Jurământ. Noua promoţie de arbitri şi-a intrat în pâine
O nouă şarjă de 20 de arbitri ai Tribunalului Instituţionalizat a depus jurământul la finalul săptămânii trecute. Corpul de profesionişti ajunge astfel la cota 360, cu acoperire în 38 de judeţe.
Potrivit dnei Rodica Vlaicu, preşedintele Tribunalului Instituţionalizat, pregătirea pentru procedura arbitrală, a noilor membri a durat câte 120 de ore, bazate pe aplicaţii practice. Noii arbitri au studii superioare juridice, unii dintre aceştia deţinând şi o experienţă impresionantă în domeniu.
Arbitrii tribunalului pot fi soluționa litigiile între profesionişti (fostele litigii comerciale), litigiile de muncă, litigiile privitoare la dreptul proprietăţii intelectuale, litigiile referitoare la protecţia consumatorului, litigiile privind transferul dreptului de proprietate şi constituire de drepturi reale (contracte de vânzare-cumpărare, de arendă, ieşiri din indiviziune, partaje succesorale, partaje între foşti soţi şi lichidări de regim matrimonial, etc.), litigiile rezultate din raporturile de vecinătate; latura civilă din cauzele penale.
Componenţa promoţiei 2020:
D-na arbitru Andronie Rădulescu Daniela a servit patria în calitate de ofițer al Ministerului Afacerilor Interne, specializat în cercetare penală, a fost detașată în calitate de specialist pe probleme de securitate națională la Cancelaria Primului ministru al României și ulterior la Direcția Generală Antifraudă Fiscală, iar astăzi va depune Jurământul în calitate de arbitru al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.
Domnișoara arbitru Avramescu Georgia Mihaela, o târgovișteancă despre care în viitor veți auzi multe lucruri frumoase. Este absolventă a facultății de drept din cadrul Universității Titu Maiorescu din București, promoția 2018. În prezent desfășoară activități juridice în cadrul cunoscutei firme AMAZON România.
D-l arbitru Bar Alexandru, deși foarte tânăr, are o carte de vizită impresionantă. Are studii doctorale și post doctorale în filozofie, la Universitătea Leeds din Regatul Unit al Marii Britanii, un masterat în științe politice la Universitătea din Tel Aviv – Israel, a fost consilier în cadrul Parlamentului României pe probleme de muncă și asistență socială, este co-fondator al societății studențești – Save the Children, Honorary Royal Equerry în cadrul Casei Majestății Sale Regele Mihai I al României și cartea de vizită nu se încheie aici.
Doamna arbitru Cheianu Mihaela Loredana fost asistent universitar, actualmente consilier juridic în cadrul Universității București, a îndeplinit cu succes din 2014 și până în prezent funcții de referent, consilier și consultant juridic în șapte proiecte PSDRU derulate de Universitatea București.
Doamna arbitru Dudici Ana Laura este licențiată în științe administrative și juridice, cu un masterat în management bancar și bursier. La acestă oră îndeplinește funcția de Senior specialist în cadrul Direcției de conformitate din cadrul Credit Europe Bank România.
Domnul arbitru Gîlcă Costel este o personalitate a lumii juridice din România, atât pentru frumoasa carieră de avocat, cât și pentru impresionanta activitate publicistică pe teme din domeniul dreptului muncii. Astăzi suntem onorați să-l prezentăm în calitate de arbitru al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.
Deși foarte tânără, are o carieră frumoasă, de peste șase ani în domeniul insolvenței și dorește ca in viitor să facă performanță în arbitraj. Suntem bucuroși să v-o prezentăm pe doamna arbitru Glava Luminița.
