MUZICA INSTANTELOR

Top Menu

  • Editorial
  • Cultura
  • Monden
  • Sport
  • Contact
  • REVISTA

Main Menu

  • Actualitate
  • Politica
  • Economic
  • Administratie
  • Social
  • Justitie
  • Educatie
  • Medicina
  • MICA PUBLICITATE
  • Editorial
  • Cultura
  • Monden
  • Sport
  • Contact
  • REVISTA

logo

Header Banner

MUZICA INSTANTELOR

  • Actualitate
  • Politica
  • Economic
  • Administratie
  • Social
  • Justitie
  • Educatie
  • Medicina
  • MICA PUBLICITATE
  • Mineriada Georgescu la final Nicușor-Simion 53,60-46,40

  • Fumoasa și bestia

  • Messiah

  • Duel pe autostradă

  • Am fost 16

Cultura
Home›Cultura›Tudor Chirilă invitat special la Ziua porţilor deschise de la Teatrul Naţional Cluj

Tudor Chirilă invitat special la Ziua porţilor deschise de la Teatrul Naţional Cluj

By muzicainstantelo
03/27/2018
1844
0
Share:

Teatrul Național Cluj-Napoca vă invită, ca în fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului, la Ziua Porților Deschise, aflată acum la cea de-a IX-a ediție. Evenimentul va avea loc marți, 27 martie 2018, între orele 11:00 – 19:00, în sălile și foaierele teatrului, și include atât activități dedicate copiilor, cât și pentru adolescenți și copii. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Ziua Porților Deschise debutează cu evenimentele pentru cei mici.

Primul eveniment este spectacolul pentru copii al Teatrului de Păpuși „Puck“, Punguța cu doi bani de Ion Creangă, în regia lui Decebal Marin. Scenografia este semnată de Sandu Marian, iar ilustraţia muzicală de Traian Păcurar. Distribuţia: Ramona Atănăsoaie, Andra Ștefan, Andreea Bolovan, Angelica Pamfilie, Ion Iurcu, Iulian Lungu / Ionuț Constantinescu, Călin Mureșan, Robert Gutunoiu, Adina Ungur. Aventurile cocoșului și punguţei sale pierdute sunt trăite cu sufletul la gură şi hohote de râs nu doar de copii, ci și de adulți, Punguța cu doi bani fiind o poveste și pentru cei mari. În spectacol, povestea plină de haz a cocoșului cel isteț este îmbogățită cu situații și personaje noi, adăugând un plus de savoare basmului.

În cadrul Atelierului de mânuit marionete, condus de doi dintre actorii Teatrului „Puck“, cu care deja copiii s-au întâlnit în spectacol, Andreea Bolovan și Ionuț Constantinescu, copiii vor putea urmări – sperăm cu mare interes și veselie – în ce fel se pot mânui păpușile.

Atelierul de confecționat păpuși și elemente de decor pentru teatru de păpuși, coordonat de scenografa Teatrului „Puck“, Elena Ilaș, va continua programul dedicat copiilor. Acest atelier este o încercare de a construi, din imaginație, siluete-personaje cu care se va putea crea o mică poveste. Personajele vor fi desenate și decupate, vor avea două fațete, una desenată și una neagră. Siluetele de oameni, copii și animale și creaturi imaginare, vor constitui suportul pentru un mic show despre lumea reală și cea fantastică a umbrelor.

Elevii de clasele VII-VIII sunt invitați de Daniela și Grig la Quiz à la T. Echipele care se vor clasa pe primele trei locuri se vor bucura de premii constând în invitații la spectacole ale Teatrului Național, un afiș semnat de un actor îndrăgit, o insignă cu sigla teatrului, dar și reduceri la consumația oferită de Doamna T, a cărei Cafenea va fi deschisă pe toată durata evenimentului.

Aceleiași categorii de public i se adresează și zona de creație cu Măști de desenat.

Evenimentele pentru adulți debutează cu Cronici interactive, care va cuprinde o trecere prin istoricul Teatrului Național de la începuturi și până azi, conceput ca o instalație video interactivă.

Actorii Sânziana Tarța, Radu Lărgeanu, Anca Hanu și Cătălin Herlo vor fi protagoniștii Dezbaterii Spiritul comic pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca, dezbatere moderată de Ștefana Pop-Curșeu, directorul artistic al intituției. Se va discuta despre rolurile comice pe care cei patru actori le-au adus în fața spectatorilor, felul în care au fost ele abordate, dar și fapte din bucătăria internă a muncii asupra personajului și a modului de lucru al regizorilor cu care au avut ocazia să colaboreze.

