Rectorii clujeni reclamă subfinanţarea şi îndeamnă studenţii să rămână acasă
Discursurile principalilor rectori clujeni, de la festivităţile de deschidere a Noului An Universitar au transmis în principiu mesaje optimiste către boboci. Nu au lipsit însă mici înţepături îndreptate către diriguitorii Educaţiei.
Ioan Aurel Pop, rectorul UBB a deplâns tendinţa tinerilor de a se îndrepta spre Occident.
Ne doare când vedem părinții îndemnându-și copiii să plece la studii departe de țară, ne doare când vedem profesorii sfătuindu-și elevii de liceu să-și ia lumea în cap, ne doare când vedem târguri ale universităților străine ademenindu-ne cei mai buni elevi și studenți… Nu ne doare pentru aceia care se duc departe cu un rost precis, ci pentru aceia care rătăcesc și nu mai au posibilitatea regăsirii reperelor morale. Datoria noastră este aceea de a face școală bună în România și de a-i învăța pe tineri că „locul românilor este în România”, conform îndemnului de odinioară de la Radio „Europa liberă”. Evident, această datorie nu se poate pune în practică fără crearea condițiilor necesare bunei lor instruiri în România. În van ne vom strădui, dacă școala va merge înapoi, dacă cercetarea va primi – ca și până acum – doar fracțiuni infime din buget și dacă unele universități vor da diplome fără acoperire.
Vasile Jucan, rector AMGD
80 la sută din absolvenţii noştri ajung pe piaţa muncii.
Sistemul care obligă universităţile vocaţionale să instruiască un număr mare de studenţi, în detrimentul calităţii, trebuie revizuit.
Universităţile fac eforturi pentru cât mai mulţi studenţi. Nu funcţionează în învăţământul vocaţional artistic.
Nu putem aduce studenţi din locuri neconvenţionale, ca să iasă la număr.
Pierdem foarte mulţi copii pentru că nu sunt bani să fie selectaţi din timp din clasele primare. Profesorii noştri sunt obligaţi să lucreze cu studenţi lipsiţi de talent.
Toate universităţile au fost amestecate în Legea Educaţiei. Nu se poate amesteca Politehnica cu Academia de Muzică. Trebuie să se întâmple ceva. Fiecare trebuie să se descurce pe cont propriu.
Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice
Noi, toți dascălii acestei universități, dorim să oferim studenților educația necesară pentru ca ei să devină specialiștii de care societatea are nevoie, iar universitatea noastră să rămână în continuare un reper al tradiției academice ardelene în viața economică, socială și culturală a acestei părți de țară.
Cornel Cătoi, USAMV
Diplomele noastre sunt recunoscute pe piaţa europeană a muncii. Putem face mai mult.
Ioan Sbârciu, UAD
Suntem într-o casă foarte mică, cu ferestre foarte mari.
cătoi…o hahaleră de om!