Fermierii inventivi deranjați la profit de procurorii DNA
Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o primă sinteză a cauzelor finalizate în luna decembrie 2022, având ca obiect fraudarea fondurilor europene, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă. În aceste cauze au fost trimiși în judecată (prin rechizitorii sau acorduri de recunoaștere a vinovăției) 34 de inculpați (persoane fizice și juridice) în cauze cu prejudicii ce totalizează peste 12 milioane de lei în dauna fondurilor europene.
1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială și a inculpatei Cooperativa Agricolă Zoovet Gorbănești din județul Botoșani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2021 – 2022 și în perioada 2010 – 2017, inculpata Cooperativa Agricolă Zoovet Gorbănești, prin reprezentantul său legal, cel de-al doilea inculpat, în mod repetat, ar fi folosit și ar fi prezentat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Botoșani, mai multe documente și declarații false și inexacte, în baza cărora ar fi obținut, în mod necuvenit, în numele Cooperativei Agricole Zoovet Gorbănești, subvenții agricole în valoare totală de 2.373.367 lei.
La data de 31.05.2010, inculpata Cooperativa Agricolă Zoovet Gorbănești a încheiat un contract de concesiune cu primăria comunei Gorbănești, având ca obiect concesionarea pășunii comunale în suprafață de 594 ha, având obligația contractuală de a menține suprafața de pășune concesionată în bune condiții agricole și de mediu, urmând ca banii obținuți cu titlu de subvenție pe suprafață să fie folosiți de cooperativă, pentru efectuarea lucrărilor de întreținere a pășunii comunale.
În perioada 2010 – 2017 inculpata Cooperativa Agricolă Zoovet Gorbănești ar fi obținut subvenții pe suprafață de la A.P.I.A. Botoșani în valoare totală de 2.125.708 lei, depunând la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Botoșani prin reprezentantul său legal, cel de-al doilea inculpat mai multe documente și declarații false, între care:
– declarații de împuternicire și de eligibilitate întocmite în fals prin contrafacerea semnăturilor unor persoane înscrise în tabel, prin atestarea unor mențiuni necorespunzătoare adevărului referitoare la calitatea legală de membri cooperatori, la numărul de animale pe care-l deține cooperativa și
– angajamente și declarații în cuprinsul cărora inculpatul, în calitate de reprezentant al cooperativei ar fi declarat în fals, că datele înscrise în cererile unice de plată și în documentele anexă sunt reale.
Astfel, în perioada respectivă, pe pășunea comunală Gorbănești, nu s-ar fi efectuat, în realitate, nicio lucrare de întreținere, iar cooperativa nu și-ar fi îndeplinit obligația de întreținere a pășunii comunale în condițiile prevăzute în contractul de concesiune.
Ulterior, în perioada 2021 – 2022, în aceeași modalitate descrisă anterior, inculpata Cooperativa Agricolă Zoovet Gorbănești, prin reprezentantul său legal, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Botoșani mai multe documente și declarații false și inexacte obținând pe nedrept suma de 247.659 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.373.367 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului persoană fizică, reprezentant al Cooperativei Agricole Zoovet Gorbănești.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.
2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șapte inculpați (trei oameni de afaceri și patru societăți comerciale), pentru săvârșirea unor infracțiuni de: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, evaziune fiscală, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, (comise în forma autoratului, a complicității și a tentativei).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În contextul implementării unor proiecte ce vizau dezvoltarea și realizarea unor magazine virtuale, în perioada 2014 – 2015, unul dintre oamenii de afaceri, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, ar fi depus la Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională mai multe documente falsificate (contracte, facturi, etc.), obținând în această manieră subvenții din fonduri europene și naționale în cuantum total de 1.015.087 lei.
Într-un alt caz, în care s-a încercat obținerea de fonduri în cuantum de 596.660 lei, cererea inculpatului a fost respinsă de la plată.
În perioada 2014-2018, același inculpat ar fi înregistrat în contabilitatea a două dintre societățile pe care le administra mai multe facturi false în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin deducerea nelegală a TVA-ului în cuantum total de 124.109 lei.
