Viceprimarul Anna Horvath scapă cu 2 ani cu suspendare
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus miercuri o pedeapsă cu suspendare pentru fostul viceprimar al Clujului, Anna Horvath, după ce aceasta a consimţit efectuarea a 100 de zile de muncă în folosul comunităţii la RADP.
Curtea de Apel Cluj, care a judecat fondul dosarului i-a aplicat o pedeapsă cu executare, pentru că atunci refuzase efectuarea de muncă în folosul societăţii.
Minuta ÎCCJ
Procurorii DNA au acuzat-o pe Horvath că ar fi intervenit pe lângă funcţionari din Primaria Cluj, pentru a urgenta eliberarea unei autorizaţii pentru omul de afaceri Fodor Zsolt, condamnat şi el pentru cumpărare de influenţă la pedeapsa de un an şi 6 luni cu suspendare. Sentinţa este definitivă.
Admite apelurile declarate de DNA Cluj şi inculpaţii Horvath Anna şi Fodor Zsolt împotriva sentinţei penale nr. 45 din 23 martie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Cluj. Desfiinţează, în parte, sentinţa apelată şi, rejudecând:
I. Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă de 2 ani şi 8 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor aplicate faţă de inculpata Horvath Anna, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor.
1. Achită pe inculpata Horvath Anna pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani.
2. Menţine pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată pentru săvârșirea infracţiunii de trafic de influenţă şi pedeapsa accesorie şi complementară. Aplică, faţă de inculpata Horvath Anna, pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe o durată de 2 ani, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor, pe durata executării pedepsei principale.
Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatei Horvath Anna, pe un termen de supraveghere de 4 ani, calculat începând cu data prezentei decizii. Obligă inculpata ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Impune inculpatei să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Asociaţiei Filantropice Medical-Creştină Cluj sau Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare. Atrage atenţia inculpatei Horvath Anna asupra prevederilor privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul nerespectării cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere sau a obligaţiilor impuse ori stabilite de lege.
II. Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor aplicate inculpatului Fodor Zsolt.
1. Achită pe inculpatul Fodor Zsolt pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani.
2. Menţine pedeapsa de 1 ani şi 6 luni închisoare aplicată pentru săvârșirea infracţiunii de cumpărare de influenţă şi pedeapsa accesorie şi complementară. Aplică faţă de inculpatul Fodor Zsolt pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe o durată de 2 ani, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor, pe durata executării pedepsei principale.
Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale care nu contravin prezentei decizii.
Cheltuielile ocazionate cu soluţionarea apelurile declarate de DNA Cluj şi inculpaţii Horvath Anna şi Fodor Zsolt rămân în sarcina statului.
Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în cuantum de câte 250 lei, rămân în sarcina statului.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 22 mai 2019.