Epilepsia la copii- cum o recunoaştem şi ce putem face? Avertisment Medici pt Tine
Continuăm colaborarea cu Organizaţia Studenţilor Medicinişti, care au o campanie de informare a cetăţenilor, privind unele probleme de sănătate mai mult sau mai puţin ignorate. Astăzi Studenta Anca Molnar ne vorbeşte despre epilepsia la copii.
Epilepsia (sau boala copilului cum mai este numită popular) este o boală ce afectează creierul manifestată prin crize repetate. Există numeroși factori implicați in apariția epilepsiei printre care cei mai importanți sunt factorii ereditari și factorii de risc ca: infecții, nopți nedormite, alcool, droguri, virusuri, creșterea temperaturii corpului, etc. Ca și moduri de manifestare, crizele epileptice se împart în două tipuri: pe de o parte există crize ce afectează doar o parte a corpului, în care conștiința poate fi păstrată încă de la început sau chiar pe toată durata crizei-acestea sunt crize parțiale, iar pe de altă parte sunt crizele ce afectează întregul corp în care starea de constiență dispare numite și crize generalizate. De asemenea, în cadrul acestora mai pot aparea: contracturi musculare involuntare la nivelul membrelor, amorțeli, vederea de luminițe care pâlpâie, perceperea de zgomote sau voci care nu există, senzații de frică, de familiaritate, sentimente de instrăinare față de anumite persoane sau obiecte. Poate fi usor diagnosticată cu ajutorul Electroencefalogramei (EEG). Ca și tratament exista medicamente specifice recomandate de medicul neurolog pediatru în funcție de vârsta copilului, de tipul crizelor și de alte boli asociate prezente la copilul epileptic. Medicația este de lungă durată și nu trebuie întreruptă niciodata fără avizul medicului.
Molnar Ancuta-Nicoleta, An 5, Seria 3, UMF Cluj
Proiectul “Medici Pentru Tine” s-a născut pentru a veni în întâmpinarea nevoii de educație medicală și informare corectă în rândul oamenilor din mediul non-medical, publicului larg. Facem acțiuni ce cresc nivelului de informare a populației largi cu privire la prevenirea bolilor și la sănătatea acestora: conferința mare, gratuită, de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, dar și conferințe în școli la care aducem medici pediatri să le vorbească oamenilor. Pe lângă conferința mare și „Medici Pentru Tine” pediatric, încercăm și în mediul online să distribuim informația corectă.