Muzeul gospodarului jucăuş acasă la instructorul Ilie
Când îşi primeşte musafirii, Ilie Lung nu zăboveşte prea mult în livadă, în atelier sau sufragerie, ci îi răsfaţă cu colecţia sa de rarităţi, din muzeul de la mansarda casei.
O parte din oaspeţii săi, mai ales de sărbători, sunt colegii din Ansamblul Folcloric Rapsodia Someşană. Chiar şi pentru ei, cu care se ştie de-o viaţă, apariţia muzeului a fost o surpriză.
Dorinţa sa a fost ca la nunta fetiţei să existe într-o încăpere, ca într-o ladă de zestre, tot ceea ce este de trebuinţă unei gospodării tradiţionale. Lada de zestre simbolică conţine haine tradiţionale de sărbătoare sau de joc din diverse zone, pături, covoare, icoane, farfurii. O secţiune reprezintă accesoriile pentru animale, curele sau clopote.
La cei 65 de ani împliniţi în prima săptămână de mărţişor, Ilie Lung este preocupat de familie, gospodărie, muzeu şi ansamblul folcloric pe care l-a înfiinţat în anul 1975, alături de prieteni şi partenera de dans, Elena Ghircă. şi la care încă ajută la montarea dasurilor, ca şi instructor coregraf alături de Victor Pop.
Ameninţă în fiecare an că se va retrage de la formaţie, să-şi îngrijească sănătatea, dar colegii refuză să-l ia în serios. Operaţiunea de întinerire a formaţiei decurge aproape de gândurile sale. Noii colegi pot vedea pe pereţii sălii de repetiţie fotografii ale echipei de veterani, dar şi distincţiile primite la numeroasele evenimente la care au participat din turneele internaţionale.
Dacă totuşi se va retrage din activitatea curentă a ansamblului, care presupune repetiţii şi spectacole săptămânale, plecarea va fi doar formală. Nu ar putea sta prea mult departe de formaţie.
Deşi este extrem de exigent, referitor la acurateţea dansurilor montate, din experienţă consideră că cel mai bun dansator este cel pe care te poţi baza, nu neapărat cel mai tehnic. Mai este de părere că important în viaţă este ca pomul plantat să şi rodească.
Mihai Bacalu