Concert de vioară cu Daniel Szasz, sub bagheta lui Daniel Cohen la Filarmonica Transilvania
Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 16 iunie, de la ora 19, la concertul simfonic dirijat de Daniel Cohen. Pe scena Colegiului Academic va urca şi violonistul Daniel Szasz, pentru a interpreta Concertul pentru vioară de Samuel Barber. Din programul serii mai fac parte Suita baletului Petruşka, de Stravinski şi Suita Ma mère l’Oye de Ravel.
Fost bursier al programului Gustavo Dudamel Fellowship, în cadrul Los Angeles Philharmonic, Daniel Cohen a fost numit recent capelmaestru la Deutsche Oper Berlin unde va dirija reprezentaţii precum Lucia di Lammermoor, Bărbierul din Sevilla, La traviata, Flautul fermecat şi Don Giovanni.
Daniel Cohen a debutat alături de Canadian Opera Company cu opera La clemenza di Tito de Mozart, în viziunea regizorală a lui Christopher Alden. Cu o activitate bogată în Italia, Daniel Cohen a realizat în anul 2013 premiera italiană a dramei muzicale Maria di Venosa de Francesco D’Avalos, la Festival della Valle d’Itria, şi a deschis stagiunea din 2012 de la Teatro Lirico di Cagliari cu o nouă reprezentare a operei Don Quijote de Massenet.
În stagiunea 2013/2014, Daniel Cohen a dirijat Rigoletto la New Israeli Opera şi două spectacole în aer liber cu opera Don Giovanni, la Festivalul de Operă din Acco, organizat de acelaşi teatru. În vara aceasta s-a reîntors la Festival pentru a dirija Nunta lui Figaro şi, în 2016 va reveni pentru Cenuşăreasa. La Israeli Opera, Daniel Cohen a dirijat, de asemenea, Otello de Verdi, Lady Macbeth din Mţensk de Şostakovici, Dama de pică de Ceaikovski şi Wozzeck de Alban Berg.
Momente importante din stagiunea trecută includ colaborări cu Orchestra dell’Arena di Verona şi London Symphony Orchestra Chamber Ensemble. Alte colaborări recente au fost cu Orchestre National de Montpellier, Oxford Philomusica şi European Union Chamber Orchestra. Daniel Cohen a debutat recent cu Orchestra din NorrlandsOperan, la al cărei pupitru se va întoarce în stagiunea 2015/2016.
Colaborările din această stagiune includ o reîntoarcere la Los Angeles Philharmonic şi la Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, precum şi debuturile cu orchestrele Milwaukee Symphony, Tampere Philharmonic şi Orchestre de Chambre de Lausanne.
Daniel Cohen este directorul muzical al Jersey Chamber Orchestra, unde a lucrat cu artişti precum Nicola Benedetti, Sophie Bevan, Alison Balsom, Lawrence Zazzo sau cu Trioul Sitkovetsky. Este, de asemenea, director artistic al Gropius Ensemble, specializat pe o sinteză între muzică şi teatru, cu colaborarea actorului Itay Tiran.
Din anul 2011 până în 2013, Daniel Cohen a participat la Lucerne Festival Academy’s Composer Project, unde a lucrat alături de Pierre Boulez. Înainte, a fost dirijor asistent al lui Daniel Barenboim la West-Eastern Divan Orchestra.
Violonistul Daniel Szasz s-a născut la Sibiu, unde a început studiul viorii la vârsta de 6 ani. Tatăl lui, fost prim trompetist al Filarmonicii de Stat din Sibiu, a fost cel care l-a îndrumat spre această profesie, iar printre primii profesori i-a avut pe Nicolae Popovici şi Adrian Tarţa. La vârsta de 12 ani, s-a mutat la Cluj, unde a continuat studiul viorii la Liceul de Muzică, sub îndrumarea profesorului Mihai Wunderlich. A urmat apoi studiile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa lui András Agoston şi Victoria Nicolae.
Din 1990, încă student fiind, a devenit instrumentist în cadrul Filarmonicii „Transilvania”, cu care a realizat turnee în Europa şi a cântat frecvent ca solist. După o serie de cursuri cu renumitul violonist şi pedagog Alberto Lysy la International Menuhin Music Academy din Gstaad, Daniel Szasz a primit o bursă de studii în SUA, unde a studiat vioara cu Vasile Beluska, Yair Kless, Gerald Jarvis, Patrick Rafferty, şi muzica de cameră cu Audubon Quartet şi Fine Arts Quartet.
De-a lungul anilor, Daniel Szasz a câştigat mai multe premii la concursuri naţionale şi internaţionale din România, Italia şi SUA, printre care se numără şi Premiul Publicului la prestigiosul Concurs Internaţional de Muzică de Cameră „Vittorio Gui” din Florenţa (Italia, 1990), unde a cântat împreuna cu soţia lui, pianista Alina Voicu.
Solist concertist, apărând totodată în numeroase recitaluri şi concerte camerale în SUA, America de Sud şi Europa, Daniel Szasz ocupă, din anul 1997, postul de concertmaestru în cadrul Alabama Symphony Orchestra. Pe lângă poziţia din Alabama, în anul 2006 Daniel Szasz a fost selectat ca noul concertmaestru al Lake Placid Sinfonietta, orchestra festivalului de vară din Lake Placid, New York. Printre colaborările mai importante avute de-a lungul anilor se numără concerte cu Jaime Laredo (vioară/violă), Chris Thile (mandolina), Raul Jaurena (bandoneon), Alban Gerhardt (violoncel), şi cu violonistul şi mentorul sau, András Agoston.
Muzician multilateral, preocupat atât de abordarea marelui repertoriu, cât şi de lucrări mai puţin cunoscute publicului, Daniel Szasz a fost în repetate rânduri elogiat în presă pentru „sunetul său expresiv, bogat şi plin de vibraţie”, ca şi pentru „stilul său puternic, sigur şi fluent”.
În anul 2004, în colaborare cu Filarmonica de Stat Sibiu, Daniel Szasz a iniţiat organizarea Zilelor Muzicale Româno-Americane la Sibiu, un festival anual de vară care promovează muzica americană în România şi stimulează colaborarea între muzicienii români şi americani. Din anul 2011, este activ şi în organizaţia non-profit Music4Romania, care are ca scop sprijinirea unor şcoli şi orfelinate din România, promovând în acelaşi timp muzica şi cultura româneasca în SUA şi pe plan internaţional.
Daniel Szasz cântă pe o vioară rară a lutierului italian Bartolomeo Calvarolla, din anul 1755.
Vineri, 16 iunie, ora 19, Abonament 32
Colegiul Academic
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Daniel Cohen dirijor
Daniel Szász vioară
Maurice Ravel
Suita Ma mère l’Oye
Samuel Barber
Concertul pentru vioară, op. 14
Igor Stravinski
Suita baletului Petruşka
PREŢUL BILETELOR
Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
Concertul face parte din abonament
25 lei preţ întreg / concert
13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14
FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”
P-ţa Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca
Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12