Evazioniştii cu motorină din Sălaj au ajuns după gratii
Curtea de Apel Cluj a admis apelul declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj și a dispus condamnarea inculpaților Galiș Ioan, Huluban Ioan și Știube Viorel la pedepse de 4 ani de închisoare cu executare, totodată, menținând pedepsele acordate în primă instanță pentru inculpații Sztojka Francisc, Olah Nicolae Tiberiu și Stănescu Cina, respectiv pedepse de 1 an și 6 luni cu suspendare, 4 ani cu executare și 6 ani cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
În baza art. 71 Cod penal 1968 interzice inculpaților, pe durata executării pedepsei principale, drepturile prevăzute de art. 64 lit.a), lit.b) şi lit. c) teza a III-a Cod penal din 1968.
În baza art. 35 alin. 3 Codul penal 1968 interzice inculpaților, pe o durată de 2 ani după terminarea executării pedepsei principale, dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Totodată, constată că prejudiciul cauzat prin comiterea de către inculpaţi a infracţiunilor pentru care au fost condamnaţi prin prezenta decizie este în cuantum de 849.386,7 lei compus din: 461.095,64 lei TVA şi 388.291,06 impozit pe profit, la care se adaugă accesoriile aferente care se vor achita începând cu data scadenţei debitului şi până la plata efectivă a prejudiciului, la plata căruia inculpaţii vor fi obligaţi în solidar, alături de părţile responsabile civilmente.
Obligă pe inculpații în solidar cu părțile responsabile civilmente la plata către bugetul de stat a sumei de 193.225,75 lei (din care 115.935,45 lei reprezintă TVA şi 77.290,30 lei reprezintă impozit pe profit), la care se adaugă accesoriile aferente care se vor achita începând cu data scadenţei debitului şi până la plata efectivă a prejudiciului.
În baza art. 397 alin. 2 din Cod procedură penală raportat la art. 249 alin. 1, 2, 5, 6 Cod procedură penală, la art. 254 Cod procedură penală, la art. 11 din Legea nr.241/2005, în vederea recuperării în întregime a prejudiciului creat bugetului statului prin comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, dispune, până la concurența sumelor reţinute ca prejudiciu prin prezenta decizie, luarea măsurilor asiguratorii ale sechestrului asupra oricăror bunuri mobile sau imobile aparţinând inculpaţilor și părților responsabile civilmente şi popririi (în limitele prevăzute de lege) sumelor de bani datorate cu orice titlu inculpaților și părților responsabile civilmente de către o a treia persoană.
Definitivă.
Inculpaţii au fost trimişi în judecată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj la data de 01.09.2016.