La data de 19 octombrie 2022, la locuința aceluiași inculpat, ar fi fost descoperite două arme neletale în condițiile în care inculpatul nu avea dreptul de a deține astfel de obiecte supuse autorizării.
Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
MATEESCU VIRGIL-REMO, la data faptei primar al comunei Corbeni, județul Argeș, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
Trei persoane fizice pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2014-2015, în contextul implementării proiectului de modernizare a unui drum forestier în lungime de 5.9 km din comuna Corbeni, județul Argeș, inculpatul Mateescu Virgil-Remo, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai multe înscrisuri false ce conțin date necorespunzătoare realității cu privire la lucrările executate (situații de plată, situații de lucrări, liste cu cantități de lucrări, rapoarte de execuție, etc.).
În cuprinsul documentelor respective sunt menționate cantități de materiale și lucrări care nu ar fi fost identificate pe teren.
Prin aceste demersuri au fost obținute fonduri europene în valoare totală de 6.310.449 lei.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Argeș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, inculpaților:
PLĂIAȘU GABRIEL, la data faptei și în prezent deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată;
MATEI CONSTANTIN-MIHAI, la data faptei șef al Centrului Local Târgoviște din cadrul A.P.I.A., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată;
STELEA ȘTEFAN, la data faptei viceprimar al comunei Moțăieni județul Dâmbovița, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Matei Constantin-Mihai, în calitate de șef al Centrului Local Târgoviște din cadrul A.P.I.A., la instigarea inculpatului Plăiașu Gabriel, în calitate de lider local al unui partid politic și deputat în Parlamentul României, l-ar fi ajutat pe inculpatul Stelea Ștefan precum și pe alte persoane să obțină fonduri europene, deși cunoștea că aceștia nu îndeplineau condițiile legale.
Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în cuantum de 41.646 lei, această sumă fiindu-i remisă ulterior inculpatului Plăiașu Gabriel.
În concret, inculpatul Plăiașu Gabriel, în calitate de deputat în Parlamentul României și membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, în perioada 2010 – 2011, profitând de poziția sa politică și de relațiile personale, prin intermediul inculpatului Matei Constantin Mihai, ar fi creat un mecanism de fraudare a fondurilor europene acordate de A.P.I.A. Dâmbovița în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață în care ar fi capacitat în special susținători ai partidului, sumele astfel obținute fiindu-i remise în totalitate de aceștia.
Astfel, inculpatul Plăiașu Gabriel în cadrul unor întâlniri restrânse, desfășurate în perioada 20.04.2010 – 23.12.2011 în diferite locații din municipiul Târgoviște, la care participau oameni de încredere, membri din teritoriu ai partidului respectiv, în baza datelor pe care le deținea cu privire la acordarea fondurilor europene în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, i-ar fi determinat pe aceștia, fie să folosească înscrisuri false în baza cărora să solicite la A.P.I.A. acordarea de subvenții în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață (în cazul fermierului Stelea Ștefan și a altor persoane), fie să proceseze cererile de plată (în cazul șefului Centrului Local Târgoviște al A.P.I.A – inculpatul Matei Constantin – Mihai), astfel încât respectivele cereri depuse de persoanele menționate să fie aprobate, deși acestea nu îndeplineau cerințele legale și conțineau date nereale.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva celor trei inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
MIZGAN MARIAN-CONSTANTIN, la data faptelor referent în cadrul primăriei comunei Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals intelectual în formă continuată,
HOGNOGI SORIN, la data faptelor primar al comunei Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals intelectual, în formă continuată,
ȘOȘ IOAN-VASILE, la data faptelor inspector principal în cadrul primăriei comunei Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals intelectual, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2018-2022, inculpatul Mizgan Marian-Constantin, la instigarea primarului Hognogi Sorin și cu complicitatea inculpatului Șoș Ioan-Vasile, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte (adeverințe) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 268.721 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bistrița-Năsăud cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (două persoane fizice și SC Project Implement Consult SRL), pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2014-2015, în contextul implementării proiectului “,,Realizarea și dotarea unei pensiuni în vederea diversificării afacerii societății SC Project Implement Consult SRL”, cei doi inculpați, persoane fizice, l-ar fi determinat pe administratorul de drept al firmei menționate anterior să depună la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului mai multe documente false, în scopul obținerii finanțării nerambursabile.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 710.078 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu administratorul SC Project Implement Consult SRL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea unei infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv 1 an 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
– instigare în forma participației improprii la fals intelectual,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
– instigare în forma participației improprii la fals intelectual.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2016 – 2021, în contextul derulării proiectului ,,Instalarea tânărului fermier …..”, inculpatul ar fi prezentat la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Giurgiu mai multe documente falsificate (facturi, raport execuție, etc.) în scopul îndeplinirii criteriilor de eligibilitate prevăzute în Ghidul solicitantului.
