Jocul la şură de Geaba s-a tot plimbat prin toate instanţele
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv în această săptămână, acţiunea fraţilor Zegrean din Gherla, privind dreptul de autor asupra unui joc din zonă.
Constată nul recursul declarat de reclamantul Zegrean Grigore împotriva deciziei Curţii de Apel Cluj – Secţia I civilă. Fără cale de atac. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de pârâtul Istici Constantin împotriva aceleiaşi decizii. Definitivă.
Un conflict iscat de câţiva ani în sânul unei familii renumite de folclorişti ardeleni i-a adus pe fraţi împotriva unei nepoate şi a soţului acesteia. Efortul lor a fost zadarnic. În afara unei reclame insistente, au rămas fără satisfacţie atât reclamanţii, cât şi pârâtul, Constantin Istici.
Magistraţii au fost chemaţi de către fraţii Grigore şi Ioan Zegrean să reglementeze litigiul privind drepturile de autor asupra unui album de folclor, Jocul la şură, realizat în scop comercial de către rapsodul Constantin Istici (grafică Patricia).
Între familiile Zegrean şi Istici din Gherla a izbucnit un conflict dur, de câţiva ani, în ciuda înrudirii lor, Marinela Zegrean Istici, soţia pârâtului Constantin Istici, fiind nepoata fraţilor reclamanţi Zegrean.
Cei 4 rapsozi formau un grup renumit nu doar în zona Gherla, ci în toată Transilvania, fiind specializaţi cu preponderenţă pe spectacole cu tradiţionalul Joc la şură. Aceştia au colindat cu un montaj de peste o jumătate de oră prin Europa, chiar cu prilejul aderării României, în urmă cu peste un deceniu.
Problemele au apărut când fraţii Zegrean au înregistrat un album fără Constantin Istici, pe care au intenţionat să-l comercializeze. A fost prima încleştare de forţe în faţa unui complet de judecată. De atunci litigiile au sporit, ajungându-se inclusiv la plângeri penale.
Ultima aventură juridică a apărut odată cu noul album Jocul la şură al lui Constantin Istici, faţă de care fraţii Zegrean emit pretenţii de proprietate intelectuală, formulând daune morale în valoare de 10.000 de lei.
Judecătorul a cerut audierea unor specialişti din domeniu, Tiberiu Groza, fost director al Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, lui Sergiu Vitalian Vaida, cunoscut realizator de emisiuni de televiziune cu specific folcloric şi Academiei Române.
Mihai Bacalu