Aniversare 8 decenii la Casa Universitarilor cu Sînziana Mircea Anca Lemaire Agachi Vlad Young Famous Orchestra
Clujenii sunt invitați să participe Miercuri, 18 octombrie 2017, de la ora 20:00, la un concert de muzică clasică inedit alături de dirijorul Vlad Agachi, membrii orchestrei Young Famous și celebra pianistă, Sînziana Mircea. Evenimentul are loc în consacratul Auditorium Maximum, iar biletele se găsesc pe eventbook.ro și la casieria cinematografului Florin Piersic.
Concertul este realizat in parteneriat cu Arh. Anca Lemaire, nepoata Rectorului și Profesorului Florian Ștefănescu Goangă. În anii Rectoratului său (1932 – 1940), Profesorul Ștefănescu Goangă a inițiat proiectul Colegiului Academic, instituție de prestigiu a Clujului interbelic. Inaugurarea a avut loc ȋn anul 1937, ȋn prezența Majestății Sale Carol al II-lea și a reprezentantului Guvernului condus de primul ministru Gheorghe Tătărăscu.
De-a lungul timpului, activitatea sălii a sintetizat o întreagă tradiție culturală într-o zonă cu un puternic caracter interetnic și interconfesional, iar acum sărbătorim 80 de ani de existență a Auditoriumului într-unul dintre principalele moduri ce l-au consacrat: concert de muzică simfonică. Proiectul este susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
Sînziana Mircea a debutat pe scena Ateneului Roman la vârsta de 7 ani și a susținut primul recital în SUA la 11 ani. De-a lungul carierei, pianista româncă a obținut numeroase premii, cel mai recent fiind Premiul de Debut la Miami International Piano Festival Academy (2016). Tânăra pianistă s-a aflat sub îndrumarea profesorilor Ronan OHora, Boris Petrushansky, Verona Maier, Olga Szel, Stela Drăgulin și Elena Dumitrescu. De asemenea, a participat la numeroase cursuri de măiestrie cu mari personalități, precum pianiștii Aldo Ciccolini, Dan Grigore, Veda Kaplinsky, Dominique Merlet. Începând cu acest an, este STEINWEY&SONS-YoungAmbasad
Orchestra va fi dirijată de bagheta clujeanului Vlad Agachi, unul dintre cei mai activi și apreciați tineri dirijori români. Apariţiile sale sunt caracterizate de o deschidere specială către public: caracterul formal şi adesea sobru al concertelor de muzică clasică este înlocuit de un dialog concret cu spectatorii, de o prezentare inedită şi „hazlie” a partiturilor pe care le dirijează.
Programul va cuprinde:
∙ Beethoven – Uvertura Egmont
∙ Chopin – Concertul II de pian
∙ Brahms – Simfonia a III-a
Young Famous Orchestra a concertat alături de pianistul Casei Regale, Dan Grigore, de cel mai bun violonist al Republicii Moldova, Ilian Gârneț, unul dintre cei mai vizibili psihologi români, Daniel David, de violonistul Sabin Penea, de solista Analia Selis, compozitorul argentinian Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa și celebra voce Irina Margareta Nistor.
Orchestra a debutat în primăvara anului 2015, iar concertele acesteia au adus în sală aproximativ 10 000 de persoane. Orchestra creează legături valoroase între cei mai talentați tineri instrumentiști români și muzicieni consacrați cu reputație internațională. Conceptul Young Famous își propune să readucă muzica clasică în prim-planul vieții culturale românești printr-o abordare modernă a concertului simfonic și apropierea acestuia de publicul tânăr.
Detalii și bilete pe www.youngfamous.ro.