Toamna Muzicală omagiu maestrului Cornel Ţăranu
Toamna Muzicală Clujeană – Fall into Classic
Concertul vocal-simfonic de închidere a festivalului
Vineri, 27 octombrie 2023, ora 19
Colegiul Academic
Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Rebecca Tong dirijoare
Andrew von Oeyen pian
Aida Pavăl-Olaru soprană
Melinda Duffner mezzosoprană
Luminiţa Gheorghe-Milea mezzosoprană
Ovidius Şiclovan tenor
Nicolae Ilincăi tenor
Ruben Ciungan bariton
Cornel Groza dirijorul corului
Cornel Ţăranu
Simfonia da Requiem
Ludwig van Beethoven
Fantezia pentru pian, solişti, cor şi orchestră, op. 80
Simfonia nr. 3 în Mi bemol major, op. 55, Eroica
Vineri, 27 octombrie 2023, vă invităm la concertul de închidere a celei de a 56-a ediții a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, care a purtat, anul acesta, titlul generic de Fall into Classic. Evenimentul va avea loc la Colegiul Academic cu începere de la ora 19.00. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” se va afla dirijoarea Rebecca Tong, avându-l ca solist pe pianistul Andrew von Oeyen. Acestora li se va alătura și Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” (dirijor Cornel Groza), precum și soliștii vocali Aida Pavăl-Olaru (soprană), Melinda Duffner (mezzosoprană), Luminiţa Gheorghe-Milea (mezzosoprană), Ovidius Şiclovan (tenor), Nicolae Ilincăi (tenor) și Ruben Ciungan (bariton). Iubitorii muzicii clasice vor putea audia în cadrul acestui concert de închidere lucrări din creația lui Cornel Țăranu și Ludwig van Beethoven.
Despre lucrări
La începutul lunii iunie, maestrul Cornel Țăranu s-a stins din viață lăsând un gol imens in sufletele iubitorilor de muzică. Memoria și creațiile sale vor dăinui însă peste timp, iar prin programul serii de vineri 27 octombrie 2023, Filarmonica de Stat „Transilvania” îi aduce un omagiu prin prezentarea lucrării Simfonia da Requiem. Reprezentant al muzicii româneşti noi, Cornel Ţăranu a ocupat un loc singular într-o generaţie de compozitori de excepţie. A absolvit Conservatorul din Cluj-Napoca, unde a studiat cu Sigismund Toduţă şi unde, în 1974, a obţinut titlul de doctor. S-a perfecţionat apoi la Paris cu Nadia Boulanger şi Olivier Messiaen, iar la Darmstadt a avut ocazia să studieze analiză muzicală cu György Ligeti, dirijat cu Bruno Maderna şi percuţie cu Christoph Caskel. Creaţia lui Cornel Ţăranu include patru simfonii, un concert pentru pian, un concert pentru saxofon (Miroirs), operele de cameră Secretul lui Don Giovanni şi Oreste-Oedip, cantate şi lucrări vocal camerale: Cântece fără dragoste, Cântece nomade, Cântece fără răspuns, Hommage à Paul Celan, piese pentru ansambluri camerale: Ghirlande, Incantaţii, Prolegomene, sonate pentru pian, flaut, oboi, clarinet, violă, contrabas, lieduri pe versuri de poeţi români şi străini, lucrări corale ample (Supplex), madrigale şi multe altele.
Programul serii de vineri va fi completat cu două lucrări aparținând lui Beethoven – Fantezia pentru pian, solişti, cor şi orchestră, op. 80 și Simfonia nr. 3 în Mi bemol major, op. 55, Eroica.
O combinaţie între o scriitură liberă, improvizatorică şi o scriitură riguroasă, Fantezia corală este şi o îmbinare a stilului eroic grandios cu cel liric şi, poate cel mai important aspect, este o mărturie a legendarelor abilităţi ale lui Beethoven de a improviza la pian.
Simfonia nr. 3, Eroica, la rândul său, se țese în jurul intenției compozitorului ei de a o lega, în special prin titlu, de Napoleon Bonaparte și de lupta sa împotriva tiraniei. Însă, atitudinea lui Napoleon și autoproclamarea sa drept împărat, a provocat dezgustul compozitorului, fapt care l-a determinat să denumească Simfonia nr. 3, Simfonia Eroica. Locul unic pe care această simfonie îl ocupă în istoria muzicii se datorează faptului că este, probabil, prima simfonie care avea ulterior să hrănească gândirea romantică. Dimensiunea primei părți (cea mai lungă de până atunci în ceea ce privește o mișcare simfonică), prelucrarea ideilor tematice, de o complexitate fără precedent, marșul funebru (partea a II-a) sunt doar câteva din trăsăturile acestei simfonii care au bulversat publicul epocii.
