Doina Cornea a plecat cu fiica Ariadna. Preotul Lazăr cere canonizarea disidentei
Câteva sute de persoane au asistat luni la amiază, la ceremonialul funerar al profesoarei Doina Cornea, desfăşurat în Foaierul Casei Universitarilor. Familia a permis doar discursurile reprezentanţilor bisericii, greco- catolici şi ortodocşi. Pe tot parcursul slujbei, catafalcul a fost străjuit de militarii Diviziei 4 Infanterie Gemina.
Un mare număr de personalităţi au ţinut să o conducă pe disidenta Doina Cornea pe ultimul drum, printre care fostul preşedinte Emil Constantinescu, episcopul reformat Laszo Tokes, poeta Ana Blandiana, Smaranda Enache (Pro Europa), filosoful Gabriel Liiceanu. Au lipsit inexplicabil primarul Emil Boc şi preşedintele Academiei Române Ioan Aurel Pop. Preşedintele Klaus Iohannis a trimis un consilier personal. La priveghiul din seara precedentă au participat cardinalul Francesco Monterisi, venit de la Vatican şi mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ.
Preotul duhovnic Teodor Lazăr a spart din nou tiparele şi în cel mai patetic discurs de la catafalcul Doinei Cornea a cerut canonizarea disidentei clujence. Leontin Iuhas, fiul răposatei nu a agreat propunerea, dar s-a arătat interesat de o împăcare între bisericile surori, ortodoxă şi greco-catolică.
La finalul ceremonialului funerar, alături de trupul Doinei Cornea a fost aşezată şi urna cu cenuşa fiicei sale, Ariadna Combes, decedată în urmă cu un an şi jumătate.
Ceremonia de Înmormântare a d-nei Doina Cornea a fost oficiată la Cluj-Napoca, luni, 7 mai 2018, de la ora 12.30, în foaierul Casei Universitarilor, de către Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla, împreună cu Ierarhii: PS Virgil Bercea Episcop de Oradea, PS Mihai Frăţilă Episcop al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de București, alături de care au fost zeci de preoţi, între care, pr. Ioan Bizău din partea Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, pr. conf. univ. dr. Cristian Barta Decanul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, preoţi din Eparhia de Cluj-Gherla şi din celelalte Eparhii ale Bisericii Române Unite. Trupul neînsufleţit i-a fost depus în foaier de la ora 9.00, iar după slujba de înmormântare a fost dus, în procesiune, până la locul înhumării, în Cimitirul Central.
Deşi, în mod fizic, au fost de faţă aprox. 1000 de persoane, plecarea Doinei Cornea spre veşnicie a traversat ca o briză de primăvară conştiinţele românilor de pretutindeni, mai ales a celor care au trăit acel timp marcat de lipsă de libertate, nu doar exterioară, ci şi interioară, prin teroarea ce o inspira dictatura comunistă. În acel întuneric spiritual se aprinsese o lumină vizibilă tuturor, strălucitoare: a fost curajul Doinei Cornea de a-şi mărturisi convingerile, de a spune „nu” minciunii şi răului.
În Anul Centenar al Unirii, în Anul omagial „Iuliu Hossu”, un mesager al acestei lumi s-a ridicat spre cer, purtând până în faţa Tronului ceresc dorul de libertate al multor generaţii de români, purtând motivele multor dureri şi patimi adunate de-a lungul timpului. Şi acolo, în sfârşit, va găsi dreptate, va afla ascultare la cea mai importantă petiţie, a vieţii sale, a întregii sale vieţi pe care n-a găsit de cuviinţă să o ţină pentru sine şi pentru propria familie, ci a dat-o unui neam întreg!
I-au mulţumit pentru această generozitate, în mod particular pentru rolul important pe care l-a avut, în lupta pentru reintrarea în drepturi a Bisericii Greco-Catolice, Ierarhii prezenţi, pr. Teodor Lazăr care i-a fost îndrumător spiritual, de asemenea, s-a dat citire mesajelor Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma şi celui al PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Un emoţionant mesaj a venit din partea familiei d-nei Cornea, prin cuvintele nepoatei Julie şi a fiului său, Leontin.
I-au mulţumit preoţii, persoanele consacrate prezente şi studenţii teologi cu cântările lor frumoase. I-au mulţumit apropiaţii şi cunoscuţii, dintre care mulţi, la rândul lor au scris prin viaţa lor istorie, precum dl. Emil Constantinescu, dl. Gabriel Liiceanu, poeta dizidentă Ana Blandiana, cea care, alături de soţul său, scriitorul Romulus Rusan, au dăruit memoriei românilor Memorialul de la Sighet, Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor detinuti politici, europarlamentarul Tokes Laszlo, prof. univ. Adrian Papahagi, Acad. Emil Burzo, alţi reprezentanţi ai oficialităţilor şi membrii ai unor partide politice, profesori universitari de la facultatile de Istorie, Litere, Filosofie si altele de la UBB.
I-au mulţumit sutele de participanţi care au făcut, după slujba înmormântării, o procesiune impresionantă conducând-o pe ultimul drum pământesc. O mulţumire specială, poate cea mai spectaculoasă, i-au adus-o militarii, ca pentru eroicul luptător care a fost, prin prezenţa gărzii de onoare la catafalc, alcătuită din militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, şi apoi, prin onorurile militare aduse în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.
Ceremoniile funerare care au marcat despărţirea vremelnică au fost luminate de un semn de unitate şi iertare, cum a observat şi fiul d-nei Cornea, spunând că este ceea ce mama sa şi-ar fi dorit în aceste clipe de bun-rămas. Unitate între confesiuni, prin prezenţa Ierarhului Eparhiei de Cluj-Gherla şi a Ierarhului Mitropoliei Ortodoxe a Clujului duminică, 6 mai, în aula „Card. Iuliu Hossu” din Catedrala în constructie închinata Martirilor si Marturisitorilor sec. XX din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca, unitate între oameni cu convingeri politice diferite, unitate şi iertare între români. (V.S.-DIRMM)