Domnișoara arbitru Milin Ancuța este specializată prin programe de masterat organizate de Universitatea de Vest din Timișoara în domeniul delicvenței juvenile și pedepselor alternative, în dreptul asistenței sociale și în dreptul sportului. La acestă oră îndeplinește funcția de expert sportiv în cadrul Clubului Sportiv Universitatea Politehnica Timișoara. Aceaasta susținut examenul de primire în profesia de arbitru, pentru că își dorește să facă performanță în domeniul arbitrajului și să se implice în cearea unui departament privind arbitrajul litigiilor sportive.
D-na arbitru Miloșioiu Adelina Simona a vorbit puțin mai devreme despre motivația accederii în profesia de arbitru, însă nu a vorbit despre faptul că este un foarte bun consilier juridic și om de afaceri.
Doamna arbitru Moldoveanu Mihaela are o carieră impresionantă în domeniul juridic și al resurselor umane, printre instituțiile unde și-a desfășurat activitate numărându-se Casa Sectorială a Ministerului Apărării, Casa Națională de Pensii Publice, Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Teritorial de Muncă București.
Domnul arbitru Murgoci Tomiță, absolvent al Facultății de Drept din cadrul Univestrității București, promoția 1991, de peste 25 de ani lucrează în cadrul Casei Naționale de Pensii unde a îndeplinit diferite funcții de connducere printre care si cea de Secretar General.
Domnișoara arbitru Popa Thalida Constantina Eugenia, licențiată în drept, actualmente masterand al Facultății de Drept din cadrul Universității Valahia din Târgoviște. A fost primul asistent arbitral al Tribunalului Permanent de Arbiraj Instituționalizat, iar de astăzi este arbitru în cadrul aceleași instituții.
Domnul arbitru Radu Marius- Claudiu absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Româno – Americană din București, a descifrat în calitate de jurist tainele activității notariale, iar acum dorește să cunoască îndeaproape activitatea de arbitru.
Cel mai tânăr arbitru al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, în vârstă de 24 de ani, domnul Răcoci Marian Ionuț este consilier juridic la Consal Trade SRL Constanța. Pe timpul studenției a desfășurat o bogată activitate în cadrul organizațiilor studențești, îndeplinind printre altele și funcția de președinte al Asiociației de Studii Juridice a Studenților Constănțeni. De asemenea, a paricipat la sesiuni de comunicări științifice pe teme juridice la care a câștigat numeroase premii.
Doamna arbitru Rădescu Cerasela Aritina este absolventă a Academiei de Studii Economice București și a Facultății de Drept din cadrul Universității București, precum și a unui program de masterat în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. A îndeplinit funcții de răspundere în cadrul Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Afacerilor Externe, iar în prezent este director în cadrul Transelectrica SA.
La 26 de ani, domnul arbitru Rădulescu Gheorghe Vlăduț impresionează prin pregătirea și activitatea sa profesională. Menționăm că are în palmares două mastere, unul în drept și celălalte în teologie ortodoxă, iar în prezent este doctorand al Universității București, Facultatea de teologie ortodoxă „Iustinian Patriarhul”. Din punct de vedere profesional merită reținut că a îndeplinit funcții de consilier juridic în cadrul EURO MARFIN SRL și inspector de specialitate în cadrul Primăriei București.
Absolventă a Facultății de drept din cadrul Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” din București și a programului de masterat Drept European și Internațional organizat de aceeași facultate, domnișoara arbitru Schnaider Ionescu Georgiana a dovedit pe timpul cursului de PROCEDURĂ ARBITRALĂ reale calități de arbitru, ceea ce ne face să credem că va face performanță în acest domeniu.
D-na arbitru Stoicescu Carmen este avocat de succes în București, cu peste 15 ani de experineță, avocat asociat coordonator în cadrul Societății de avocatură ”Stoicescu și asociații”, actualmente studiază în cadrul unui program MBA Româno-Canadian BUSSINES MANAGEMENT.
D-na arbitru Udrea Elena Luissa a activat până în anul 2018 în calitate de judecător în cadrul Curții de Apel București, a desfășurat activități didactice în cadrul Institutului Național de Magistratură și are numeroase articole publicate în reviste de specialitate juridică. Astăzi doamna Udrea Elena Luissa, prin Jurământul pe care îl depune dă un vot de încredere arbitrajului Instituționalizat din România.
