Cumpărătorul maşinii preia şi responsabilitatea taxelor de pe drumurile naţionale (ICCJ)
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis la începutul săptămânii, într-un recurs în interesul legii, la solicitarea Colegiului de Conducere al Curţii de Apel Cluj, că vânzătorul unui autoturism nu mai poate fi urmărit pentru taxele de drum neplătite de noul proprietar.
Detalii soluţie: Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj şi, în consecinţă, stabileşte că, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 8 alin. (1), raportat la art. 7 şi art. 1 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare:
– în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator şi de subiect activ al contravenţiei constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă;
– dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 5 martie 2018.