MUZICA INSTANTELOR

Top Menu

  • Editorial
  • Cultura
  • Monden
  • Sport
  • Contact
  • REVISTA

Main Menu

  • Actualitate
  • Politica
  • Economic
  • Administratie
  • Social
  • Justitie
  • Educatie
  • Medicina
  • MICA PUBLICITATE
  • Editorial
  • Cultura
  • Monden
  • Sport
  • Contact
  • REVISTA

logo

Header Banner

MUZICA INSTANTELOR

  • Actualitate
  • Politica
  • Economic
  • Administratie
  • Social
  • Justitie
  • Educatie
  • Medicina
  • MICA PUBLICITATE
  • Fumoasa și bestia

  • Messiah

  • Duel pe autostradă

  • Am fost 16

  • Morocănoșii

Cultura
Home›Cultura›Piesa populară Carmina Burana revine la Filarmonică

Piesa populară Carmina Burana revine la Filarmonică

By muzicainstantelo
05/03/2023
569
0
Share:

Se depărtează de frământările muzicale ale sce XX. Unică prin originalitate. Istoria muzicii nu-l consemnează pe compozitorul Carl Orff, pentru că nu face pate din niciun curent muzical. Piese cu caracter scenic, melodii uşoare inspirate din evul mediu şi melodii lirice cântate de soprane.

Filarmonica clujeană o înscrie aproape în fiecare stagiune, pt că place publicului prin efectele sale de bucurie şi de trăire frumoasă.

A fost cântată prima oară la Cluj în 1966 de corul Enescu şi Filarmonica din Cluj, cu dirijorul Micea Basarab. Alte prestaţii memorabile, Maurice Handford 1980, Florentin Mihăescu 1982, soprana Emilia Petrescu 1965, Giani Brad, Gabriel Bebeşelea 2016.

Dirijorul Ştefan Geiger a intuit bine caracterul părţilor, venirea primăverii, cântatul în tavernă şi cântecul de dragoste. A avut nişte decalaje cu întârzieri la intrarea orchestrei după cor şi o tragere de tempo.

Soliştii în general au avut o prestaţie bună. Ne referim la baritonul Mihai Damian, la tenorul Ştefan von Korch, care a interpretat destul de bine scena unde erau cântate acute. Soprana Christine Razec a cântat bine scena de dragoste, dând un caracter liric.

Corul a evoluat bine în afară de momentele de decalaj dirijoral. Mobil în piesele ritmice şi a nuanţat bine în ultima parte. A lipsit corul de copii. Totdeauna Liceul de Muzică furniza Filarmonicii vocile copiilor unde se cerea.

Orchestra a folosit bine instrumentele de percuţie, suflătorii de alamă şi instrumentele cu corzi, mai ales violoniştii cu virtuozitate.

Radu Lungu

Prima săptămână a lunii mai debutează la Filarmonica de Stat „Transilvania” cu un nou concert vocal-simfonic care va avea loc pe scena Colegiului Academic sub bagheta dirijorală a lui Stefan Geiger. În interpretarea Corului și a Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, precum și a soliștilor Christine Razec (soprană), Ștefan von Korch (tenor) și Mihai Damian (bariton), iubitorii muzicii vor putea audia Carmina Burana de Carl Orff.

Vineri, 5 mai 2023, ora 19, Abonament 23
Colegiul Academic

Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Stefan Geiger dirijor


Christine Razec soprană

Ștefan von Korch tenor

Mihai Damian bariton

Cornel Groza dirijorul corului

Carl Orff
Carmina Burana

Prima săptămână a lunii mai debutează la Filarmonica de Stat „Transilvania” cu un nou concert vocal-simfonic care va avea loc pe scena Colegiului Academic sub bagheta dirijorală a lui Stefan Geiger. În interpretarea Corului și a Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, precum și a soliștilor Christine Razec (soprană), Ștefan von Korch (tenor) și Mihai Damian (bariton), iubitorii muzicii vor putea audia Carmina Burana de Carl Orff.

