Ne-a părăsit compozitorul octogenar Ede Terenyi
„Timpul nu există” spunea Ede Terényi la împlinirea vârstei de 80 de ani. „Mi-aș putea începe viața din nou în orice clipă! Căci ce înseamnă 80 de ani? Nimic. În orice moment mi s-ar putea adresa întrebarea: ce-aș mai compune în anii care mi-au rămas? Aș mai compune liniștit timp de 80 de ani și n-aș cere nici de la viață, nici de la lume ca în noua mea viață să fiu la fel de tânăr cum am mai fost odată. Dar dacă ar fi să fiu tot așa, aș accepta.”
De ieri, 26 noiembrie, 2020, compozitorul și muzicologul Ede Terényi nu se mai află printre noi, ci într-o altă dimensiune, luând totul de la început. A plecat așa cum a trăit, discret și demn, ca un adevărat gentilom și, odată cu el, s-a dus o lume. Viața muzicală clujeană va fi cu siguranță mai săracă fără Ede Terényi, fără spiritul său viu, fără umorul său, fără blândețea sa, fără eleganța sa.
S-a născut la Tg. Mures acum 85 de ani și s-a format la Cluj-Napoca, oraş de care şi-a legat viaţa şi cariera și care, așa cum mărturisea adesea, avea pentru el un magnetism aparte. Muzica pe care a compus-o aici a fost interpretată în principalele centre muzicale europene, de la Bucureşti, Budapesta și Praga, la Darmstadt, Paris, Nürnberg, Bruxelles, Roma sau Helsinki. Limbajul său muzical extrem de eterogen a trecut prin mai multe etape, de la preluarea unor elemente prezente în muzica lui Bartok până la folosirea folclorului autohton autentic, de la serialismul de tip Webern până la reîntoarcerea la tonalismul diverselor epoci ale istoriei muzicii și de la „nebunia constructivă a anilor 1960”, așa cum el însuși afirma, la grafismul muzical și mai apoi la „obsesia pentru frumos”.
Compozitorul Ede Terényi a fost un om de o uriașă cultură, un erudit al combinațiilor sonore, care a aderat la avangarda generaţiei sale pe de-o parte, dar a eludat-o pe de altă parte, formându-şi propriul limbaj și impunându-se în peisajul muzical transilvănean și nu numai.
Muzicolog cu cercetări în domeniul limbajului sonor, precum și în domeniul muzicologiei ce vizează aspecte de paramuzicologie, distins cu premii ale U.C.M.R. și cu premiul „George Enescu” al Academiei Române, membru al Academiei Maghiare, profesor la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” cu o vastă experiență didactică, compozitor prolific, maestrul Ede Terényi rămâne unul dintre reprezentanții cei mai importanți ai școlii muzicale clujene.
Requiescat in Pace!
Biroul de presă ANMGD