Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu statui în fața Catedralei
Reprezentanţii Mitropoliei Clujului au demarat concursul pentru realizarea statuilor reprezentându-i pe episcopul Nicolae Ivan şi mitropolitului Bartolomeu Anania, cu prilejul centenarului Unirii.
În șirul bărbaților iluștri ai Bisericii, care și-au legat viața și activitatea de evenimentul Marii Uniri se înscrie numele Episcopului Nicolae Ivan, (1921-1936), reîntemeietor al Eparhiei Clujului, care a păstorit cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterităţii Catedrala din inima orașului, reşedinţa eparhială, prima Academie Teologică, revista „Renaştera”, dar, în primul rând, împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.
Alături de numele primului episcop al Clujului, la loc de cinste se află și numele Mitropolitului Bartolomeu Anania (1993-2011), un om care nu a știut ce este frica și care a făcut istorie, prin înființarea Mitropoliei Clujului în anul 2006. Tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, Mitropolitul Bartolomeu a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne.
Acestor doi mari ierarhi, primul reîntemeitor al Episcopiei și al doilea reîntemeietor al Mitropoliei Clujului, Arhiepiscopia noastră dorește să le ridice câte o statuie în fața Catedralei Mitropolitane, restituind posterității memoria acestor doi mari români. Prin acest gest s-ar pune și mai mult în valoare spațiul pieței Avram Iancu dăruit de municipalitate pentru „Catedrală, pentru parc public și pentru statuile ce se vor ridica în amintirea bărbaților binemeritați pentru neamul românesc”.
Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu filiala clujeană a Academiei Române și-au asumat, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, demersul realizării acestui proiect și declară deschis concursul pentru artiștii profesioniști, începând cu data de 17 noiembrie 2017. Detalii legate de desfășurarea acestui concurs, despre tema, regulamentul de desfășurare, juriu și premii se găsesc pe pagina de internet a Mitropoliei Clujului (https://www.mitropolia-clujului.ro/concurs-statui/).
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului
Pr. Bogdan Ivanov
TEMA CONCURSULUI PENTRU REALIZAREA STATUILOR
- Motivație
Marcarea simbolică a Jubileului celor 100 de ani de la Marea Unire prin cultivarea memoriei unor mari oameni ai Bisericii și ai țării este dorită a se face prin proiectul realizării și amplasării statuilor Mitropolitului Bartolomeu Anania și a Episcopului Nicolae Ivan, în proximitatea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu filiala clujeană a Academiei Române și-au asumat, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, demersul realizării acestui proiect.
Date suplimentare despre fundamentarea conceptului acestui proiect și personalitățile care se doresc reprezentate prin statui se găsesc în Anexa 1 a acestei teme.
Modalitatea decisă pentru a realiza soluția artistică și urbanistică cea mai bună este cea a concursului deschis pentru artiștii profesioniști.
- Obiectivele concursului
Instituțiile care au inițiat și vor gestiona acest concurs doresc să realizeze o procedură de selecție pe bază de calitate, respectiv prin concurs de soluții, pentru a putea opta pentru formula cea mai potrivită prin comparația între cât mai multe propuneri conceptuale de opere sculpturale venite din partea sculptorilor calificați pentru realizarea unor lucrări de asemenea anvergură publică. Printr-o publicitate extinsă, organizare și premii atractive, precum și prin constituirea unui juriu competent, realizat din persoane cu reputație deosebită, propice acestei provocări, organizatorii invită la această competiție pe toți artiștii plastici dedicați sculpturii destinate forurilor publice să își aducă o contribuție la reușita acestei selecții.
- Descrierea personalităților reprezentate
Personalitățile Episcopului Nicolae Ivan (1855-1936) și ale Mitropolitului Bartolomeu Anania (1921-2011) sunt prezentate succint în Anexa 1 a acestei teme de concurs. Informații in extenso, fotografii, portrete, documente și diferite obiecte definitorii pentru memoria și prezența lor în spațiul public se găsesc și pot fi consultate de către concurenți și la Muzeul Mitropoliei din demisolul Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu. De asemenea, pentru a putea sprijini realizarea conceptului artistic de către participanții la concurs, Arhiepiscopia Clujului va oferi concurenților un pachet de informații relevante ca suport documentar. (Anexa nr.2)
- Contextul și amplasarea statuilor
Amplasarea celor două statui trebuie să răspundă contextului reprezentat de clădirea Catedralei Mitropolitane, amenajarea existentă a spațiului public al pieței Avram Iancu, vecinătății și conexiunii vizuale dintre spațiul de amplasare și palatul Mitropoliei, diferitelor perspective și percepții posibile la nivelul pietonilor dar și din vehiculele care realizează un trafic important atât public cât și privat, în zonă.