Domnișoara arbitru Vodislav Sidonia Gabriela este licențiată în drept și absolventă a programului de masterat Criminalistica și Psihologia Judiciară în Investigația Penală, organizat de către Universitatea Titu Maiorescu din București. Actualmente conduce o structură în cadrul WIPO Technologies București.
Domnișoara arbitru Popa Thalida Constantina Eugenia, licențiată în drept, actualmente masterand al Facultății de Drept din cadrul Universității Valahia din Târgoviște. A fost primul asistent arbitral al Tribunalului Permanent de Arbiraj Instituționalizat, iar de astăzi este arbitru în cadrul aceleași instituții.
ASOCIAȚIA DE ARBITRAJ INSTITUŢIONALIZAT
Târgoviște, str. G-ral Matei Vlădescu nr. 1, bl. 20, sc. A, parter, ap. 1
Tel.0733 046 033, E-mail:office@arbitraj-instituționalizat.ro; www.arbitraj-instituționalizat.ro
PROFILUL ASOCIAȚIEI
Asociația de Arbitraj Instituționalizat (fosta Camera de Arbitraj Dâmbovița), persoană juridică de drept privat, nonprofit, cu scop nelucrativ și nepatrimonial, de interes general, cultural, educațional și formator, a fost înființată prin Încheierea din Camera de Consiliu din data de 19.03.2014, pronunțată de Judecătoria Târgoviște în Dosarul nr. 2678/315/2014, iar, prin Încheierea din Camera de Consiliu din data de 21.01.2015, acesta și-a schimbat denumirea, ca urmare a modificărilor legislative intervenite în anul 2015.
SCOPUL ÎNFIINȚĂRII ASOCIAȚIEI
Scopul înființării Asociației de Arbitraj Instituționalizat (prescurtat A.A.I.), potrivit Statutului și Actului Constitutiv al acesteia, este pe de o parte promovarea, studierea și practicarea arbitrajului instituționalizat, iar pe de altă parte reprezentarea intereselor profesionale ale arbitrilor din România.
OBIECTIVELE ASOCIAȚIEI
Obiectivele asociației sunt:
– organizarea de seminarii, simpozioane, conferințe publice în vederea popularizării arbitrajului ca metodă alternativă de soluționare a litigilor;
– înființarea, în condițiile legii, pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat, a unei instituții de arbitraj instituționalizat;
– organizarea de cursuri de formare inițială și de perfecționare profesională continuă a arbitrilor;
– publicarea de materiale specifice arbitrajului;
– înființarea de edituri, precum și editarea de reviste și cărți de specialitate;
– publicitate;
– colaborări cu organizații, instituții administrative, academice, persoane fizice și juridice din țară și străinătate;
– atragerea de resurse materiale și financiare necesare activităților de formare, specializare și promovare.
