Clujeanul condamnat pentru furturi cu suspendare merge la închisoare. A ignorat din UK Serviciul de probaţiune
Magistraţii clujeni i-au transformat în această săptămână lui Alex Corpodean, condamnat pentru furt, pedeapsa de 3 ani cu suspendare, în detenţie, după ce acesta a ignorat legătura cu Serviciul de probaţiune.
Corpodean a avut 3 dosare de furt, în Cluj, Zalău şi Timişoara, care au fost contopite, rezultând pedeapsa de 3 ani cu suspendare sub supraveghere.
Iniţia condamnatul a vizitat consilierul de probaţiune, conform deciziei instanţei, chiar şi când plecase la muncă în Italia. După ce s-a mutat în Anglia, a mai dat 2 telefoane, după care a ignorat complet contactul obligatoriu cu Serviciul de probaţiune.
“acesta s-a prezentat la toate întrevederile până în anul 2015, după care a plecat în Anglia, a sunat de 2 ori la Serviciul de Probaţiune, iar ulterior a rupt orice legătură cu aceştia, sens în care apreciază că condamnatul cu rea-credinţă nu şi-a îndeplinit măsurile de supraveghere. Astfel, solicită instanţei revocarea suspendării sub supraveghere”.
Reprezentanţii Serviciului de probaţiune au sesizat procurorii, care au prezentat situaţia instanţei de judecată, iar sancţiunea era una singură, transformarea pedepsei în una cu executare în penitenciar.
Corpodean nu a venit la proces, nici la contestarea deciziei, trimiţând doar un apărător, care nu a reuşit să prezinte un motiv serios pentru neîndeplinirea obligaţiilor. A invocat probleme financiare
“Apărătorul condamnatului solicită respingerea sesizării, având în vedere că condamnatul s-a aflat într-o situaţie mai specială, fiind evacuat de familie şi astfel a fost nevoit să plece în Anglia pentru a lucra acolo. Aşadar, consideră că condamnatul nu a avut alte alternative pentru a trăi, a se întreţine şi a rămâne în ţară”.
Inculpatul a respins afirmaţiile consilierilor de probaţiune, care au susţinut că acesta consumă băuturi alcoolice şi frecventează jocurile de noroc.
“nu există dovezi că acesta ar fi săvârşit vreo infracţiune sau că consumă alcool, fumează sau frecventează jocurile de noroc, cum se face referire în referatul Serviciului de Probaţiune, şi astfel, nu se poate ajunge la concluzia că condamnatul ar săvârşi infracţiuni. De asemenea, susţine că este posibil ca condamnatul să fi avut vreun accident sau vreun alt eveniment care să îl împiedice să ia legătură cu Serviciul de Probaţiune”.
Serviciul de Probaţiune este instituţia aflată în subordinea Ministerului de Justiţie, care urmăreşte respectarea obigaţiilor dispuse de instanţă în cazul condamnaţilor cu suspendare.