Unirea Principatelor Române cu Rapsodie dar fără Horă
24 ianuarie, Cluj-Napoca. O ceremonie militară dedicată Unirii Principatelor Române de la 1859 a avut loc la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Desfășurată în prezența subprefectului județului Cluj, doamna Irina Munteanu, a comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Dorin Blaiu și a reprezentanților autorităților publice locale ceremonia a inclus o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți și depunere de coroane de flori.
Detașamentul de onoare a fost format din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „Vasile Danacu” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Chiar dacă Hora Unirii a lipsit din program din motive de securitate sanitară, „Mica Unire” de la 1859, realizată sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, rămâne în sufletul fiecăruia dintre noi ca un moment de referință al istoriei naționale, înfăptuit de o generație de excepție, un pas important pe sinuosul drum de realizare a dezideratului de mii de ani al românilor de a trăi în interiorul granițelor unui singur stat, deziderat care avea să se împlinească șase decenii mai târziu.
La mulți ani România!
La mulți ani românilor uniți în cuget și-n simțiri!
Andi Asandei
preluare Clujarm