru interpretarea Concertului pentru vioară şi orchestră, de Miklós Csemiczky şi saxofonistul Daniel Kientzy, care va interpreta „semper idem” pentru saxofon şi orchestră, de Cornel Ţăranu. Din programul serii mai fac parte şi Ofiarom Hiroszymi -Tren (Pentru victimele Hiroșimei – Lamento, 1960), de Krzysztof Penderecki şi Lamentație și descătușare pentru cor și orchestră, de Cristian Misievici. Dirijorul Corului este Cornel Groza.

Născut la Bucureşti, Tiberiu Soare este absolvent al două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de dirijat, la clasa profesorilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei, şi cea de interpretare muzicală – tubă – la clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secţia dirijat orchestră, cu Horia Andreescu, şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine.

Artistul îşi desfăşoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând aprecierea unanimă a criticilor de specialitate şi a colaboratorilor. A dirijat orchestrele filarmonicilor şi teatrelor de operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania, Bulgaria, Suedia şi Elveţia. A colaborat cu artişti de prestigiu, dintre care îi amintim pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandre Dubach, Daniel Kientzy, Pompeiu Hărăşteanu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihaela Martin, Nobuko Imai, Alina Cojocaru, Daniel Magdal, Felicia Filip, Ophelie Galliard şi Teodora Gheorghiu.

În 2004 Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicală a premierei româneşti a operei Münchausen de Dan Dediu, la pupitrul ansamblului de muzică contemporană „Profil”, al cărui dirijor este de la înfiinţarea acestuia în 2002. Cu acelaşi ansamblu şi-a făcut debutul în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” (ediţia 2005) şi a realizat două CD-uri cu muzică contemporană românească.

Cu o viziune dirijorală complexă, Tiberiu Soare este un promotor al muzicii contemporane, dirijând numeroase lucrări semnate de compozitori români și străini, în anul 2003 fiindu-i decernat Premiul Criticii Muzicale; revista Actualitatea muzicală i-a acordat, în anul 2006, Premiul pentru cea mai convingătoare prestaţie a unui tânăr interpret. Totodată, în anul 2011, Tiberiu Soare a primit Premiul Uniunii Artiștilor Interpreţi din România, în urma premierei unei noi montări a operei Oedipe de George Enescu, eveniment desfășurat sub egida celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Tiberiu Soare este invitatul unor importante instituţii de cultură din ţară. Alături de Orchestra Naţională Radio, Tiberiu Soare a participat la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) și a fost invitatul unor importante festivaluri, ca Varna Summer Fest (2011), Shanghai Spring International Music Festival, Balchik Classic Days (2013) şi World Summit on Media for Children – Kuala Lumpur, Malaezia (2014).

Tiberiu Soare a fost dirijor al Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti (2007-2012) şi dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio (2012-2015), a dirijat prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga, și a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte ce au avut loc la Praga, München, Paris (Opéra Royal de Versailles) şi Viena (Konzerthaus).

Aflat încă în cursul studiilor liceale, tânărul violonist maghiar Kristof Tóth (născut la Budapesta în anul 2000) are deja la activ o serie de premii întâi obținute la competiții de nivel național și internațional, între care Concursul Național „Zathureczky” (Budapesta, 2014), Concursul Internațional de Tineri Interpreți (Zagreb/Croația, 2015), Concursul Internațioal „Gianlucca Campochiaro” (Catania, Italia, 2015). Aparițiile sale solistice cu ansambluri precum Orchestra de Cameră „Liszt Ferenc” (2015, Budapesta), Orchestra Haydn (2016, Budapesta) sau Filarmonica din Györ (2016) au confirmat ascensiunea fermă a unui deosebit de promițător talent.

Daniel Kientzy a devenit muzician profesionist la vârsta de 16 ani, cântând la chitară-bas în orchestre de muzică de dans şi muzică pop. A descoperit muzica clasică mai târziu, când a început studiul saxofonului şi, în paralel, al contrabasului. Şi-a manifestat apoi interesul pentru muzica veche şi instrumentele de epocă.

S-a perfecţionat în acustică, electroacustică, tehnici de înregistrare si de tratare a semnalelor sonore. În mod firesc a devenit doctor în estetica, ştiinţa şi tehnologia artelor, în 2003.

Odată cu anul 1978, s-a dedicat în totalitate muzicii contemporane, alegând saxofonul. S-a identificat cu avangarda muzicală şi este unanim recunoscut ca inventatorul saxofonului contemporan. A realizat studii fără precedent asupra celor şapte membri ai familiei saxofoanelor. Rezultatul a fost remarcabil: înnoirea fundamentală a potenţialului timbral şi expresiv al acestui instrument. Studiul său a fost concentrat pe mai multe lucrări, dintre care SAXOLOGIE este considerată cu adevărat revoluţionară şi unică în istoria muzicii.

