Radiojurnalistul Teodor Mateescu a devenit Senior al Cetăţii la Balul Operei Cluj
Reprezetanţii Uniunii Universităţilor Clujene au decis ca titlul de Senior al Cetăţii, la ediţia din 2018 a Balului Operei, dedicată Centenarului României, să fie înmânat jurnalistului veteran Teodor Mateescu. Premiul îi va fi transmis ulterior, ziaristul nefiind prezent la manifestare, din motive de sănătate.
Prin generozitatea celor circa 500 de clujeni care au cumpărat bilete la eveniment, cei 11 artiști care fac parte din Transylvanian Opera Academy (http://operacluj.ro/toa/ ) vor beneficia de bursele lunare pentru o perioadă de un an.
Soprana Diana Ţugui a primit premiul pentru cea mai bună voce feminină, tenorul Ştefan Pop a fost distins cu premiul pentru cea mai bună voce masculină, iar basul Andrei Nicoară a fost onorat cu premiul pentru tinere talente.
În lipsa politicienilor clujeni, loja oficială a fost ocupată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vakar Istvan şi de către Daniel Metz, unul dintre cei mai importanţi susţinători ai evenimentelor culturale, din partea mediului de afaceri.
Eleganţă poate fi impresia pe care au lăsat-o organizatorii manifestării, în frunte cu managerul Florin Estefan, la care au concurat costumele artiştilor, ale spectatorilor, decoraţiile florale cu cei 5.000 de crini imperiali şi trandafiri albi plasaţi de florăria Magnolia, modificările scenei, prelungită în parterul sălii, scurtarea momentelor de discursuri şi premii, prestaţia inspirată a prezentatorilor Loredana Corchiş şi Marius Constantinescu, restricţiile privind consumul de băuturi şi mâncare în sala de spectacol şi loje.
Costumaţia unitară, cu piese alb negru la bărbaţi, de la cameramani, la public şi artişti, sau rochii de seară la doamne a trimis cu gândul la evenimentul omonim din Viena, capitala Imperiului valsului.
Chiar dacă oficial s-a retras din producerea evenimentului, fostul deţinător al mărcii Balul Operei, Matei Miko a fost prezent nu doar în calitate de spectator, ci şi cu sprijinul logistic al aparaturii de sonorizare, prin expertul în domeniu Nicu Ciubăncan.
Marii absenţi ai galei au fost printre alţii omul de afaceri Irinel Columbeanu, creatorul de modă Cătălin Botezatu şi moderatorul Rareş Bogdan, neipsiţi la ultimele ediţii, absenţe care vin să confirme încheierea unui capitol în istoria evenimentului.
Noul format al evenimentului, bazat exclusiv pe genul liric a făcut suporteri imediat, atât pe cei prezenţi, cât şi pe telespectatorii de acasă. Valentin Jucan, membru CNA a fost printre cei mai vehemenţi critici ai programului la care s-a renunţat, cu amestec de modă şi muzică uşoară. Acesta a comentat pe pagina sa de socializare extrem de acid.
După cel puțin 10 ani de kitsch, promovare de găști mai mult sau mai puțin aflate în certuri cu legea, prietenii televizate cu prost gust, sărmăluțe pe holuri, șampanie în loje și masterande în arta legăturilor sociale, BALUL OPEREI DIN CLUJ-NAPOCA SE SCUTURĂ DE ACEST TRECUT LUGUBRU ȘI RECAPĂTĂ STRĂLUCIREA FIREASCĂ UNUI MOMENT DE CULTURĂ ȘI RAFINAMENT.
Felicitări Operei Române din Cluj, felicitări Consiliului rectorilor clujeni, felicitări TVR Cluj, cei care au regândit întregul concept.
Jurnalist complet
La peste 78 de ani, Teodor Mateescu are un palmares de invidiat de transmisii sportive în calitate de crainic, peste 1000, la Radio Cluj şi Radio România.
Teodor Mateescu, vocea Clujului în celebra emisiune “Fotbal minut cu minut”, a primit Premiul “Seniorii Cetății”, acordat de Uniunea Universităților Clujene, pentru cariera sa longevivă în jurnalismul de radio. Un veteran al jurnalismului sportiv la radio, cu record clujean de transmisii directe (1214) în perioada 1971-2008 (transmisii de fotbal, baschet, handbal, volei, polo) la microfoanele Radio Cluj şi Radio România, Teodor Mateescu a devenit un simbol al excelenței în jurnalism radio.
