Schimb de ştafetă la Mozart. Preşedinte Silvia Sbârciu. Concerte în catacombe
Festivalul Mozart a ajuns la cea de a 27-a ediție, dar melomanii clujeni nu mai trebuie să aștepte luna decembrie pentru a putea participa la această sărbătoare a muzicii. Festivalul va avea loc cu aproape o lună mai devreme, din 17 până în 23 noiembrie. Formatul cu care publicul clujean s-a obișnuit rămâne în esență neschimbat, se scurtează doar cu o zi, finalul fiind marcat de această dată nu de un concert simfonic ci de un spectacol de operă.
Silvia Sbârciu, noul preşedinte al Societăţii Mozart ne-a împărtăşit câteva idei despre viitorul festivalului, după schimbul de ştafetă din conducerea evenimentului de tradiţie.
Vor fi prezenți soliști și formații care de-a lungul anilor ne-au oferit bucuria unor concerte de neuitat, dar și artiști care se vor afla pentru prima dată pe scenele festivalului, venind de pe trei continente: dirijorul Vladimir Kulenovic, clarinetistul Mathias Müller, violista Aida Carmen Soanea, flautista Jayoung Kim, violonistul Artur Kaganovskiy împreună cu pianistul Attila Székely. Vom asculta din nou formații îndrăgite – Cvartetul Arcadia, ansamblul Diletto musicale, Orchestra simfonică a Filarmonicii „Transilvania”, iar în încheiere vom viziona una din capodoperele lui Mozart, opera „Don Giovanni”, în interpretarea colectivului Operei Maghiare, spectacol regizat și dirijat de György Selmeczi.
Concursul de interpretare este dedicat tinerilor cântăreți, precum și pianiștilor pasionați de acompaniamentul vocal. Juriul va fi format din personalități marcante ale vieții muzicale, din țară și din străinătate.
Organizarea Festivalului îi revine în continuare Societății Române Mozart în parteneriat cu Filarmonica „Transilvania”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și Opera Maghiară Cluj. Programarea în concertul de deschidere a Recviemului de Mozart se dorește a fi un omagiu adus unui mare muzician care, în vremuri mai puțin prielnice, a realizat la Cluj interpretări de referință a acestui opus, dirijorul Dorin Pop, de la a cărui naștere se împlinesc în 2017 o sută de ani.
Parteneri:
Centrul Cultural German Cluj, Asociația Studenților din Academia de Muzică Gheorghe Dima – ASAMGD
Sponsori:
Editura Bärenreiter, Centrul Medical Jamgossian, Rotary Club Visio Cluj-Napoca, Sucaria S.A., Cofetăria Friandise, Florăria Doroty’s, Rotary Club Cluj-Napoca
Proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj
Comunicat de presă – 15.11.2017 – Cluj-Napoca
Concert vocal-simfonic de deschidere a Festivalului Mozart
Ajuns la cea de a XXVII-a ediție, Festivalul Mozart își propune și în acest an să aducă bucuria muzicii lui Mozart, și nu numai, în interpretarea celor mai buni muzicieni. Pe lângă concertele din cadrul festivalului vă puteți bucura și de Concursul de Interpretare, ajuns la cea de a XXIV-a, în acest an îndreptându-se spre canto și acompaniament pianistic.
Filarmonica de Stat „Transilvania”, împreună cu Societatea Română Mozart, invită publicul la deschiderea festivalului, care va avea loc vineri, 17 noiembrie, începând cu ora 19, la Colegiul Academic.
Concertul de deschidere îi aduce la Cluj pe dirijorul Vladimir Kulenovic şi solistul Matthias Müller (clarinet), care va interpreta Concertul nr. 2 pentru clarinet în mi bemol major, de Carl Maria von Weber.
Programul muzical de vineri seara va începe cu Uvertura operei „Flautul Fermecat”, de Mozart şi se va încheia cu Recviem, de acelaşi compozitor, sărbătorit anual la Cluj de către Societatea Română Mozart. Cu acest prilej, alături de corul şi orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, vor fi prezenţi pe scenă soliştii Diana Ţugui (soprană), Liliana Mattei (mezzosoprană), Tiberius Simu (tenor) şi Cristian Hodrea (bas-bariton). Dirijorul corului este Cornel Groza.
Câştigător al prestigiosului premiu de dirijat „Sir Georg Solti”, Vladimir Kulenovic a semnat un contract având funcţia de director muzical cu Lake Forest Symphony din Nordul Chicago- ului pe o durată de patru ani. Timp de patru stagiuni în cadrul Filarmonicii şi Operei din Utah a dirijat peste o sută de concerte anual. Vladimir Kulenovic a fost, de asemenea, dirijor asistent la Lyric Opera din Chicago, dirijor al Filarmonicii din Belgrad, dirijor principal al Festivalului de Muzică Internaţională Kyoto din Japonia, precum şi dirijor invitat al Filarmonicilor din Alabama, Chicago, Columbia, Grand Rapids, Houston, Indianapolis, Jacksonville, Knoxville, Utah şi San Francisco. Dirijorul a avut colaborări cu solişti celebri precum: Leon Fleisher, Augustin Hadelich, Mischa Maisky, Joaquín Achúcarro, Barry Douglas, În 2012, Vladimir Kulenovic a beneficiat de bursa Mendelssohn-Bartholdy în calitate de dirijor asistent la Leipzig Gewandhaus Orchestra, având ocazia să lucreze cu Kurt Masur. A studiat la Julliard School şi Peabody Institute, avându-i ca mentori pe James DePreist şi Gustav Meier. Printre numeroasele premii obţinute între anii 2012-2014 se numără şi Premiul pentru Excelenţă Charles Schiff.
