Andreea Lupaș Absolvent UBB Doresc să am un cuvânt de spus
Andreea Lupaș este prima absolventă din promoția 2023, care ne-a relatat câteva secvențe din viața de student și ne-a expus o proiecție despre cariera de magistrat pe care și-o dorește. O generație lovită din mai multe direcții, de pandemie şi frământările din justiţie.
Reporter: De ce aţi studiat Dreptul?
Andreea Lupaș: Am urmat Dreptul, pentru că era inițial ceva nou, ceva despre care nu ştiam foarte multe, dar care părea că deschide multe oportunități și pentru că voiam ca opinia și deciziile mele să conteze.
Rep: Ce meserie juridică alegeți?
AL: Momentan profesia de magistrat ar fi cea spre care mă îndrept.
Rep: Care a fost profesorul preferat?
AL: Nu am avut un profesor preferat, dar am avut mulți de la care am avut ce calități să preiau și să apreciez.
Rep: Care a fost materia favorită?
AL: Materia preferată a fost penalul special, e predată extrem de bine, profesorii sunt foarte deschiși și la opiniile noastre și ne învață să gândim și să vedem practic infracțiunile, nu doar teoretic.
Rep: Care a fost cel mai bun discurs de la festivitatea de absolvire?
AL: Toate discursurile au fost emoționante și plăcute, nimeni nu a făcut un discurs sobru și formal, toți profesorii au dat sfaturi de viitor, care să ne ajute să ne ghidam. Dar, dacă ar fi să aleg, discursul Ancăi Negru, despre eșec, a fost cel mai aproape de mine și cel din care m-am inspirat cel mai mult.
Rep: Cum a fost învățarea în pandemie?
AL: Învățarea în pandemie a fost ușoară din anumite puncte de vedere, pentru că am avut profesori care s-au adaptat condițiilor destul de repede, însă, a fost solicitantă raportat la faptul ca examenele au fost predominant orale, iar cu toții știm că stresul unui examen oral este mult mai mare.
Rep: Cum aţi ales tema de licență și ce ați remarcat interesant din activitățile practice din facultate?
AL: La mine procesul legat de licență nu a fost complicat, am analizat materiile care mi-au plăcut până în ultimul an, profesorii de la acele materii și cum aș putea să lucrez cu ei, dacă modul în care lucrăm este compatibil şi totodată şi modul de gândire. Răspunderea administratorului societății comerciale față de terți. Deși penalul e cel pe care îl apreciez cel mai mult, am ales comercialul la licență și pentru că nu a fost la fel de aprofundat, dar m-a atras, așa că am vrut să intru eu singură în mai multe detalii. Și datorită profesorilor care m-au ajutat mult. Nu e extrem de complicat la mine, mereu mi-am dorit să am un cuvânt de spus și în acest caz ar fi unul relativ final. Mai mult, văzând în facultate diferitele soluții, după părerea mea inechitabile, m-au condus la dorința de a reuși să fac ceva diferit. Dacă va rămâne sau nu la stadiul de dorință este altceva.
Rep: Studentul de la Drept ce face în timpul liber? Dacă are aşa ceva.
AL: Are dacă își face. Și după mine e absolut necesar să îți faci, pentru că e inuman să stai mereu doar să înveți. Fiecare face ceva prin care să se detașeze de la învățat, eu încerc să citesc, să fac sport și să ies cu prietenii. Alții, pe care îi admir mult, s-au implicat în activități de voluntariat.
Rep: Credeți că generația voastră este pregătită să se ridice la așteptările societății? După cum spunea dl profesor Mateuț la festivitate, pe voi se bazează toți românii să rezolvați criza din justiție.
AL: Cred că da, pentru că nu societatea a setat standardele, ci noi. Pe parcursul facultății mereu am primit laude și am fost numiți ca una dintre cele mai bune generații.
Rep: Un absolvent de Drept vede cu alți ochi știrile cu infracțiuni care ne inundă zilnic, decât înainte de a studia Codul Penal și Codul de Procedură Penală?
AL: Da, mereu primul gând te gândești ce infracțiune este, judeci încadrarea, cauți limitele de pedeapsă, posibile cauze justificative și îți imaginezi un posibil demers al lucrurilor din perspectiva aceasta.
Rep: Vă uitați la filme de ficțiune cu detectivi? Documentare cu infractori celebri? Citiți cărţi poliţiste?
AL: Nu le caut în mod expres, dar da, mă mai uit și la filme polițiste.
A consemnat Mihai Bacalu
Citiți și AVOCATUL GHEORGHIŢĂ MATEUŢ INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ NU VA ÎNLOCUI MESERIILE JURIDICE