Anything Can B_ A Car la CAMERA – vernisaj Karel Verhoeven cu locuri de parcare marcate ingenios
Expoziția Anything Can B_ A Car (ACB_AC)/Orice poate fi o mașină, cu lucrări semnate de artistul belgian Karel Verhoeven, va fi vernisată loc joi, 10 august, la ora 19:00, la CAMERA, artist-run space-ul artistei vizuale Irina Dumitrașcu Măgurean. Artistul va fi prezent la Cluj pentru vernisajul primei sale expoziții în România.
Anything Can B_ A Car nu este o expoziție statică, ci un proces etapizat și interactiv, cu o existență fluidă. În prima etapă, 10 – 13 august, vor fi expuse picturi realizate de Karel Verhoeven. Picturile au fost realizate pe baza unor fotografii care înfățișează obiecte prin care oameni din mai multe țări și-au marcat locuri de parcare “rezervate” în spațiul public. Cu alte cuvinte, orice poate fi o mașină/poate ține locul unei mașini – de aici și titlul expoziției. “De anul trecut am început să realizez picturi în ulei pe baza fotografiilor din proiectul ACB_AC. Am vrut să pășesc dincolo de fetișul fotografic și să transform imaginea într-o lucrare autonomă de artă, să mă concentrez pe material, culoare și compoziție, să mă conectez la istoria artei, la pictura de peisaj, să evit anecdoticul, să subliniez poezia și estetica imaginilor, sculpturilor”, detaliază Karel Verhoeven.
A doua etapă se va desfășura din 13 august până în 24 septembrie și, în cadrul ei, va fi expusă o pictură murală, respectiv vor putea fi văzute 100 de imagini de arhivă pe care artistul le-a primit de la publicul său sau le-a fotografiat personal. Fotografiile vor înfățișa marcajele locurilor de parcare și, uneori, câte o fotografie va fi înlocuită de o reproducere a sa în ulei.
Vizitatorii vor fi invitați să ia acasă o fotografie expusă și, în schimb, să îi trimită artistului o fotografie cu un alt loc de parcare marcat de un obiect. “Astfel, colecția ACB_AC va continua să crească, în timp ce expoziția “se va evapora”. La fel ca realitatea pe care o reprezintă (locurile de parcare marcate), imaginile din expoziție vor fi temporare și vor fi eliminate de (un) necunoscut”, explică artistul.
Karel Verhoeven, născut în 1982, trăiește și creează în Gent, Belgia. El este interesat în mod special de utilizarea socială și formală a spațiilor publice, comune. În proiectele sale, artistul adaptează locuri existente într-o manieră ludică, sculpturală și arhitecturală. El observă, analizează și reconstruiește micro-geografii demarcate. Proiectele lui Karel Verhoeven au o formă hibridă, sunt transdisciplinare. Prima lui acțiune artistică, intitulată Föhn Le Fenêtre, un performance și o serie de lucrări integrate, a fost expusă în 2008, în cadrul festivalului The Game Is Up, la Centrul de Artă Vooruit din Gent. De atunci, Karel Verhoeven expune în mod regulat, creează lucrări site-specific, participă la rezidențe și este implicat în proiecte creative în Belgia și în alte țări din Europa.
Mai multe informații despre artist găsiți pe www.karelverhoeven.be.
Vernisajul de la CAMERA (spațiu integrat în Centrul de Interes) face parte dintr-un eveniment mai vast care va avea loc la Centrul de Interes în 10 august și care va include vernisajele expozițiilor ”Un Flamingo, o Cămilă și o Bufniță pășesc într-o Galerie…” – Joe Fletcher Orr, la SABOT și ”Unfair Show” – Cristina Garrido, la Baril. De asemenea, la SPAȚIU INTACT va putea fi vizitată expoziția “Voilà c’est tout” a artistei Valérie Mréjen, iar la BAZIS Contemporary pot fi văzute lucrări ale artistului Zsolt Berszán. Publicul va avea ocazia să viziteze și atelierul artistului în rezidență, Espen Cook, invitat la Cluj să creezee lucrări noi, ce urmează să fie expuse în toamnă la BAZIS Project Space.
Expozițiile pot fi vizitate în perioada 15 august – 30 septembrie 2017, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 și 19:00.
CAMERA este artist-run space-ul Irinei Dumitrașcu Măgurean, artist vizual din Cluj-Napoca. CAMERA se concentrează pe promovarea lucrărilor artiștilor emergenți, precum și pe promovarea instalațiilor, new media, mixed media. Numele CAMERA se referă atât la aparatul fotografic, cât și la sensul cuvântului camera în latină. De asemenea, conceptele de camera obscura și camera lucida sunt în legătură cu numele spațiului. Până în 2017, când s-a născut CAMERA, Irina Dumitrașcu Măgurean a avut un artist-run space în Fabrica de Pensule, unde, începând din 2009, a organizat expoziții.