Având peste 400 de lucrări dedicate, Daniel Kientzy este unicul saxofonist în lume care cântă la toate cele şapte saxofoane, pe care le stăpâneşte cu o virtuozitate fără precedent. Daniel Kientzy a devenit un simbol, iar titlul de Doctor Honoris Causa care i-a fost acordat, în anul 2003, de către Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, a venit ca o confirmare firească a activităţii sale.

***

Ediția a douăsprezecea a Festivalului Cluj Modern își propune să continue seria de succese crescânde a ultimelor ediții, ce i-au consolidat locul de reper pe harta culturală a țării, cu bune ecouri și peste graniță. Oferta repertorială a ediției – una din principalele mize ale unei asemenea manifestări – este variată, inventivă, deschisă unui fertil dialog local-național-universal în creația muzicală.

Vineri, 28 aprilie, ora 19, Abonament 26
Colegiul Academic
Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”

dirijor Tiberiu Soare

dirijorul corului Cornel Groza 

PROGRAM: 

Krzysztof Penderecki – Ofiarom Hiroszymi -Tren (Pentru victimele Hiroșimei – Lamento, 1960)

Miklós Csemiczky – Concert pentru vioară și orchestră – p.a.a. (2015)

solist Kristóf Tóth (Ungaria)

Cornel Țăranu – „semper idem” pentru saxofon și orchestră – p.a.a. (2016)

solist Daniel Kientzy (Franța)

Cristian Misievici – Lamentație și descătușare pentru cor și orchestră (2014)

PREŢUL BILETELOR

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

Concertul face parte din abonament

25 lei preţ întreg / concert

13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14

FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”

P-ţa Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca

Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

Mail: office@filacluj.ro, publicrelations@filacluj.ro

Web: www.filarmonicatransilvania.ro

TagsFlorin EstefanHector Lopez
Previous Article

Justiţia a premiat jurnaliştii ardeleni pentru libertatea ...

Next Article

Fotoghicitoare. Ce pomi fructiferi din centrul Clujului ...

0
Shares
  • 0
  • +
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Related articles More from author

  • CulturaMonden

    Radiojurnalistul Teodor Mateescu a devenit Senior al Cetăţii la Balul Operei Cluj

    03/04/2018
    By muzicainstantelo
  • CulturaMuzica

    Concert de inspiraţie româno- germană la Filarmonica Transilvania

    06/07/2018
    By muzicainstantelo
  • Cultura

    Diana Ţugui şi Cosmin Ifrim cântă la Operă drama Violetei

    06/05/2021
    By muzicainstantelo
  • Opera

    Opera Română Naţională din Cluj pregăteşte centenarul

    05/08/2020
    By muzicainstantelo
  • Cultura

    Recital Hector Lopez on line la Opera Română din Cluj

    04/23/2021
    By muzicainstantelo
  • CentenarCulturaIstorieOpera

    Artiştii clujeni au resuscitat cu succes cerbul carpatin. Poveste românească la Operă

    11/26/2018
    By muzicainstantelo

Leave a reply Anulează răspunsul

  • Actualitate

    Apocalipsa după Rabl. Rarităţi la Casa Universitarilor în concertul Filarmonicii

  • Avocati

    Demisie în Barou. Acuzaţie de scurgere de informaţii

  • Justitie

    Danileţ nu rezonează cu derogarea de la CEDO

Publicitate

Alte Stiri

  • o săptămână ago

    Fumoasa și bestia

  • 2 săptămâni ago

    Messiah

  • 2 săptămâni ago

    Duel pe autostradă

  • 2 săptămâni ago

    Am fost 16

  • 2 săptămâni ago

    Morocănoșii

Facebook

  • Film

    Vânătorul de balene câștigă Trofeul Transilvania TIFF 20

    Vânătorul de balene/ The Whaler Boy câștigă Trofeul Transilvaniala cea de-a 20-a ediție TIFF Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară, pe 31 iulie, în aplauzele celor ...
  • Film

    TIFF Conferința de Educație Media și Cinematografică

    Live pe TIFF Unlimited: Conferința Națională de Educație Media și Cinematografică  Unul dintre cele mai importante evenimente de la această ediție TIFF este Conferința de Educație Media și Cinematografică, care vizează ...
  • Film

    Dama de cupă- Au şi avocaţii micile lor plăceri vinovate

    Queen of Hearts / Dama de cupă, o dramă daneză controversată, multipremiată internațional, va fi lansată de Transilvania Film în premieră în România pe TIFF Unlimited, începând cu 25 noiembrie. ...
  • Film

    Animest aduce filme de Oscar pentru animaţia românească

    #ScreeningHistory – cea de-a 15-a ediție Animest, dedicată aniversării celor 100 de ani de animație românească, își deschide porțile astăzi, pentru prima dată în mediul online. Invitați să ia parte ...
  • Film

    Festivitate nostalgică la TIFF cu Marina Voica şi Maria Ploae

    Babyteeth: Prima iubire câștigă Trofeul Transilvania la TIFF 2020Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a ...

RSS STIRI AGERPRES

Ads

Ads

Ads

  • Contact
© 2019 - Muzica Instantelor - Proiect confintat de Uniunea Europeana din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.