Eurodeputatul Chris Terhes cere daune preşedintelui pentru interdicţia de a prăznui Paştele
Izolarea oamenilor în case în luna martie să fi fost o decizie pripită? Corul nemulţumiţilor care cer explicaţii şi daune se măreşte cu un europarlamentar ţărănist.
Chris Terhes a fost ales europarlamentar sub culorile PSD, ulterior intrând în formaţiunea PNŢCD.
Preotul greco-catolic Chris Terhes a cerut recent în instanţă preşedintelui Iohannis, premierului Orban, Parlamentului şi ministrului Vela, daune morale în valoare de 40.000 de lei, şi anularea retroactivă a unor prevederi din ordonanţele militare privind instituirea stării de urgenţă, pentru violarea normelor constituţionale, privind interdicţiile de deplasare şi privind practicarea religiei.
Europarlamentarul Terhes şi-a motivat solicitarea, după ce fiind obligat să stea la domiciliu în ţară, pe perioada stării de urgenţă, privat fiind de libertate şi drepturile civile, timp de 52 de zile, în perioada martie- mai 2020, nu şi-a putut practica religia, la niciun lăcaş de cult, nici măcar în perioada Sărbătorilor Pascale.
Invocând Pactul Internaţional privind libertăţile civile, Terhes acuză autorităţile române că au ignorat dreptul la practicarea religiei, aşa cum ar trebui să se desfăşoare, în comunitatea fiecăruia.
Libertatea de religie presupune comuniunea cu ceilalţi membri ai cultului şi practicarea riturilor în lăcaşurile de cult.
Reclamantul aminteşte în cererea de chemare în judecată, despre faptul că a contestat documentele de instituire a stării de urgenţă, încă din luna mai, tuturor instituţiilor implicate, dar i s-a respins solicitarea, fără explicaţii. Mai arată că fiind documente administrative, nu sunt exceptate de la controlul judecătoresc.
Terhes arată instanţei de judecată faptul că prin interdicţiile generale de deplasare, în fapt o detenţie administrativă, dispuse pentru toată populaţia României, de numai două persoane, în speţă ministrul de Interne şi premierul, şi-au depăşit atribuţiile. Ar fi trebuit ca autorităţile în discuţie să dispună măsuri doar în zonele de risc, a opinat reclamantul.
Petentul indică şi paradoxul privind diferenţa dintre cazurile de infectare cu virusul SARS CoV 2, mult mai reduse numeric în perioada stării de urgenţă, decât în perioada ulterioară a stării de alertă. Atunci când s-au recomandat doar distanţarea fizică, masca, dezinfectarea şi luarea temepraturii.
Chris Terhes mai arată că prin decizia de a-l ţine în casă, împotriva voinţei sale, autorităţile române i-au încălcat imunitatea de europarlamentar, de care beneficiază, privind libertatea de mişcare.
Cuantumul valoric al solicitării l-a preluat din practica CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului acordă o despăgubire materială pentru violarea libertăţii de religie, de circa 3000 de euro.