Toboganul din Figa cu inserţii luminoase este funcţional
Administratorii Complexului balnear de la Băile Figa, de lângă Beclean- Someş au efectuat la finalul săptămânii, ultimele probe la instalaţia cu inserţii luminoase, a toboganului uriaş amenajat recent.
Nicolae Moldovan, primarul din Beclean, care se supervizează modernizarea Băilor Figa de peste un deceniu, ne-a declarat că lucrările pentru instalarea noului tobogan au demarat iarna trecută.
Furnizorul toboganului a fost Aquazur Constanța, în valoare de 890 mii lei și construcția a început în decembrie. Este din fibră specială de tobogan cu inserții de lumini. Are o lungime de 155 de metri şi o diferenţă de nivel de 20 metri.
Toboganul se adaugă altor instalaţii amenajate anii anteriori. Se pot folosi de către copii, tineri şi adulţi.
Se pot folosi de către toţi turiştii, în special cei cu buletin, adică peste 14 ani. Să fie responsabili, pentru că este tub închis și poate crea puţină teamă, dar nu este periculos deloc, este mai mult emoțional.
Accesul la tobogan costă 10 lei, care se adaugă costului de intrare de 15 lei. Încasările din cei 10 ani de funcţionare a staţiunii au fost reutilizaţi în dezvoltare.
Majoritatea încasărilor s-au întors în investiţii pentru a aduce noi facilităţi pentru turiști, în așa fel ca să se bucure toate categoriile, de la copii, adolescenți, pana la pensionari.
Aerosoli cu mărăcini
Noul tobogan a venit la pachet cu o instalaţie de aerosoli.
Aerosoli formați din apa sărată ce se dispersează pe spini şi se formează o zonă cu aerosoli salini la Lacul Sărat de jos și la nămol.
Primăria din Beclean a demarat deja lucrările pentru noile investiţii majore din Complexul Balnear.
Cu centrul recreativ şi centrul social vom finaliza în anul 2022 o stațiune de referință din România.
Împrejurimile vor oferi turiştilor, în afară de celebra herghelie şi alte surprize pentru petrecerea timpului.
Oraşul mai are în vedere amenajarea unei piste pentru biciclete pe faleza Someşului şi prin pădurea limitrofă. Turiştii vor putea să se deplaseze 2 zile în Maramureş sau alte zone pitoreşti.
Copilărie pe Valea Săratei
Pentru primar, contactul cu apa sărată din Băile Figa s-a petrecut din copilărie.
Am copilărit în această zonă. Casa părintească este foarte aproape și eram zilnic în această zonă. De la 6 ani culegeam fructe de pădure și am făcut multă baie sărată în zona Băilor.
Ce a rămas din ceea ce a fost aici înainte de modernizare?
Doar doua cabane au mai rămas, chiar cele vechi, în rest Valea Sărată cu nămolul este în locația aparte de lângă pădure.
Cum arată Băile Figa, după modernizarea cu fonduri europene şi cu o administraţie locală care a reinvestit banii obţinuţi din exploatare, puteţi vedea aici.
Mihai Bacalu