Spectacol funerar ecumenic în Clujul universitar 2021
Mai multe personalităţi din cultură şi educaţie ne-au părăsit în această săptămână. La ora la care sâmbătă la amiază, începea slujba de înmormântare a episcopului greco-catolic Florentin Crihălmeanu, în Cimitirul Central erau petrecuţi pe ultimul drum academicianul reformat Gyenge Csaba şi pictorul ortodox Viorel Nimigeanu.
După ce a parcurs pentru ultima oară distanţa dintre actuala Catedrală Schimbarea la Faţă şi catedrala în construcţie din Piaţa Cipariu, un sobor de preoţi condus de episcopul Claudiu Pop, al Curiei Arhiepiscopale din Blaj a oficiat ceremonialul funerar al celui care a fost episcopul Florentin Crihălmeanu. Printre numeroşii invitaţi, a participat şi mitropolitul ortodox Andrei Andreicuţ. Punctul culminant al evenimentului trist l-a constituit mesajul Papei Francisc.
La aceeaşi oră, în Cimitirul Central, convoiul funerar al profesorului fondator al catedrei TCM de la Universitatea Tehnică, Gyenge Csaba, elibera catafalcul pentru pictorul Viorel Nimigeanu. Slujba de înmormântare a părintelui TCM-iştilor clujeni a fost oficiată de un preot reformat, iar acesta a fost aşezat în sectorul evanghelic al Cimitirului, în prezenţa unor foşti colegi, precum Nicolae Ursu, Petru Berce sau Nicolae Bâlc.
Decanul Facultăţii de TCM, Nicolae Bâlc, fost student şi doctorant al celui dispărut, de la care a preluat şefia Catedrei, ne-a spus că profesorul Gyenge Csaba a fost un om de mare caracter, care prin inteligenţa, profesionalismul şi înţelepciunea sa, a contribuit la formarea a peste 40 de generaţii de ingineri!
Pictorul Viorel Nimigeanu a fost condus pe ultimul drum, de numeroşi prieteni artişti, printre care Grigore Leşe şi Sorin Grecu. Soborul de preoţi a fost asistat de părintele profesor Ioan Chirilă.
Poetul Sorin Grecu ne-a relatat că a fost impresionat în mod neplăcut, de absenţa colegilor maestrului dispărut, de la Universitatea de Artă şi Design, unde a fost cadru didactic. Au fost prezenţi zeci de prieteni vechi – dintre care s-a distins Grigore Leșe – foști studenți, dar nu și colegii de la UAD, unde a fost profesor, ne-a spus Grecu. Artistul ne-a mai împărtăşit revolta faţă de ofertele multiple de achiziţie a lucrărilor marelui dispărut, chiar în timp ce acesta agoniza, ofertă refuzată de celebrul colecţionar clujean Mongolu.
Mihai Bacalu