STADIUL îNDEPLINIRII OBIECTVELOR:
De la înființare și până în prezent, Asociația a urmărit îndeplinirea scopului și obiectivelor pentru care a fost constituită, respectiv:
– a înființat, în baza Hotărârii nr. 3/2014 a Adunării Generale a A.A.I., Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat – jurisdicție alternativă la instanța statală de judecată;
– a publicat, în anul 2014, Regulile de Procedură ale Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat;
– a înființat, prin Hotărârea nr. 78/2015 a Adunării Generale a A.A.I., Institutul pentru Pregătirea Arbitrilor din România;
– a înregistrat la OSIM: marcă verbală ”Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat”, marca combinată (sigla) ”Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat”, marca combinată (sigla) ”Institutul pentru Pregătirea Arbitrilor din România” și modelul-desen ”Robă arbitru”;
– a avizat Standarul Ocupațional pentru profesia de ”ARBITRU”;
– a înființat în anul 2015 Editura ”THALINDRA”;
– a semnat 23 (douăzeci și trei) de protocoale de colaborare și parteneriate, dintre care menționăm pe cele încheiate cu Confederația „Patronatul Român”, CECCAR Prahova și CECCAR Dâmbovița, Universitatea „Spiru Haret” din Constanța, Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România, Asociaţia Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, Biblioteca ”Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște, FEPAIUS, UGIR 1903, Patronatul „Consiliul Directorilor din Serviciile Funerare”, Colegiul Consilierilor Juridici, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, Federația Organizațiilor Românești din Italia, Asociația Europeană „Dimitrie Cantemir”, Asociația Taximetriștilor din Constanța, Asociația Birourilor de Mediere din Dâmbovița, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociația Centrul de Soluționare a Disputelor prin Mediere, Asociația Centrul Regional de Mediere Muntenia și Direcția Generală de Asistență Socială, Persoane cu Dizabilități, Copii și Adopții;
– a organizat simpozioane, seminarii, conferințe și mese rotunde, precum și patru ediții ale Manifestării „Zilele Arbitrajului Instituționalizat” (un set de acțiuni derulate în București, Constanța, Ploiești, Craiova, Alba Iulia și Târgoviște de promovare a arbitrajului instituționalizat).
– a publicat lucrări specifice arbitrajului;
– a organizat șase cursuri de pregătire a arbitrilor;
– a inițiat demersurile necesare relocării Codului COR pentru profesia de arbitru, la grupa profesii juridice;
– în anul 2017 asociația a fost înscrisă pe lista ONG-urilor acreditate la Camera Deputaților, iar din februarie 2020 face parte din asociațiile aflate în evidența Secretariatului General al Guvernului;
– în anul 2019 a fost înscrisă în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor din evidența Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației;
– în anul 2019 a fost propusă de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru a face partee din Colegiul Consultativ al Asociațiilor și Fundațiilor care funcționează în cadrul Secretariatul General al Guvernului;
– în calitate de membru al Confederației ”Patronatul Român”, a participat la Comisia de Dialog Social constituită la nivelul Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Interne;
– a organizat în 2018 și 2019 în temeiul Acordurilor Cadru de Practică încheiate cu Facultatea de Drept a Universității „Valahia” din Târgoviște și Facultatea de Drept din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, stagii de practică de 40 – 60 de ore pentru studenții din anul IV;
– a prezentat în luna august 2019 Guvernului României un Proiect de eficientizare a sistemului judiciar și de ordine publică prin încurajarea de către instituțiile statului a căilor alternative de soluționare a conflictelor (arbitraj și mediere).
TRIBUNALUL PERMANENT DE ARBITRAJ INSTITUŢIONALIZAT
Târgoviște, str. G-ral Matei Vlădescu nr. 1, bl. 20, sc. A, parter, ap. 1;
Tel. 0733 046 033; E-mail: arbitraj-instituționalizat@yahoo.com; www.arbitraj-instituționalizat.ro
PROFILUL INSTITUȚIEI
Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este o jurisdicție arbitrală permanentă, alternativă la instanţa de judecată, înfiinţată şi organizată potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă.
Acesta este abilitat să judece litigiile civile, în care sunt implicate persoane juridice şi/sau fizice, cu condiţia ca acestea să fi încheiat în prealabil, în scris, o convenţie arbitrală.
Competenţa teritorială a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat este nelimitată, pot fi supuse arbitrajului atât litigii naționale, cât și internaționale.
Hotărârile pronunţate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, sunt definitive și obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat şi au forţa probantă a unui înscris autentic. Hotărârea arbitrală nu poate fi supusă căilor de atac, ea poate fi desfiinţată numai prin acţiune în anulare.
SERVICII
Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat este competent să judece orice cauză civilă, cu excepţia celor care privesc drepturile asupra cărora părţile nu pot să dispună.