Este deosebit de important ca opțiunea de amplasare a statuilor să țină cont atât de modul de folosire al spațiului pieței și în special a zonei de acces în Catedrală, atât în zilele obișnuite cât și cu ocazia diferitelor sărbători care atrag un număr mare de persoane. Catedrala Mitropolitană este una dintre clădirile iconice ale municipiului, fiind prezentată cu fiecare ocazie în materialele video culturale, turistice sau de altă natură, care promovează orașul în diferite medii. Imaginea ei a devenit o parte integrantă din imaginea Clujului, alături de alte câteva monumente remarcabile, din diferite epoci istorice. Catedrala este monumentul care reprezintă cel mai mult momentul Marii Uniri de la 1918 și destinul în care s-a angajat Transilvania și România din acest punct al istoriei moderne. De aceea asocierea corectă și inspirată a celor două statui cu edificiul și modul său de relaționare cu spațiile adiacente este fundamentală. Percepțiile multiple, modul de apropiere de Catedrală dar și imaginea pe care o au cei care se întorc în piață la ieșirea din Catedrală, precum și poziția laterală dar proximă a palatului Mitropoliei și circulațiile în diagonală posibile și practicate prin spațiul pieței fac din amplasarea statuilor o provocare complexă de design urban. Prin tema de concurs se solicită un concept artistic care să ia în calcul și să răspundă cel mai bine contextului existent și descris. Organizatorii au identificat două zone din proximitatea intrării în Catedrală, simetrice față de aceasta, considerate ca posibile pentru amplasarea celor două statui, fără ca acestea să fie obligatorii.(Vezi anexa nr.3, Plan amplasament)
Concurenții pot propune orice poziționare a statuilor în cadrul conceptului lor, soluțiile urmând să fie apreciate de juriul concursului.
- Cerințele organizatorului concursului
Pentru a obține un ansamblu reprezentativ într-un dialog simbolic la nivelul importanței semnificației celor două personalități în contextul Catedralei, se solicită ca propunerile celor două statui să fie gândite din bronz, într-o manieră realistă. Statuile celor doi ierarhi vor fi realizate la dimensiunea de 2,85m-3m, în picioare, și vor trebui să țină cont de toate elementele ce țin de identitatea și prezența publică a unui episcop și a unui mitropolit ortodox (rasă mohanală, baston arhieresc, camilafcă simplă, în cazul Episcopului Ivan, camilafcă și cruce pe ea, în cazul Mitropolitului Bartolomeu).
De asemenea, transmitem concurenților cerința de a acorda o atenție deosebită problemelor de adecvare a scării de reprezentare, a dimensiunilor monumentelor atât în raport cu persoanele care utilizează spațiul public și Catedrala, cât și cu arhitectura ansamblului urban.
Concurenților li se cere să prezinte cât mai bine:
- conceptul general, contextul de amplasare propus, modul în care spațiul public și percepția complexă a ansamblului se transformă benefic în urma intervenției și
- maniera artistică adecvată scopului, locului și timpului.
- Concurenții vor trebui să realizeze o machetă în gips a celor două statui, cu dimensiunea cuprinsă între 0,80 m și 1,20 m, care să ofere o perspectivă cât mai bună asupra proporțiilor, detaliilor și expresivității celor două lucrări.
- Cele două machete vor trebui fotografiate profesionist și amplasate în spațiul pieței propus de concurenți, realizând în acest sens și o prezentare vizuală a viitoarelor statui.
- Concurenții mai trebuie să știe că termenul de finalizare și de amplasare a lor va fi 1 decembrie 2018
1.6 Criterii aplicate pentru stabilirea proiectului câștigător:
- Profilul artistic al fiecărui sculptor concurent
- Calităţile de ordin plastic intrinseci ale lucrărilor: la fiecare lucrare se va evalua efectul de monumentalitate creat prin orchestrarea raporturile volumetrice, a raporturilor de plin şi gol, de lumină şi umbră. De asemenea, în stabilirea punctajului va conta expresivitatea compoziţiei volumetrice, coerenţa stilizărilor, armonia proporţiilor, plasticitatea suprafeţelor sculpturale, veridicitatea expresiei faciale şi a atitudinii gestuale, raporturile armonioase între amplitudinea volumelor definitorii şi fineţea detaliilor.
- Va fi punctată coerenţa stilistică a tratării celor două volume privite relaţionat, cu accent pe calitatea intervalului spaţial creat între ele. Va fi evaluat felul în care statuile comunică din punct de vedere plastic în spaţiul real pentru a crea efectul de comuniune, nu doar de forţă şi expresivitate singulară.
- Jurizarea va puncta modul în care cele două statui se înscriu în spaţiul ambiental al Pieţei Avram Iancu, deja puternic amprentat de statuia lui Avram Iancu. Vor fi evaluate raporturile spaţiale nou create între statui şi elementele preexistente în piaţă (cu componentele lor urbanistice, sculpturale sau vegetale). Comisia va aprecia expresivitatea şi funcţionalitatea noilor linii de forţă pe care cele două statui le vor imprima spaţiului complex din faţa Catedralei mitropolitane.