Şcoala de presă de la Cluj face practică la Bucureşti
Visul oricărei tinere este să ajungă în faţa camerei de filmat. Ca să fii acolo, nu te poate ajuta doar natura. Este extrem de mult de alergat. Câteva clujence ni s-au destăinuit, iscodite de noi asupra secretului succesului.
Andreea Cristina Fried
A prezentat timp de mai mulţi ani jurnalul de seară la Prima TV. Experienţa sa în televiziune a început la CBN Cluj.
Drumul spre o asemenea pozitie este unul lung, dar nu imposibil! Am debutat în televiziune la un post local din Cluj. Nu a durat mult si am devenit corespondentul Prima Tv la Bucuresti! Apoi a urmat transferul la Bucureşti, unde am fost reporter, redactor si dupa ceva vreme am inceput sa prezint stirile de la ora 15, apoi Focus Monden si in cele din urma am ajuns la pupitrul Focus 18! Munca in televiziune este una fascinanta, dar cand faci ce iti place ajungi unde iti doresti! Dar trebuie multa munca!
Ana Maria Roman
Realizează emisiunea Esenţial de la Antena 3. A trecut prin Cinemar din Cluj. Secretul frumoasei jurnaliste?
Multă muncă.
Monica Simona Ghiurco
Şi Monica Ghiurco a trecut prin prima televiziune privată din Cluj. După ce a fost ştiristă la Telejurnal, a ajuns într-o poziţie superioară din TVR.
Roxana Rafila Hulpe
Ne obişnuisem să o vedem relatând de pe teren de la diverse evenimente. Mai nou prezintă şi Jurnalul matinal de la sfârşitul săptămânii la PRO TV.
Muncă, chinuială, un pic de curaj şi drag de meseria asta, atât.
Irina Ursu- Aleph News
Irina prezintă programul Ştirile şi ŞTIU la ALEPH NEWS
Cred ca secretul succesului in orice domeniu este disciplina si ambitia. Disciplina te ajuta sa muncesti pentru visul tau si cand esti obosit si cand nu ai chef si cand te cheama prietenii in oras si trebuie sa ii refuzi. In journalism secretul succesului tine mult de cat de curios esti, de cat de multe intrebari iti pui, cat de mult iti doresti sa stii, de cat de atent esti la detalii. E important sa fii curajos, sa fii integru, sa fii organizat si flexibil, sa fii un om de incredere pe care colegii sa se poata baza, sa accepti provocari, sa iesi din zona de confort pentru ca doar asa reusesti. Cu cat iti testezi limitele mai des si mai mult, cu atat vei creste mai repede. In succesul meu de prezentator a contat foarte mult experienta acumulata in munca pe teren, de cand eram correspondent. Am stiut din totdeauna ca asta vreau sa devin si am muncit in fiecare zi pentru acest vis inca de dinainte sa profesez in acest domeniu, mi-am analizat performanta zilnic, am cerut feedback constant, am gresit, m-am corectat si m-am lasat doborata de nimic. Sunt sigura ca am gustat foarte putin din succes, insa stiu ca e un intreg proces care implica munca si dedicare in fiecare zi.
Legat de fenomenul Clujului la Bucuresti as zice ca e si o scoala buna la Jurnalism, multi de aici au spus asta si e o legatura mai stransa intre facultate si instititutiile de presa care ii ajuta pe studenti sa faca internshipuri si sa intre in meserie mai usor.
Andreea Popa
Se împlinesc 10 ani de presă pentru mine și sunt ani cu foarte multă muncă în spate. Trecerea de la o stație locală la o televiziune națională a venit destul de repede, după primul an de presă. Am fost corespondent Antena3 și Antena 1, ceea ce însemna că lucram din Cluj doar pentru redacția din București. Ani la rând programul meu a fost 24 din 24, în momentul în care se întâmpla ceva eu trebuia să fiu acolo pentru o filmare sau o transmisiune în direct. Un bagaj era mereu pregătit fiindcă pe lângă subiectele din Cluj aveam și deplasări în țară și uneori chiar în afară. Nu știam niciodată când plec sau când mă întorc. Au fost anii în care am învățat ce înseamnă cu adevărat munca în echipă, eram mereu în aceeași formulă reporter, operator și tehnician DSNG. În urmă cu 4 ani m-am mutat în București. Între timp am schimbat și postul TV, în prezent lucrez la Digi24, reporter în secția politic.
Maria Moiş
De aici se dă ora exactă, din București. Glumesc! Insă aceasta glumă conține o parte din răspunsul la întrebarea ta. M-am mutat aici tocmai pentru a putea urmări îndeaproape activitatea forțelor de ordine, e mai ușor sa tragi de mâneca un sef din ierarhia Ministerului de interne, decât sa te mulțumești cu scuza clasica din provincie (sic!): “noi vrem, dar nu vor sefii de la centru”. E extrem de important sa știm ce fac cei care sunt obligați prin lege sa ne ofere securitate, deși aceste instituții sunt mai opace, chiar dacă in ultimii 15 ani s-au mai democratizat. Nu am putea trai in societatea actuala fără Politie și atunci tine si de noi ca aceasta structura (dar și altele, precum verișoara lor, Jandarmeria) sa funcționeze corect, sa ne apere și sa ne protejeze. Exemplele din ultimul timp arată că structurile de forța, cum le zici tu, mai mult ratează decât își îndeplinesc misiunile – Și uite de aia ma aflau eu in teren, încercam sa arătam ce scârțâie. Spun la plural pentru ca intr-o redacție de știri nu faci nimic singur.
Mihai Bacalu