Poliţist din Sălaj condamnat pentru comerţ incompatibil cu activitatea profesională
Magistraţii clujeni au menţinut miercuri decizia Judecătoriei Zalău, care l-a condamnat pe agentul Grigore Ciupe, din IPJ Sălaj, la pedeapsa de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare. Agentul pensionat între timp a fost obligat să efectueze muncă în folosul comunităţii vreme de 60 de zile, la biblioteca sau Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Zalău.
Potrivit procurorilor, Ciupe a fost acuzat că timp de şapte ani – în perioada 2010 – 2017 – a efectuat acte de comerţ incompatibile cu funcţia de agent de poliţie, exercitând administrarea în fapt a SC Senevio SRL, societate comercială în care avea calitatea de asociat, cu scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Acuzatiile procurorilor se refera la faptul ca agentul de poliţie administra un parc auto cu utilaje şi camioane, pe care le închiria la diferite persoane şi firme prin ţară. Tot el semna facturi şi ordine de plată emise de firma SC Senevio SRL, societate comercială în care avea calitatea de asociat, timp în care era şi poliţist la IPJ Sălaj. încălcând astfel legea.
Decizia Judecătoriei Zalău a fost menţinută de Curtea de Apel Cluj
În temeiul art. 12 lit. a teza I din Legea 78/2000, condamnă pe inculpatul C.G., la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. În temeiul art. 91 C.pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen. În temeiul art. 93 alin. 1 C.pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.În temeiul art. 93 alin. 2 C.pen. impune inculpatului să execute obligaţia prevăzută de lit. b a acestui articol, respectiv să urmeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţiile din comunitate. În temeiul art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară din Zalău şi a Bibliotecii Judeţene Ioniţă Scipione Bădescu Zalău, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.În temeiul art. 94 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. 1 lit. c) – e) C.pen. se comunică Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj. În temeiul art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. În temeiul art. 576 alin. 1 C.proc.pen., un exemplar al prezentei hotărâri se comunică Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj. În temeiul art. 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă inculpatul la plata sumei de 1200 lei cheltuieli judiciare către stat.Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 13 octombrie 2017.