Soprana Diana Ţugui s-a dovedit nu doar că este prima voce a Operei clujene, dar în urma unui scandal de presă în care a fost târâtă fără voie instituţia, anul trecut, şi-a arătat şi faţa combativă sărind în apărarea scenei lirice cu dezinvoltură.
Soprana Diana Țugui, solistă a Operei Naționale Române Cluj-Napoca, a primit din partea rectorului Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Vasile Jucan, premiul “Lya Hubic” pentru excelența unei voci feminine. “Pe lângă aplauzele cu care îmi încălziți sufletul, premiul este o onoare pentru mine, pentru orele pe care le depun pentru întruchiparea personajelor pe care le aduc în fața dumneavoastră”, a spus Diana Țugui.
Tenorul Ştefan Pop a trecut de faza consacrării pe scenele europene însă dovedeşte frecvent că nu uită de unde a plecat, cântând cu plăcere acasă pro bono, în repetate ocazii.
Tenorul de renume internațional Ștefan Pop a fost laureatul premiului “Dimitrie Popovici-Bayreuth”, oferit de către managerul general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. “Vă mulțumesc pentru minunile pe care le faceți în Cluj! România trăieste, este vie, toată lumea știe de noi!”, a spus Ștefan Pop, care i-a încântat apoi pe spectatori și telespectatori cu “Nessun Dorma” din Turandot de G. Puccini.
Basul masterand Andrei Nicoară a confirmat aşteptările şi a obţinut recent un preţios trofeu, la un concurs de selecţie internaţională din îndepărtata Asie.
Premiul “Alexandru Fărcaș” pentru tinere talente i-a fost acordat lui Andrei Nicoară, bas-bariton, membru al programului desfășurat în cadrul studioului de operă sub egida Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Andrei Nicoară a urmat studii de Canto clasic din cadrul Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” Cluj-Napoca. Tânărul artist le-a mulțumit părinților săi și publicului care îl susține la fiecare spectacol.
Deşi este în principal omagiat pentru activitatea de cronicar sportiv, cum este şi interviul pe care îl recomandăm din publicaţia Pro Sport din anul 2011, Teodor Mateescu participa deopotrivă la evenimentele de presă locale din toate domeniile, la care ridica probleme din cele mai delicate şi de substanţă, ca un veteran adevărat.
Peste 500 de personalităţi ale mediului academic şi de afaceri clujean au participat sâmbătă seara la primul eveniment organizat integral de conducerea Operei din Cluj, după un format nou, transmis în direct de Televiziunea Naţională. Evenimentul a luat sfârşit în jurul orei 1, când spectatorii au dansat pe scena extinsă din sală.
Dirijor: Tiberiu Soare
Regia artistică: Mihaela Bogdan, Petre Năstase
Coregrafia: Pavel Rotaru, Felicia Șerbănescu, Nicu Toma, Oana Siminic
Scenografia: Anca Pintilie
Prezentatori: Loredana Corchiș & Marius Constantinescu
Ștefan Pop – Invitat special
Carmen Gurban
Iulia Merca
Diana Țugui
Viktória Cormoș
Diana Gheorghe
Larisa Ștefan
Hector Lopez
Sorin Lupu
Simonfi Sandor
Andrei Manea
Sebastian Balaj
Andrei Nicoară
Soliști Balet:
Andreea Jura
Adelina Filipaș
Doina Anamaria Florea
Dalia Costea
Dan Haja
Augustin Gribincea
Mircea Munteanu
Valentin Mihăilă
Rareș Munthiu – Vioară
Vlad Rațiu – Violoncel
Orchestra, Ansamblul de Balet și Corul de bărbați al Operei Naționale Române Cluj-Napoca
Clubul de Dans Sportiv ,,Stelele Dansului” Cluj-Napoca:
Nicu Toma
Oana Siminic
Marian Erma
Bettina Mitru
Daniel Petreuș
Cezara Samson
Bogdan Suciu
Carina Breban
Timeea Barta
Sergiu Spinu
Simona Săsărman
Alexandru Szel
Regie scenă: Cristina Albu
Programul artistic a fost transmis în direct pe TVR 3 și TVR Cluj
descriere
Vârsta recomandată: 5+
După mai bine de trei decenii de existență încununată de apariții inedite ale unor artiști consacrați din domeniul operei sau din industria românească de divertisment, dar și de fructuoase colaborări cu societăți și susținători ai actelor culturale, Balul Operei – unul dintre evenimentele anuale mult-așteptate de către publicul clujean – se reîntoarce, începând cu această ediție, sub egida Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Și pentru că ne dorim să oferim celor prezenți un adevărat bal vienez, echipa de creație – care îi reunește pe dirijorul Tiberiu Soare, regizorii Mihaela Bogdan și Petre Năstase, scenograful Anca Pintilie și coregrafii Pavel Rotaru, Felicia Șerbănescu, Nicu Toma și Oana Siminic – vă va transpune prin mijloacele și măiestria artistică de care dispune în strălucitoarea ambianță a petrecerilor dansante.