Reactor de creație și experiment va prezenta instalația performativă Caleidoscop. Caleidoscop este o încercare de a (re)scrie fragmente din istoria recentă a teatrului prin intermediul a 16 discursuri. Fie că vorbim de discursuri din toate deceniile, transmise de către diferite personalități, sub forma Mesajelor de Ziua Internațională a Teatrului, de mesajele trimise de reprezentații spațiilor de teatru clujene sau de mesajele adunate de la lucrătorii din aceste spații (pompieri, garderobiere, mașiniști, voluntari etc), instalația va încerca să construiască o hartă a lucrurilor care ne leagă, a diferențelor dintre noi, totul prin intermediul pasiunii și muncii noastre comune – teatrul. Și pentru că teatrul aparține și celor care îl văd, instalația le va da spectatorilor ocazia să scrie propriile lor mesaje. Timp de două ore, cele 16 discursuri selectate vor putea fi ascultate în cadrul unei instalații performative iar o dată la 30 de minute, performerii vor citi textele lăsate de vizitatorii instalației.

Ca în fiecare an, și acum va exista un Colț al „restituirilor“. De această dată vor fi proiectate fragmente din spectacolul regretatei regizoare Mona Marian, D’ale carnavalului de I.L. Caragiale, producție a Teatrului Național Cluj-Napoca, din anul 2002. După vizionarea fragmentelor înregistrate, spectatorii vor putea adresa întrebări actorilor din distribuție Elena Ivanca, Ovidiu Crișan, Adrian Cucu, Cristian Grosu.

Precum la celelalte ediții ale evenimentului, și de această dată vizitatorii noștri vor avea posibilitatea să urmărească o repetiție deschisă. În acest an, puteți asista la o repetiție a spectacolului Craii de Curtea-Veche după Mateiu Caragiale, condusă de regizorul Răzvan Mureșan și de scenografa Andreea Săndulescu, urmată, și aceasta, de discuții cu publicul.

Invitații speciali ai zilei vor fi actorii Dorin Chiriac și Tudor Chirilă. Dorina Chiriac este actriță la Teatrul de Comedie din București, a semnat regia la patru spectacole, a lucrat cu regizori de marcă precum Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexandru Dabija, Radu Afrim. Filmele în care a jucat au fost regizate de Costa Gavras, Radu Muntean și Lucian Pintilie, pentru rolul Norica din Terminus Paradis primind două premii și o nominalizare. A fost recompensată de două ori, la FestCo, cu premiul pentru cea mai bună actriță și nominalizată la două gale UNITER pentru cea mai bună actriță în rol principal și cea mai bună actriță în rol secundar.

Tudor Chirilă este actor de teatru și film, muzician, compozitor și producător, fost solist al formației „Vama Veche“ și fondator al formației „Vama“. Activează în trupa Teatrului de Comedie din București. A jucat în peste zece filme, iar în teatru a colaborat cu László Bocsárdi, Alexandru Tocilescu, Alexandru Dabija, Alexandru Darie, Horațiu Mălăele, Iarina Demian, Gelu Colceag, Vlad Massaci. A primit un premiu UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar (2004). Este inițiatorul unor campanii de ajutorare a persoanelor cu probleme de sănătate, sinistrați sau de susținerea unor tineri talentați în dorința de a deveni ziariști.

Spectatorii sunt invitați să le adreseze întrebări celor doi invitați și să intre în discuție cu aceștia.

Și în acest an, participanții vor avea ocazia de a vizita culisele, scena mare și sala teatrului, ghidați de către actorii noștri.

De asemenea, actorii teatrului vor avea întâlniri epistolare cu publicul, prilejuite de prezența în foaier a unui Oficiu Poștal al Marii Uniri. Astfel, vizitatorii noștri, odată intrați în teatru, vor da cu ochii de acest Oficiu Poștal, de unde vor primi mandate poștale, care-i vor direcționa spre lojile de la rangul I, unde vor avea parte de surprize dintre cele mai interesante.