Astfel, în cadrul tribunalului pot fi soluționate: litigiile între profesionişti (fostele litigii comerciale), litigiile de muncă, litigiile privitoare la dreptul proprietăţii intelectuale, litigiile referitoare la protecţia consumatorului, litigiile privind transferul dreptului de proprietate şi constituire de drepturi reale (contracte de vânzare-cumpărare, de arendă, ieşiri din indiviziune, partaje succesorale, partaje între foşti soţi şi lichidări de regim matrimonial, etc.), litigiile rezultate din raporturile de vecinătate; latura civilă din cauzele penale.
AVANTAJELE ARBITRAJULUI PENTRU JUSTITIABILI
1. Confidenţialitate. Acest principiu operează atât asupra dosarului cauzei, cât şi asupra şedinţelor de judecată. Arbitrii au obligaţia să asigure confidenţialitatea arbitrajului, iar la judecată participă numai părţile şi/sau apărătorii lor. Participarea terţilor în cadrul procedurii arbitrale este posibilă numai cu acordul scris al celor implicaţi în cauză şi cu aprobarea conducerii Tribunalului.
2.Celeritate Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat soluționează orice litigiu, indiferent de complexitatea lui într-un termen de cel mult 6 luni, sub sancţiunea ”caducităţii arbitrajului“, cu excepţia cazului în care părţile prevăd în mod expres altfel. De asemenea, termenul de pronunţare pentru tranzacţii sau pentru acordurile de mediere este de maxim două săptămâni.
3.Cheltuieli reduse Taxele arbitrale ale Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat sunt cu mult mai mici decât cele prevăzute de O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele de timbru judiciar. Totodată, reducerea cheltuielilor operează şi în privinţa expertizelor efectuate prin intermediul partenerilor noştri.
4.Procedură flexibilă Având în vedere competenţa teritorială nelimitată şi faptul că, de multe ori, problemele cotidiene îngreunează participarea părţilor la şedinţele de judecată, în procedura arbitrală prezenţa părţilor nu este obligatorie. Totodată, şedinţele de judecată şi audierea martorilor pot avea loc şi în alte locuri decât la sediul tribunalului.
5.Posibilitatea de a opta Judecarea litigiului poate să se facă de un arbitru unic ori de mai mulţi arbitri, cu condiţia ca numărul acestora, incluzând şi supraarbitrul, să fie impar. De asemenea, părțile au posibilitatea să desemneze arbitrii care să le judece cauza.
6.Egalitate de șanse și tratamentPe parcursul desfăşurării procedurii arbitrale, Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat asigură părţilor, sub sancţiunea nulităţii hotărârii arbitrale, egalitate de tratament, respectarea dreptului de apărare şi a principiului contradictorialităţii. Respectul faţă de părţi şi justa soluţionare a cauzei sunt de maximă importanţă.
7.Profesionalism Arbitrii din cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat sunt profesionişti, care au dobândit această calitate ca urmare a unui examen de admitere riguros. Aceştia sunt independenţi şi imparţiali în îndeplinirea atribuţiilor şi răspund, în condiţiile legii, pentru prejudiciile provocate părţilor.
AVANTAJELE ARBITRAJULUI PENTRU STATUL ROMÂN
1.Degrevarea instanțelor de judecată Prin preluarea de către tribunalele arbitrale a unei părți din dosarele civile scade numărul cauzelor aflate pe rolul instanțelor de judecată.
2. Crește calitatea actului de justiție Primul beneficiu al reducerii numărului de dosare este faptul că judecătorii vor avea un număr mai mic de dosare de instrumentat și vor acorda mai multă atenție cauzelor repartizate. Totodată, se va reduce termenul de soluționare a acestora.
3.Scăderea numărului de sancțiuni aplicate de CEDO României Arbitrajul este o jurisdicție cu caracter privat, statul român nemaifiind responsabil pentru erorile și neregulile înregistrate pe parcursul instrumentării cauzelor.