Modelul suedez relaxat de la distanţarea socială obişnuită
În momentul de față, autoritățile nu consideră necesare măsurile de izolare, dar asta este datorat sistemului suedez, societății suedeze, care este foarte individualistă. Această rețetă nu se poate aplica în alte țări. În Suedia, lumea locuiește destul de segregată, familiile nu se întâlnesc, nu există o socializare între diferite fașe de vârstă, de aceea este foarte ușor să izolezi fașele de vârstă care sunt mai expuse complicațiilor, a declarat medicul Laura Ghibu, pentru Digi TV.
Suedia nu a impus măsuri prea dure în lupta cu epidemia de coronavirus. Nu a închis nici școlile, nici magazinele, doar a făcut niște recomandări de izolare socială pentru cei vulnerabili. Asta nu a scutit-o de înregistrarea a peste 4.430 de cazuri, aproape dublu față de cât are România, și a 180 de morți (mai mult decât dublu față de România la acest moment), la o populație care este la jumătate față de cea a țării noastre. Cu toate acestea, autoritățile nu sunt copleșite. Preluare digi24.ro
Incitaţi de interviul colegilor de la Digi24, am contactat-o direct pe Laura Ghibu, care ne-a împărtăşit câteva gânduri legate de protecţia personalului sanitar, chiar înainte de a intra într-o nouă operaţie. De data aceasta medicul de origine română a avut o poziţie mai nuanţată, lăsând să se înţeleagă că măsurile de izolare ar putea fi relaxate şi la noi pentru tineri.
Ar fi interesant de dezbătut așa un subiect, dacă am putea sau nu adopta modelul suedez. Din punct de vedere al economiei ar fi mai sănătos dar trebuie să ne asumam cu calm, științific și fără sa implicam factorul politic anumitor măsuri, ne-a răspuns provocării Laura Ghibu.
Muzica Instantelor: De ce credeti ca noi, mai latini, mai temperamentali si mai familisti, apropiati de rude, nu putem fi disciplinati in caz de urgenta si sa pastram distanta? Salvand economia. Daca distractia dureaza cateva luni, in izolare vor innebuni oamenii si economia va fi la pamant.
Laura Ghibu: Eu cred ca noi am putea face ca suedezii dacă am putea comunica in masa, inteligibil, cu majoritatea populației. Dar știți ca mulți dintre noi nu sunt ca bula noastră pe FB.
Putem sa ne punem capetele împreuna sa sa elaboram un plan de acțiune bun pentru România.
MI: Deci nu sunteti categoric impotriva relaxarii masurilor. Nu se poate sa tii tinerii in casa saptamani intregi.
LG: Nu sunt deloc împotriva ca tinerii sa țină economia in viata, respectând regulile de igiena și de distanțare socială de batrani și bolnavi.
MI: Din pacate raul a fost facut. Am inchis scolile si universitatile si ne paste o innebunire comunitara globala, asociata de o cadere a economiei.
LG: In momentul asta doar presa poate face ceva să calmeze lumea. Presa e ESENȚIALĂ in momentul asta.
MI: Presa transmite mesaje de panica, cu numarul mortilor. Cred ca medicii care cedeaza si demisioneaza sunt influentati si ei de statisticile date cu multa promptitudine de televiziuni.
LG: Ieri am fost intr-o emisiune împreuna cu un medic român izolat la domiciliu din cauza expunerii la COVID19. Asimptomatică. M-a speriat abordarea dânsei și lipsa cunoștințelor minimale de preventia infecțiilor in sistemul sanitar românesc. Medicii pot face mult mai mult decât fac ca sa se protejeze pe ei și pe bolnavi. Mulți însă ignora reguli elementare de igiena de aceea se contaminează și sunt speriați.
Ceea ce încerc eu sa fac acum e sa creez un task-force de medici stomatologi care nu pot lucra in momentul asta dar sunt EXPERȚI in igienă și manageriatul resurselor. Vreau sa formez trupe care sa staționeze in spitale și sa fie un fel de poliție a igienei in folosul medicilor , asistentele și pacienților. În România.
In Suedia exista in fiecare spital o trupa care monitorizează igiena iar medicii știu cum sa se protejeze. Va spun și ca sunt atât de buni la igiena ca nu au nevoie de prea multe echipamente de protecție !
Vineri, reprezentanții (pe probleme medicale) tuturor regiunilor din Suedia au ajuns la o decizie in privința echipamentului de protecție standard ( in cazul COVID19) care va fi: viziera, șort și mănuși. Mânecile lungi ( halat, combinezon) și masca de protecție nu sunt in echipamentul standard
Noi nu ar trebui sa avem departamente specializate in igiena?
Avem SANEPID… dar nu avem competente. Iar problema majora e ca PERSONALUL MEDICAL NU ARE CUNOȘTINȚE ELEMENTARE DE AUTOPROTECȚIE! De aici vine panica.
Eu lucrez așa și nu am nici o problema, nici eu nici pacienții! Și fac cea mai periculoasă specialitate in timp de COVID19! Chirurgie orală!!! Adică aerosol a go-go. Expunere îndelungată. Distanță mică față de pacient!
MI: In România, printre primele măsuri adoptate cu ordonata militarea a fost închiderea cabinetelor stomatologice. Fiindcă au cel mai mare risc de contaminare. Stomatologii lucreaza la dvs?
LG: Clar! Colegii mei sunt la datorie toți. Ma întorc la munca. Am o operație grea de făcut acum… trebuie sa repar un sinus maxilar infectat la un pacient de 77 de ani….Va dati seama!
Și toți suntem pregătiți, siguri și calmi.
Interviu cu medicul Laura Ghibu, Suedia
A consemnat Mihai Bacalu