Mediatorii ridică un institut de formare profesională
Abia intraţi în Noul an, mediatorii au pus la cale modalitatea de abordare a proiectelor majore, după ce modificările legislative de anul trecut, au readus în prim-planul pieţei de litigii, această meserie nouă de la noi.
Şedinta ordinară a Consiliului de Mediere (CdM), desfăşurată la începutul săptămânii, a luat în dezbatere modul de organizare si functionare a Institutului de Formare al Consiliului de Mediere, fiind prevăzut ca până în luna mai a acestui an să se definitiveze aspectele concrete privind structura materiilor, lectorii şi partenerii acestei institutii.
Contactat telefonic, domnul Mihai Munteanu, Presedintele CdM, ne-a confirmat pregătirea noii şcoli de profil:
“Institutul Naţional al Medierii va pune bazele unei pregătiri temeinice şi variate în rândul mediatorilor, ridicând, şi în acest mod, standardele profesiei, prin completarea şi aprofundarea cunoştinţelor de care mediatorii urmează să se folosească în exercitarea profesiei lor”.
De asemenea, domnul mediator Negreanu Aurelian Cătălin, reprezentant al Mediatorilor în Relatia cu Sistemul Judiciar de pe lângă Curtea de Apel Cluj, ne-a declarat următoarele:
“Suntem ferm convinşi că actuala echipă a conducerii mediatorilor la nivel naţional, va reuşi în cel mai scurt timp, prin acţiunile susţinute în programul de management propus, sa repună profesia de mediator acolo unde s-a dorit să fie, prin apariţia Legii 192/2006”.
Sub aspectul consolidării procedurii de mediere, Legea 154 din 2019 a modificat Legea 192 din 2006, aducând noutăţi în ce priveşte reglementarea cu acuratețe a etapelor procedurale de urmat în vederea soluționării unei dispute prin mediere, încercarea de mediere – procedură regulară pentru cauzele pretabile medierii. Acordului de mediere i se conferă putere de titlu în anumite situații strict prevăzute de lege.
Mihai Bacalu