Reprezentația-experiment Profu’ de Jean-Pierre Dopagne este o încercare de a aduce în discuție dezastrul spre care se îndreaptă învățământul (nu doar) de la noi. Adresându-se direct elevilor de liceu, dar și profesorilor lor, fragmentul prezentat de Mihai-Florian Nițu se vrea un punct de discuție-dezbatere pe marginea acestui text-satiră la adresa comportamentului tinerilor din ziua de azi, care nu mai sunt interesați de Eschil, Sofocle, Euripide, Molière, Shakespeare și altele. În școală, respectul a dispărut cu totul, bunul-simț este de multă vreme uitat, impertinența este la mare modă, iar profu’ se simte dator să pună lucrurile la punct. Astfel încât se hotărăște să-și împuște elevii. De ziua morții lui Molière. Cu siguranță, această temă va duce la discuții extrem de incitante.

Cabina de film se află în acest an la a patra ediție. Este un proiect prin care invităm spectatorii să intre în cabina noastră de film și să răspundă la câteva întrebări, prin care dorim să ne cunoaștem mai bine spectatorii. Pe baza acestor răspunsuri se va realiza un film de mediu-metraj, care va fi proiectat la un alt eveniment al nostru, Noaptea Porților Deschise.

Pe toată durata evenimentului Meșterii Populari Clujeni vor avea ocazia să facă demonstrații de încondeiat ouă – suntem, doar, în apropierea celei mai mari sărbători a creștinătății – de olărit, dar și de țesut.

Totodată, Librăria Librarium și Librăria Teatrului Național vor avea standuri de carte de la care doritorii își vor putea îmbogăți bibliotecile cu volume pe care nu le vor descoperi în alte locuri. A devenit deja o tradiție ca Doamna T să ne ofere cele mai sofisticate cafele și dulciuri la Cafeneaua care-i poartă numele, și care poposește an de an printre noi.

PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTULUI

EVENIMENTE PENTRU COPII:

 11:00 – 12:00, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii: PUNGUȚA CU DOI BANI de Ion Creangă, regia Decebal Marin (Teatrul de Păpuşi „Puck“)

Recomandare de vârstă: 3 +

 13:00 – 13:50 și 14:00 – 14:50, Foaier, rang II dreapta

Atelier de mânuit marionete cu Andreea Bolovan și Ionuț Constantinescu (Teatrul de Păpuşi „Puck“) (pentru copii)

Recomandare de vârstă: 7 +

Acces: 15 copii pe serie

12:30 – 13:20 și 13:30 – 14:20, Foaier, rang II stânga

Atelier de confecționat păpuși și elemente de decor pentru teatru de păpuși, coordonator: Elena Ilaș (Teatrul de Păpuşi „Puck“)

Recomandare de vârstă: 10-13 ani

Acces: 15 copii pe serie

12:30 – 14:00, Foaier, rang III – la Cafeneaua Doamna T

Quiz á la T cu Daniela și Grig pentru elevi de clasele VII-VIII

Participare pe bază de înscriere la adresa quiz@teatrulnationalcluj.ro

Concursul este deschis pentru 7 echipe de câte 3-5 participanți

11:00-17:00, Foaier, rang II

Măști de desenat – zonă de creație

EVENIMENTE PENTRU ADULŢI:

 14:00 – 19:00, Studio „Euphorion“

CRONICI INTERACTIVE

Instalaţie video interactivă realizată de Lucian Matei și Mădălina Mânzat

15:00 – 15:50 Foaier, rang III

Dezbatere: Spiritul comic pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca

Cu participarea actorilor: Sânziana Tarța, Radu Lărgeanu, Anca Hanu, Cătălin Herlo

Moderator: Ștefana Pop-Curșeu

15:00 – 17:00, Foaier, rang II stânga

CALEIDOSCOP

Instalație performativă realizată de Reactor de creație și experiment

 16:00 – 16:50 Foaier, rang II, dreapta

Colţul „Restituiri“: D’ale carnavalului, regia Mona Marian. Fragmente urmate de discuții cu publicul: Ovidiu Crișan, Adrian Cucu, Elena Ivanca, Cristian Grosu

17:00 – 17:50, scena mare

Repetiție deschisă: Craii de Curtea Veche, regia Răzvan Mureșan, scenografia Andreea Săndulescu, repetiție urmată de discuții cu publicul

18:00 – 19:00, scena mare

Invitații speciali ai zilei, actorii DORINA CHIRIAC și TUDOR CHIRILĂ, în dialog cu publicul

EVENIMENTE SPECIALE:

 12:30 – 16:00

Vizite în culise, ghidate de actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca

12:30 – 16:30

Oficiul Poștal al Marii Uniri

Întâlniri epistolare cu actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca

Recomandare de vârstă: 14+

 13:00 – 14:30 și 15:00 – 16:30, Sala Caragiale

PROFU’ de Jean-Pierre Dopagne, cu Mihai-Florian Nițu – reprezentații pentru elevi și profesori de liceu, urmate de discuții cu participanții

15:00 – 19:00

Cabina de film

Foaier, rang II

 PE TOATĂ DURATA EVENIMENTULUI:

 Meșteri și meșteșuguri (Asociația Meșterilor Populari Clujeni): demonstrații de încondeiat ouă, olărit și țesut.

Librăria Librarium și Librăria Teatrului Naţional Cluj-Napoca

Foaier, parter

Cafeneaua Doamna T

Foaier, rang III

Expoziție de costume din spectacolele Teatrului Național

Foaier

TagsTeatrul National Clujtudor chirilaziua teatrului
Previous Article

Procurorului general i-a sărit muştarul de pe ...

Next Article

Primăria din Baia Mare rămâne favorită în ...

0
Shares
  • 0
  • +
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Related articles More from author

  • Cultura

    Întâlniri de carantină la Teatrul Național din Cluj

    11/27/2021
    By muzicainstantelo
  • Cultura

    Despre feminitate cu Lacrimi amare la Teatrul Național

    03/07/2023
    By muzicainstantelo
  • CulturaTeatru

    Teatrul Naţional prezintă premiera piesei Ţiganiada a lui Ioan Budai Deleanu

    09/22/2018
    By muzicainstantelo
  • Cultura

    Jumătate de stagiune cu multe premiere la Teatrul Național

    07/14/2022
    By muzicainstantelo
  • COVID 19

    Despre senzaţia d elasticitate când păşim peste cadavre

    04/02/2020
    By muzicainstantelo
  • Teatru

    Teatrul Naţional ne duce rapid cu Chiriţa la Florenţa

    03/20/2020
    By muzicainstantelo

Leave a reply Anulează răspunsul

  • Actualitate

    Românii din Austria manifest la cancelarul Nehammer

  • CulturaJustitie

    Hoţi de artefacte dacice din Munţii Orăştiei cercetaţi de procurori la reciclare

  • Alegeri

    Alegeri în Oltenia. Craiova se bate iar în chimonouri roşii

Publicitate

Alte Stiri

  • 13 ore ago

    Mineriada Georgescu la final Nicușor-Simion 53,60-46,40

  • o săptămână ago

    Fumoasa și bestia

  • 2 săptămâni ago

    Messiah

  • 3 săptămâni ago

    Duel pe autostradă

  • 3 săptămâni ago

    Am fost 16

Facebook

  • Film

    Vânătorul de balene câștigă Trofeul Transilvania TIFF 20

    Vânătorul de balene/ The Whaler Boy câștigă Trofeul Transilvaniala cea de-a 20-a ediție TIFF Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară, pe 31 iulie, în aplauzele celor ...
  • Film

    TIFF Conferința de Educație Media și Cinematografică

    Live pe TIFF Unlimited: Conferința Națională de Educație Media și Cinematografică  Unul dintre cele mai importante evenimente de la această ediție TIFF este Conferința de Educație Media și Cinematografică, care vizează ...
  • Film

    Dama de cupă- Au şi avocaţii micile lor plăceri vinovate

    Queen of Hearts / Dama de cupă, o dramă daneză controversată, multipremiată internațional, va fi lansată de Transilvania Film în premieră în România pe TIFF Unlimited, începând cu 25 noiembrie. ...
  • Film

    Animest aduce filme de Oscar pentru animaţia românească

    #ScreeningHistory – cea de-a 15-a ediție Animest, dedicată aniversării celor 100 de ani de animație românească, își deschide porțile astăzi, pentru prima dată în mediul online. Invitați să ia parte ...
  • Film

    Festivitate nostalgică la TIFF cu Marina Voica şi Maria Ploae

    Babyteeth: Prima iubire câștigă Trofeul Transilvania la TIFF 2020Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a ...

RSS STIRI AGERPRES

Ads

Ads

Ads

  • Contact
© 2019 - Muzica Instantelor - Proiect confintat de Uniunea Europeana din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.