Despre dirijori
Rebecca Tong este dirijor rezident al Orchestrei Simfonia din Jakarta și director artistic și director muzical al Ansamblului Kontemporer. Dirijoarea a fost câștigătoarea premiului I la concursul inaugural La Maestra din 2020, desfășurat la Paris, unde a primit, de asemenea, premiul ARTE și premiul French Concert Halls & Orchestras.
În ceea ce privește activitatea sa dirijorală, printre cele mai importante evenimente recente și viitoare se numără debuturi cu Orchestra Simfonică din Barcelona, Deutsche Symphonie Orchester – Berlin, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, Kitchener-Waterloo Symphony, Tonkunstler-Orchester, London Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre Chambre de Paris, Orchestre National de Montpellier, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra și BBC Philharmonic Orchestra.
Rebecca Tong este implicată în mod activ în conceperea programului artistic al Orchestrei Simfonia din Jakarta și a Ansamblului Kontemporer, scopul ei fiind acela de a educa și de a familiariza publicul indonezian cu lucrări orchestrale clasice și contemporane, extinzându-și în același timp propriul repertoriu. Provenind dintr-o familie de muzicieni, experiențele și implicarea sa muzicală s-au manifestat de la o vârstă foarte fragedă. Ea este fascinată în permanență de conectarea comunităților prin muzică.
Cornel Groza
În anul 1986, Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”, până la acel moment condus de Dorin Pop, respectiv Florentin Mihăescu, a fost preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes, corul marcând, în toţi aceşti ani, cele mai prestigioase şi aplaudate prezenţe în context internaţional şi fiind aclamat ca o formaţie de clasă mondială.
Cornel Groza (n. 1950) şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Apoi, a studiat pedagogia muzicală la Academia de Muzică din oraşul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră Cappella Transylvanica din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop, a devenit un „centru” coral de marcă. Această experienţă a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat.
Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoaşterea completă şi stăpânirea cântului coral, prin simţul fin al sonorităţii, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.
Despre solist
Andrew von Oeyen
Apreciat la nivel internațional pentru măiestria sa pătrunzătoare și elegantă și pentru tehnica sa strălucitoare, Andrew von Oeyen s-a impus ca unul dintre cei mai captivanți pianiști ai generației sale.
De la debutul său, la vârsta de 16 ani, alături de Filarmonica din Los Angeles și Esa-Pekka Salonen, Andrew von Oeyen a prezentat o gamă largă de concerte și repertoriu solistic în cele mai importante locații din întreaga lume. A apărut ca solist în Statele Unite cu ansambluri precum Philadelphia Orchestra, Los Angeles Philharmonic, San Francisco Symphony, National Symphony Orchestra, Detroit Symphony, Dallas Symphony, Atlanta Symphony, St. Louis Symphony, Seattle Symphony, Cincinnati Symphony, Ravinia Festival Orchestra, Grant Park Orchestra și Spoleto Festival USA Orchestra. A concertat la nivel internațional cu Orchestra Mariinsky, Orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Praga, New Japan Philharmonic, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică din Marseille, Orchestra Simfonică din Bilbao, Orchestra de Cameră din Geneva, Orchestra Simfonică din Vancouver, Orchestra Filarmonicii din Calgary, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Filarmonicii Slovene și Orchestra Filarmonicii Slovace, printre altele.
Andrew von Oeyen, de origine germană și olandeză, s-a născut în Statele Unite. A început să studieze pianul la vârsta de 5 ani și și-a făcut debutul ca solist de orchestră la vârsta de 10 ani. Absolvent al Universității Columbia și al Școlii Juilliard, unde principalii săi profesori au fost Herbert Stessin și Jerome Lowenthal. A lucrat, de asemenea, cu Alfred Brendel și Leon Fleisher. A câștigat prestigiosul premiu Gilmore Young Artist Award în 1999 și a luat, de asemenea, Premiul I la Concursul Național de Pian al Fundației Léni Fé Bland în 2001.
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Filarmonica de Stat „Transilvania”