De asemenea, dat fiind faptul că ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri, tematica Balului Operei 2018 subliniază identitatea culturală a țării noastre, mai precis, unitatea în diversitate a valorilor materiale și spirituale născute pe teritoriul românesc care, deși se situează la confluența a trei regiuni europene – centrală, estică și sud-estică – rămâne unul puternic individualizat. Avem în vedere evoluția poporului român pe parcursul asimilării influențelor popoarelor slave (în Antichitate și în Evul Mediu), a grecilor (pe perioada existenței Imperiului Bizantin), a turcilor, maghiarilor sau a germanilor prezenți în Transilvania, instalate pe fondul daco-roman al civilizație noastre, dar și cultura modernă conturată în ultimele secole după modelele transmise din vestul Europei, de către spiritul francez și german.
Balul Operei 2018 reprezintă însă și o ocazie de a celebra reîntoarcerea în comunitate, unul dintre principalele deziderate ale Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, urmărit, de altfel, la fiecare ridicare de cortină. Pe lângă programul artistic prezentat de soliștii, orchestra și ansamblul de balet al instituției sub bagheta dirijorului invitat Tiberiu Soare, plănuim multe surprize, printre care minunate momente festive de premiere a personalităților care contribuie la promovarea culturii clujene. Dorim să ne arătăm, în egală măsură, susținerea față de Transylvanian Opera Academy (TOA) – Academia de Operă pe care instituția noastră a înființat-o cu scopul descoperirii și dezvoltării tinerelor talente – căreia îi vom direcționa o parte din încasări.
Dress code: White-Tie/ Black-Tie Formal
Vă așteptăm să vă bucurați, așadar, de strălucirea muzicii și a sălii de bal, într-un spectacol deosebit și complex, pe care îl veți păstra, cu siguranță, în amintire!
PROGRAM:
18.00-18:50
Primirea invitaților pe covorul roșu
19:00
Intonarea Imnului de stat al României și a Imnului Uniunii Europene
19:10
Cuvânt de deschidere adresat de către domnul Florin Estefan, Manager General al Operei Naționale Române Cluj-Napoca
19:20
Programul artistic incluzând celebre momente solistice, corale, orchestrale, coregrafice, duete sau ansambluri din creația compozitorilor Gherase Dendrino, Ciprian Porumbescu, Ion Ivanovici, Giacomo Puccini, Francesco Cilea, Léo Delibes, Camille Saint-Saëns, Jacques Offenbach, Johann Strauss II, Franz Lehár, Dmitri Șostakovici, Jerry Bock
Acordarea premiilor:
*Premiul ,,Alexandru Fărcaș” pentru Tinere talente
*Premiul ,,Lya Hubic” pentru excelența unei voci feminine
*Premiul ,,Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru excelența unei voci masculine
*Premiul ,,Seniorii Cetății” acordat de Consorțiul Universității Clujene
21:30 – Networking Cocktail (Open bar în Foaierul Operei)
23:00 – Alles Walzer!
– Invitație la vals pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca
Tango: Maissoun Ariqat & Ovidiu Bradea, Irina Rosana & Robert Indrei, Viktória Cormoș & Nicu Furtună, Bianca Vancea & Mathias Alexander Peiro, Andi Takacs & Andrei Cort, Oana Horotan & Adi Moș, Elena Ghemeș & Ionuț Bag, Daniela Dambar & Iulian Bazsa, Marcela Cucereanu & Călin Carnat, Raluca Duta & Sebastian Gheorghiu, Cezara Tudosă & Augustin Poptelecan, Emilia Dragomir & Darius Șerban, Florina Pascu & Ciprian Slabu