Clujul are din nou doi subprefecţi în funcţie
Magistraţii Tribunalului Cluj au suspendat marţi ordinul Guvernului privind destituirea fostului subprefect Gyorke Zoltan.
După destituirea lui Gyorke, Ministerul Administraţiei l-a investit pe juristul Consiliului Judeţean, Ioan Danci, în funcţia de subprefect.
Gyorke a făcut imediat după aflarea soluţiei un apel colegilor săi, pentru a refuza ordinele politice, susţinând că în administraţie nu ar mai trebui să intervină asemenea dispoziţii.
Gyorke ne-a declarat că suspendarea fiind executorie, numirea lui Danci rămâne fără obiect şi îşi va relua în consecinţă activitatea de subprefect începând de miercuri.
Tribunalul Cluj a suspendat azi Hotărârea Guvernului din 8 februarie 2019 privind eliberarea mea din funcția publică de subprefect al județului Cluj. Prin acțiunea îndreptată împotriva Guvernului României am contestat legalitatea actului și riscul iminent de producere a unor pagube semnificative pentru interesul public cât și pentru terți. Hotărârea pronunțată are caracter executoriu, mâine îmi reiau activitatea.
Câteva precizări:
1. În perioada de preaderare la UE, România s-a angajat să depolitizeze funcțiile de prefect și subprefect și a modificat legislația în materie, cu scopul creării unui corp de înalți funcționari publici, de carieră. Comisia Europeană a apreciat atunci că depolitizarea serviciului public reprezintă un pas important în reforma administrației publice românești. După aderare, guvernele succesive ale României (cu excepția guvernului de tehnocrați) au reinterpretat aceste prevederi legale, recurgând doar la excepții, prin numirea în funcțiile de prefecți și subprefecți a unor persoane strict din anturajul liderilor politici locali și care nu posedau calitatea de înalt funcționar public. În acest fel, persistă riscul ca reprezentantul guvernului pe plan local să devină reprezentantul organizației de partid în administrația centrală. Potrivit legii, principala atribuție a prefectului este controlul actelor adoptate sau emise de consiliile locale sau de primari.
2. Funcţia publică reprezintă ansamblul atribuţiilor stabilite de lege în scopul realizării prerogativelor de putere publică de către administraţia publică iar principalele activităţi desfăşurate de funcţionarii publici sunt: elaborarea proiectelor de acte normative și punerea în executare a legilor şi a celorlalte acte normative.
Fac un apel către colegii funcționari publici să refuze îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale, să respingă orice acțiuni ale unor politicieni săvârșite în scopul subordonării autorităților și instituțiilor publice și să acționeze, cu toate mijloacele prevăzute de lege, pentru asigurarea unui serviciu public stabil, profesionist, transparent, eficient şi imparţial, în interesul cetăţenilor, precum şi al autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia publică centrală şi locală.
Mihai Bacalu