Matthias Müller şi-a început studiile la Universitatea de Muzică din Basel, iar printre profesorii săi cei mai importanţi se numără Hans Rudolf Stalder şi Jürg Wyttenbach. Din 1996 s-a mutat la Zürich, unde în prezent este profesor de clarinet la Universitatea de Arte. Şi-a câştigat reputaţia de artist versatil fiind activ în calitate de interpret, compozitor şi profesor, precum şi director artistic al unor instituţii şi proiecte internaționale. A fost solist al unor orchestre de renume, precum Tonhalle din Zürich, Orchestra Simfonică Ceaikovski din Moscova, Orchestra Simfonică Giuseppe Verdi din Milano. Matthias Müller susţine creația muzicală contemporană, interpretând peste o sută de lucrări în primă audiţie. În calitate de compozitor, coordonează un proiect numit Aesthetics of the Second Modernism, care promovează lucrări pentru teatru şi orchestră, muzică de cameră, cât şi muzică electronică.
Soprana Diana Țugui a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din Bucureşti – Facultatea de interpretare – secţia canto, la clasa profesoarei Sanda Șandru. Şi-a perfecţionat arta vocală participând la cursuri de măiestrie susținute de mari artiști și pedagogi: Viorica Cortez, Dalton Baldwin, Teresa Berganza, Jaume Aragall. Diana Țugui este laureată a unor importante concursuri internaţionale: Marele Premiu la Concursul Internaţional de Lied „Ionel Perlea” 2001, Premiul III la Concursul Internaţional de Canto „Jaume Aragall” 2008, Premiul I la Concursul International de Canto „Vox Artis” 2012, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto „Elena Teodorini” 2013. Activitatea sa artistică cuprinde un repertoriu vast cu roluri din opere şi operete – „Flautul Fermecat”, „Nunta lui Figaro”, „Turandot”, „Boema”, „Carmen”, „Rigoletto”, „Traviata”, „Bal Mascat”, „Elixirul Dragostei”, „Lucia di Lammermoor”, „Bărbierul din Sevilla”, „Liliacul”, „Văduva Veselă”, „Contesa Maritza” – dar și partituri din lucrări vocal simfonice.
Mezzosoprana Liliana Mattei a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. A studiat cu nume mari ale artei lirice, precum Editha Gruberova, Ionel Pantea, Ramon Vargas, Luisa Bosabalian, Aldo Baldin, și cu dirijorul Leo Muller de la Metropolitan Opera din New York. După absolvirea Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică din Luxemburg a fost angajată la Staatsoper din Viena. Liliana Mattei a interpretat marile roluri ale repertoriului de mezzosoprană, colaborând cu dirijori de renume mondial – Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Marcello Viotti, Simone Young, Bertrand de Billy, Fabio Luisi, Marco Armiliato. S-a afirmat și în marile lucrări ale literaturii vocal-simfonice.
Tiberius Simu şi-a început educaţia muzicală studiind vioară, pian şi canto la Liceul de Muzică din Cluj. A urmat apoi cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” la specializările Canto şi Regie de teatru muzical. În anul 2005 obţine o bursă de doi ani la Accademia del Teatro alla Scala di Milano, care îi oferă posibilitatea de a studia sub îndrumarea unor artişti de marcă ai scenei lirice, ca Luigi Alva, Leyla Gencer, Mirella Freni sau Renato Bruson. Laureat al concursurilor de canto „Traian Grozăvescu” şi „Haricleea Darclee”, Tiberius Simu debutează pe scena Operei Naţionale din Cluj în rolul Alfredo din Traviata de Verdi, rol ce va marca şi debutul internaţional al artistului la Opera din Leizpig. Repertoriul de operă al tânărului tenor cuprinde numeroase roluri interpretate pe mari scene lirice – Wiener Staatsoper, Scala di Milano, Opera din Frankfurt, Opera Royale de Wallonie din Liege, Opera din Toulon, Teatro Verdi din Padova. Tiberius Simu se remarcă şi prin prezenţa în concerte vocal simfonice, în lucrări de Bach, Haendel, Haydn, Mozart. În ultimii ani el a demonstrat şi faptul că este un pasionat interpret de lied, formând un valoros duo cu pianista Silvia Sbârciu.
Cristian Hodrea a studiat mai întâi oboiul, urmând cursurile Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” la clasa profesorului Aurel Marc. După absolvire, în 2003 se înscrie la Facultatea de Canto a aceleiași instituții, studiind arta cântului vocal sub îndrumarea lui Marius Budoiu. Este laureat al cursurilor ”Hariclea Darcle” și ”Sigismund Toduță”. Cristian Hodrea depune o intensă activitate solistică, atât în concerte vocal-simfonice pe scenele filarmonicilor din țară, cât și pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
Concert de deschidere – Festivalul Mozart
Vineri, 17 noiembrie 2017, ora 19, Abonament 6
Colegiul Academic
Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Vladimir Kulenovic dirijor
Matthias Mueller clarinet
Diana Ţugui soprană
Liliana Mattei mezzosoprană
Tiberius Simu tenor
Cristian Hodrea bas-bariton
Cornel Groza dirijorul corului
Carl Maria von Weber
Concertul nr. 1 pentru clarinet, în fa minor, op. 73
Wolfgang Amadeus Mozart
Recviem, KV 626
Biletele se pot cumpăra de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni, Marţi, Miercuri 10 – 14, Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
25 lei preţ întreg / concert
13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!
FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”
P-ţa Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca
Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12
[…] au cântat vineri seara a deschiderea Festivalului, în piesa Requiem de Mozart. Citiţi aici despre întreaga […]