Judecător condamnat după ucidere din culpă pe trecere
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justţie au menţinut decizia Curţii de Apel Cluj, în ce priveşte condamnarea judecătoarei Cristina Gherghina Nicoară, foto alba24.ro fost vicepreşedinte a Curţii de Apel Alba, la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru ucidere din culpă.
I. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpata Nicoară Cristina Gheorghina împotriva sentinţei penale nr. 190 din 17 noiembrie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Cluj– Secţia Penală şi de Minori, în dosarul nr.1063/33/2016. Obligă pe apelanta-inculpată Nicoară Cristina Gheorghina la plata sumei de 1000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu pentru apelanta-inculpată Nicoară Cristina Gheorghina, în sumă de 620 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. II. În majoritate, Respinge ca nefondat, apelul declarat de partea responsabilă civilmente UNIQUA ASIGURĂRI S.A., împotriva aceleiaşi hotărâri. Obligă pe apelanta -parte responsabilă civilmente la plata sumei de 1000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 16 aprilie 2019. Cu opinia separată, în sensul admiterii apelului părţii responsabile civilmente UNIQUA ASIGURĂRI S.A. şi obligării acesteia la dobândă legală de la data rămânerii definitive a hotărârii.
Potrivit procurorilor, magistratul a lovit pe trecerea de pietoni, cu maşina pe care o conducea spre servici, în Alba Iulia, în urmă cu 3 ani, un bărbat de aproape 70 de ani, care a decedat după câteva zile la spital în urma rănilor.
Magistratul este obligat prin decizie să presteze un număr de 80 de zile muncă în folosul comunităţii, la Primăria Alba Iulia sau la Bibioteca Judeţeană.
Decizia poate fi apelată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Judecătorul a admis solicitarea inculpatei şi a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea art 35 din OUG 192 din 2002 republicată, invocată în prezentul dosar.
Minuta Curţii de Apel Cluj din noiembrie 2017
Solutia pe scurt: În baza art.396 alin.2 Cpp condamnă inculpata NCG pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă prev. de art.192 alin 1 şi 2 Cp la pedeapsa de 2 ani închisoare. Conform art.91, 92 Cp dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei anterior menţionate pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. In baza art. 93 alin. 1 Cp, pe durata termenului de supraveghere inculpata NCG va respecta următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probaţiune Alba la datele fixate de acesta b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Conform art.93 alin.2 cp obligă inculpata să frecventeze un program de de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. In baza art. 93 alin. 3 Cp, pe durata termenului de supraveghere inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 zile la Primăria municipiului Alba Iulia sau Biblioteca Judeţeană Alba. In baza art. 91 alin 4 Cp atrage atenţia inculpatei că, în caz de nerespectare, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere şi a obligaţiei mai sus stabilite, precum şi în cazul comiterii de noi infracţiuni se va dispune revocarea suspendării, conform art. 96 Cp.
Obligă partea responsabilă civilmente SC U..A… SA la plata sumei de 7.912,76 lei reprezentând cheltuieli de spitalizare avansate de către partea civilă SJU Alba Iulia, cu dobânda legală aferentă acestei sume începând cu data de 16.04.2014 şi până la achitarea integrală a debitului. Obligă inculpata NCG la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cursul urmăririi penale şi a judecării fondului în cuantum de 2.000 lei.