Rapsodia Someșană la borna 49 cu joc și cântec de poveste
Ansamblul folcloric Rapsodia Someșană Cluj-Napoca al CTP Cluj Napoca se pregătește de aniversarea a 50 ani de activitate folclorică. Ca în fiecare an, formația a evoluat vineri, 4 octombrie și in fața publicului clujean, la Casa de Cultură a Studenților, printr-un frumos spectacol muzical-coregrafic, intitulat Cântec, joc și voie bună..
Pe lângă soliștii ansamblului nostru, în acest an i-am avut ca invitați pe îndrăgiții soliști vocali Florian Roșan, din Cluj, iar din Maramureș pe Alexandru Pop.
Conducerea muzicala a fost asigurată de Radu Sămărtean.
Au pregătit jocurile instructorii Vasile Rus și Călin Nealcoș.
Coordonatorul ansamblului este Elena Ghirca, unul dintre fondatorii formației.
Ansamblul Folcloric Rapsodia Somesana Cluj-Napoca a revenit pe scena Casei de Cultură a Studenților, cu repertoriul tradițional de dansuri din mai multe zone ale țării, precum Dansul fetelor din Crihalma, Jocul fecioresc de pe Câmpie, Joc din Codru, Joc din Banat.
Soliștii vocali ai ansamblului, Mihaela Toșa, Ioana Toader, Ioana Budaie, Delia Toderici, George Maŕis, Violeta Goia Tuinete, Roxana Poiana, Mirela Dana Pop, Voichita Naghi și solistul instrumentist Marin Pașcalău au încântat publicul devotat.
La fel ca soliștii dansatori ai Rapsodiei, Călin Nealcoș, Bogdan Brici, Marius Sică.
O bucurie pentru Rapsodia Somesana aduc și colegii care au participat la diferite festivaluri, câștigând premii individuale. Exemplu este Festivalul Jocului fecioresc de pe Câmpie, unde jucăușii Ilie Lung și Dan Costantea au obținut premii speciale.
Una dintre surprizele ansamblului și pata de culoare este și cooptarea în familia Rapsodiei, a doamnei Roxana Poiana, solistă vocală venita tocmai din Moldova, care a obținut numeroase aplauze, de la prima prezență pe scena clujeană.
Ansamblul a participat vara trecută la un frumos festival folcloric în Albania, unde a primit numeroase aprecieri, iar la sfarsitul lunii octombrie este invitat în Serbia la un alt eveniment similar.
Înfiintat in 1975, deci anul viitor vom sarbatori 50 ani de activitate, ansamblul a cutreierat Europa dar și Romania, cu turnee de anvergură în Italia, Polonia, Frana, dar și în țară, la multe festivaluri folclorice.
Ansamblul pregăteste schimbul de generații, atrăgând pe lângă colegii mai in vârstă și tineri iubitori de joc popular.
Pe lângă frumoasele dansuri din mai multe zone ale țării, Rapsodia Someșană are și un frumos obicei de nuntă, care este apreciat de fiecare dată când este prezentat.
Mihai Bacalu