Concertul va avea loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 19, la Colegiul Academic.

Despre lucrare

Celebra cantată scenică a lui Carl Orff a fost compusă în 1936, piesa fiind desemnată de compozitor spre a fi dansată, cântată și jucată pe scenă. Textele au fost alese dintr-un manuscris medieval din sec. al XIII-lea, scrise în latina vulgară, germana veche și franceza medievală. Cele 254 de poeme evocă la superlativ plăcerile vieții lumești, ridiculizând, în același timp, lumea politică și biserica.

Carmina Burana, prima lucrare de referință a lui Carl Orff, redă auditiv o serie de experimente pe care compozitorul le făcea la mijlocul anilor ‘30 în teoria muzicii, prin care căuta să inspire și să stimuleze abilitățile muzicale pe care le considera universale.

Lucrarea este caracterizată printr-un amalgam de elemente melodice  și ritmice cu influențe medievale din muzica populară și ecleziastică. Masivele forțe interpretative – instrumente și voci – devin elemente compoziționale esențiale, prin exploatarea la maximum a culorilor sonore. Mai mult, soliștii au un rol primordial, structura muzicală construită în jurul acestora fiind susținută prin plasarea orchestrei în plan secund.

Bucurându-se de o popularitate susținută, Carmina Burana se plasează în centrul repertoriului de concert (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert)

Stefan Geiger

Stefan Geiger este dirijorul Orchestri Sinfônica do Paraná și director muzical general al Teatrului Guaira din Curitiba (Brazilia).

Provenind dintr-o familie de muzicieni, la vârsta de cinci ani a început să cânte la pian, vioară, tobe și trombon. În urma studiilor susținute de Fundația academică germană Studienstiftung des deutschen Volkes, a devenit trombonist solo la Bayrische Staatsoper din München. Ulterior, a ocupat același post la NDR Elbphilharmonic Orchestra din Hamburg.

În urma studiilor de dirijat, a fost asistentul lui Christoph Eschenbach, Valery Gergiev și Christoph von Dohnanyi. În scurt timp a devenit director artistic al Landesjugendorchester Bremen și a dirijat între 2002 și 2007 Orchestra HFK din Bremen (Hochschule für Künste Bremen).

Stefan Geiger a dirijat numeroase orchestre, printre care Schleswig-Holstein Festival Orchester, Ensemble Resonanz, Würzburger Philharmonikern, Nürnberger Symphonikern, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Württembergische Philharmonie, Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, Orquestra Sinfônica de Porto Alegre, Banater Philharmonie, Orchestra Radio România, Orquestra Sinfônica da Bahia, Orquestra Sinfônica da Universidade de Sao Paulo la Sala Sao Paulo și Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires la Teatro Colon din Argentina.

Timp de mai mulți ani, a dirijat frecvent NDR Elbphilharmonie Orchester Hamburg, acompaniind filme mute premiate cu Oscar, precum The Artist sau Ben Hur, comedii ale lui Buster Keaton sau drame precum Battleship Potemkin.

Printre cele mai recente momente importante ale lui Geiger se numără reveniri la Elbphilharmonie; debuturi la Orquestra Sinfônica Brasileira din Rio de Janeiro; Volkstheater din Rostock; NDR Radio Philharmonie din Hanovra; Oulu Symphony din Finlanda și Jerusalem Symphonic Orchestra.

Christine Razec

Christine Razec, soprana în vârstă de 24 de ani, a absolvit studiile de licență și masterat ale Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, sub îndrumarea conf. univ. dr. Ramona Coman și lect. univ. dr. Diana Țugui.

În cadrul celor șase ani de studiu, tânăra soprană a obținut rezultate importante, printre care se enumeră premiul al II-lea, în cadrul Concursului Internațional de Interpretare Muzicală,  Mozart (anul 2017), premiul pentru creație feminină – rol principal, obținut în cadrul Festivalului Operelor Independente, Iași (anul 2019), în urma interpretării rolului Sandrina, din opera La finta giardiniera, de W. A. Mozart.

Pe lângă participarea la numeroase competiții de interpretare muzicală, menționăm și cursurile de măiestrie cu personalități marcante ale muzicii clasice precum sopranele Ines Salazar, Diana Țugui, Mariana Nicolesco și Ioana Bentoiu, baritonul Jean-Philippe Lafont, Axel Bauni (profesor la Universität der Künste Berlin), dirijorul Vlad Iftinca.

La vârsta de 23 de ani, Christine Razec a debutat pe scena Operei Române, din Cluj-Napoca, în rolul Voce dal cielo, din opera Don Carlo, de G. Verdi, sub bagheta maestrului David Crescenzi, alături de personalități marcante ale muzicii clasice românești și nu numai. Repertoriul tinerei soprane cuprinde lucrări din creația compozitorilor W. A. Mozart, G. Donizetti, V. Bellini, G. Rossini, G. Verdi, G. F. Händel, C. Gounod, J. Massenet etc.

Ștefan von Korch

Unul dintre cei mai apreciați tenori din România, Ștefan von Korch a fost caracterizat de criticii muzicali drept un cântăreț cu „abilități muzicale, acute ieșite din comun și cu o voință de fier”. Este prezent în roluri principale pe scenele din România și din străinătate încă de la vârsta de 21 de ani. Rolul care l-a consacrat, datorită dificultății țesăturii vocale, a fost cel al lui Arturo din opera I Puritani, cu care a debutat sub bagheta lui Giuseppe Sabbatini.

Născut în Oradea, Ștefan von Korch a studiat canto și pian la Liceul de Muzică din orașul natal, absolvind ulterior Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pe scena Operei Naționale a debutat cu rolul lui Tamino din Flautul fermecat. A urmat apoi rolul lui Nemorino din Elixirul dragostei la Opera Maghiară și invitații la operele din București și Iași, la filarmonicile din Cluj-Napoca, Iași, Arad, Oradea, Râmnicu-Vâlcea și pe scene din străinătate – Zürich, Berna, Frankfurt, Bratislava, Viena.

Ștefan von Korch este câștigător al mai multor premii: Marele Premiu la Concursul de Lied „Ionel Perlea” (2012), Premiul III la Concursul Internațional „Alfredo Giacomotti” (2012), Premiul Fundației Darclée la Concursul „Hariclea Darclée” (2012).

Mihai Damian

 Mihai Damian este absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea Dirijat, iar în prezent este student în cadrul aceleași instituții, specializarea Canto, clasa conf. univ. dr. Cristian Hodrea și prof. univ. dr. habil. Iulia Suciu.

Obține rezultate deosebite dintre care amintim: Premiul I la Concursul Internațional de Intepretare Mozart (România), Marele Premiu și Premiul I de Excelență la Concursul Național de Canto Revelația Vocilor (România), Premiul I la Concursul Internațional de Interpretare Nouvelles Etoiles (Franța). Pe data de 11 februarie 2023, în cadrul Balului Operei, obține Premiul „Alexandru Fărcaș”, oferit de Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

Pe parcursul perioadei de formare, participă la diverse masterclass-uri cu artiști consacrați, precum: Karola Theill (Germania), Vlad Iftinca (România), Roland Börger (Chile), Patrick Russil (Marea Britanie), Cristian Hodrea (România) și Veronica Anușca (România).

Din anul 2019 își desfășoară activitatea în calitate de bariton în cadrul Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, colaborând de-a lungul anilor cu dirijori de renume mondial, amintindu-i pe: Lawrence Foster (SUA), Sascha Goetzel (Austria), David Crescenzi (Italia), Mihnea Ignat (România), și Cristian Spătaru (Republica Moldova).

Debutează în Carmina Burana de Carl Orff alături de Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” în 26 mai 2022 urmând diverse colaborări cu mai multe filarmonici din țară. În 30 septembrie 2022 debutează pe scena Operei Naționale Române din Timișoara în rolul Contelui Almaviva din opera Le Nozze di Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart, pe 23 octombrie în rolul lui Belcore din opera L’Elisir d’amore de Gaetano Donizetti pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca iar pe 26 februarie 2023 în rolul lui Figaro din opera Il barbiere di Siviglia de Gioachino Rossini pe scena Operei Naționale Române din Iași.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

TagsChristine RazecFilarmonica Transilvania ClujMihai DamianStefan GeigerȘtefan von Korch
Previous Article

Armata caută fete şi băieţi tineri pentru ...

Next Article

Mihai Ghica fără sancţiune dar fără locul ...

0
Shares
  • 0
  • +
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Related articles More from author

  • Cultura

    Coruri celebre din repertoriul italian la Filarmonica Cluj

    06/16/2022
    By muzicainstantelo
  • Muzica

    Repetiţie pentru Concertul de Anul Nou la Filarmonică

    12/28/2019
    By muzicainstantelo
  • CulturaMuzica

    Final de stagiune la Fila cu pianista Adela Liculescu

    06/28/2019
    By muzicainstantelo
  • Cultura

    Classics Rocks în week end la Filarmonica Transilvania

    02/25/2022
    By muzicainstantelo
  • Cultura

    Filarmonica Transilvania va susține concert cu Vița de Vie

    02/13/2023
    By muzicainstantelo
  • Cultura

    Concert de vioară vineri la Filarmonica Transilvania

    10/29/2021
    By muzicainstantelo

Leave a reply Anulează răspunsul

  • Justitie

    Bistriţean amendat pentru rănirea unor vite la sapă

  • Centenar

    Clujenii s-au delectat cu o paradă militară şi mesaje antiguvernamentale

  • Actualitate

    Curtea de Apel Amalia Pecican a fost hărțuită de Petran

Publicitate

Alte Stiri

  • o săptămână ago

    Fumoasa și bestia

  • 2 săptămâni ago

    Messiah

  • 2 săptămâni ago

    Duel pe autostradă

  • 2 săptămâni ago

    Am fost 16

  • 2 săptămâni ago

    Morocănoșii

Facebook

  • Film

    Vânătorul de balene câștigă Trofeul Transilvania TIFF 20

    Vânătorul de balene/ The Whaler Boy câștigă Trofeul Transilvaniala cea de-a 20-a ediție TIFF Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară, pe 31 iulie, în aplauzele celor ...
  • Film

    TIFF Conferința de Educație Media și Cinematografică

    Live pe TIFF Unlimited: Conferința Națională de Educație Media și Cinematografică  Unul dintre cele mai importante evenimente de la această ediție TIFF este Conferința de Educație Media și Cinematografică, care vizează ...
  • Film

    Dama de cupă- Au şi avocaţii micile lor plăceri vinovate

    Queen of Hearts / Dama de cupă, o dramă daneză controversată, multipremiată internațional, va fi lansată de Transilvania Film în premieră în România pe TIFF Unlimited, începând cu 25 noiembrie. ...
  • Film

    Animest aduce filme de Oscar pentru animaţia românească

    #ScreeningHistory – cea de-a 15-a ediție Animest, dedicată aniversării celor 100 de ani de animație românească, își deschide porțile astăzi, pentru prima dată în mediul online. Invitați să ia parte ...
  • Film

    Festivitate nostalgică la TIFF cu Marina Voica şi Maria Ploae

    Babyteeth: Prima iubire câștigă Trofeul Transilvania la TIFF 2020Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a ...

RSS STIRI AGERPRES

Ads

Ads

Ads

  • Contact
© 2019 - Muzica Instantelor - Proiect confintat de Uniunea Europeana din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.