Concert dedicat femeii la Filarmonica Transilvania
Sing the Woman sau celebrând femeia prin muzică
Vineri, 1 martie 2024, ora 19, Abonament 15
Colegiul Academic
Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Cornel Groza dirijor
Alexandra Burcă, Viktoria Cormoș, Aida Pavăl-Olaru, Andra Turcu, Mădălina Ungur, Ruben Ciungan, Radu Cîmpan, Nicolae Ilincăi, Bogdan Ionuț Lupu, Andrei Nistor soliști
Adina Mureșan pian
Ovidiu Lup pian
Ramona Murariu flaut
Cristina Lazariuc chitară bas
Attila Szabó violoncel
Dorin Pop percuție
În program lucrări de: Orlando di Lasso, Johannes Brahms, Maurice Ravel, Adrian Pop, Bedřich Smetana, Ion Vidu, Gavriil Musicescu, Dan Variu, Leonard Bernstein, Antonio Carlos Jobim, Roy Orbinson, ABBA, Phoenix, Boyzone, Tina Turner, Dolly Parton, ș.a.
Vineri, 1 martie 2024, cu începere de la ora 19.00, Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” va celebra femeia prin muzică în cadrul unui concert vocal-simfonic în programul căruia se regăsesc, deopotrivă, creații aparținând muzicii clasice, dar și prelucrări pentru cor ale unor melodii pop / rock celebre. Evenimentul ce poartă titlul Sing the Woman va avea loc la Colegiul Academic.
1 Martie vestește sosirea primăverii, schimbarea anotimpului, dar celebrează și o tradiție veche legată de renașterea naturii. Cu această ocazie Filarmonica de Stat „Transilvania” vă oferă un mărțișor simbolic, muzical, care să contribuie esențial la crearea unei stări de spirit pozitive care să vă însoțească pe tot parcursul noului anotimp, și nu numai. Doza suplimentară de feminitate și de frumusețe este oferită de Farmec S.A. care susține evenimentul.
Despre cor
Corul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” a fost înființat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduță, renumit compozitor clujean și, în același timp, șef de școală de compoziție, a cărui inițiativă și perseverență au avut o mare pondere în reușita acestui proiect.
Formarea ansamblului a fost încredințată profesorului Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale românești, a cărui competență artistică s-a dovedit prin rezultatele spectaculoase ale acestui început de drum: după abia doi ani de la înființare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare națională de prim rang, poziție pe care o păstrează și în momentul de față.
Începând cu anul 1976, conducerea corului a fost încredințată lui Florentin Mihăescu, care l-a secondat pe maestrul Dorin Pop încă de la constituirea corului. Sub conducerea sa, corul marchează primele succese internaționale de răsunet și înregistrează progrese majore în sporirea potențialului său expresiv și repertorial.
În anul 1986, ansamblul este preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes de actualul dirijor, corul marcând, în toți acești ani, cele mai prestigioase și aplaudate prezențe în context internațional și fiind aclamat ca o formație de clasă mondială.
O tendință manifestă în preocuparea repertorială a ansamblului este alternarea proiectelor vocal-simfonice cu cele de operă și a cappella, cu un mare accent pe prezentarea celor mai valoroase lucrări ale compozitorilor români, atât pe scenele din țară, cât și pe cele din străinătate, făcându-se astfel mesagerul artei interpretative și a creației românești: pe lângă prezentarea operei Oedip la Festivalul de la Lucerna, un punct culminant în istoria corului rămâne premiera absolută a operei Meșterul Manole de Sigismund Toduță, în cadrul Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană” (1986), sub bagheta lui Emil Simon. (pentru mai multe informații accesați: https://filarmonicatransilvania.ro/despre/cor/).
Despre dirijor
Cornel Groza
În anul 1986, Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”, până la acel moment condus de Dorin Pop, respectiv Florentin Mihăescu, a fost preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes, corul marcând, în toți acești ani, cele mai prestigioase și aplaudate prezențe în context internațional și fiind aclamat ca o formație de clasă mondială.
Cornel Groza (n. 1950) şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Apoi, a studiat pedagogia muzicală la Academia de Muzică din orașul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră Cappella Transylvanica din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop, a devenit un „centru” coral de marcă. Această experiență a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat.
Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoașterea completă și stăpânirea cântului coral, prin simțul fin al sonorității, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.
___________________________________________________________________________
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Filarmonica de Stat „Transilvania”