Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea afaceristului salăjan Dan Radu. Rejudecare
Magistraţii Curţii de Apel au dispus săptămâna trecută rejudecarea dosarului de trafic de influenţă de pe lângă Primăria din Zalău, a omului de afaceri Dan Radu, condamnat în prima instanţă, de către judecătorii Tribunalului Sălaj, la pedeapsa de 7 ani şi 4 luni. (Foto graiul.salajului.ro)
Potrivit deciziei de casare, judecata se va relua cu judecarea dosarului şi administrarea tuturor probelor, urmând apoi dezbaterea şi motivarea privind elementele constitutive ale infracţiunii.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada septembrie 2012 – iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins şi a primit bani şi teren de la anumite persoane, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor Primăriei Municipiului Zalău cu atribuţii în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate. În dosar a fost inculpat şi condamnat în primă instanţă şi fostul subprefect Lucian Băican, la pedeapsa de 3 ani de închisoare.
Solutia pe scurt: În baza art. 6 CEDO şi art. 421 pct. 2 lit. b C.proc.pen., admite apelurile declarate de către DNA CLUJ şi apelanţii – inculpaţi B. C. L. şi D. R. împotriva sentinţei penale nr. 53/26.07.2017, pronunţată de către Tribunalul Sălaj pe care o desfiinţează în întregime şi dispune rejudecarea cauzei de către aceeaşi instanţă – Tribunalul Sălaj. Ultimul act procesual de la care se va relua judecata este: derularea cercetării judecătoreşti şi administrarea de probe testimoniale şi ştiinţifice cu respectarea principiilor continuităţii, contradictorialităţii, oralităţii şi nemijlocirii, urmate de dezbaterea în fond a cauzei şi motivarea sentinţei cu referire explicită la întrunirea sau nu a elementelor constitutive ale infracţiunilor, a oportunităţii schimbării încadrării juridice în cazul infracţiunii de trafic de influenţă şi verificarea tuturor apărărilor inculpaţilor, dar şi a probelor în acuzare cu respectarea principiului „egalităţii de arme”, în urma unei stabiliri corecte a stării de fapt. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art. 272 coroborat cu art. 273 C.proc.pen., acordă martorilor Ţ. M. D., A. I. şi V. E., suma de câte 100 lei şi martorului Ş. S., suma de 250 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, stabilite prin încheierea penală din data de 05 ianuarie 2018 a Curţii de Apel Cluj, sume ce se vor achita de Serviciul de Contabilitate al Curţii de Apel Cluj din fondul cheltuielilor judiciare special alocat. Stabileşte în favoarea Baroului Cluj suma de 180 lei, onorariu parţial avocat din oficiu pentru d-na avocat C. C. (inc. D. R.), ce se va avansa din FMJ. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 28 februarie 2018.