Aceste demersuri ar fi avut ca efect aprobarea finanțării și implicit obținerea pe nedrept de către inculpat a unor fonduri nerambursabile în valoare 181.560 lei.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Adunații Copăceni sau în cadrul Primăriei Singureni, județul Giurgiu.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Giurgiu.
8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și de fals intelectual, săvârșite în forma autoratului și a complicității.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2017-2020, cei doi inculpați, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul local Sibiu, mai multe documente false și inexacte (cereri de plată, adeverințe, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică.
O parte dintre documente ar fi fost falsificate de unul dintre cei doi inculpați.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 156.460 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.
În prezența apărătorilor, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 1 an și 6 luni ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi,
– 2 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Sibiu.
9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
Persoană fizică, la data faptei președinte al Asociația Producătorilor de Lapte și Carne Ungra – 2006, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE LAPTE ȘI CARNE UNGRA – 2006, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
STANCIU TRAIAN, la data faptei primar al comunei Ungra, județul Brașov, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2015, inculpata, președinte al Asociației Producătorilor de Lapte și Carne Ungra – 2006, beneficiind de ajutorul inculpatului Stanciu Traian ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente false (tabele cu membrii asociației, contract de pășunat, etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață.
Prin aceste demersuri, asociația respectivă ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 833.706 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2017, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură- Centrul local Vedea (jud Argeș) mai multe documente false, inexacte sau incomplete (declarațiile de suprafață, contract de arendare, etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 15.596 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Argeș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei ILIOIU CORINA ISABELA, la data faptelor funcționar public în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– participație improprie în formă continuată sub forma complicității la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– fraudă informatică, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2014, inculpata Ilioiu Corina Isabela, în calitatea menționată mai sus, ar fi ajutat un fermier să obțină fonduri europene, în valoare totală de 386.305 lei, prin corectarea nelegală a unor suprapuneri de parcele de teren, astfel încât fermierului să nu i se retragă suprafețele respective de la plată.
Ca urmare acestor demersuri, baza de date a generat erori pe care inculpata Ilioiu Corina Isabela le-ar fi motivat, introducând în sistemul informatic mențiuni care nu corespundeau realității, consecința fiind aceea că fermierul nu ar fi fost exclus la plată, obținând în sprijinul nerambursabil pe suprafață.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
12. Într-o cauză disjunsă din dosarul privind încercarea de fraudare a fondurilor europene pentru zootehnie, mediatizat prin comunicatul nr.1004/VIII/3 din 26 noiembrie 2021 (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10708 ), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma tentativei și a complicității și a unor infracțiuni de participație improprie, sub forma instigării, la săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) – campania 2021, doi dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celui de-al treilea, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente false (adeverințe) prin care s-ar fi atestat faptul că aceștia îndeplineau condițiile de eligibilitate (un berbec cu certificat zootehnic la un număr de 35 de femele ovine) pentru solicitarea sprijinului nerambursabil.
Concret, în documentele respective, s-ar fi atestat că cei doi inculpați dețineau în fermele lor un număr total de 11 berbeci din rasa de ovine Țurcană care, în realitate, nu existau.
Cercetările desfășurate de procurorii anticorupție i-au împiedicat pe inculpați să intre în posesia fondurilor nerambursabile, care s-ar fi ridicat la suma totală de 81.913 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș.
Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE